Gerookte Mexicaanse borrelnootjes – lekker aperitieven

Gerookte Mexicaanse borrelnootjes – lekker aperitieven

BBQ en aperitief zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Een lekker hapje en drankje om in de juiste sfeer te komen kunnen niet ontbreken. Alleen is het zo jammer dat we vaak al in de verleiding komen teveel van die chips te eten, die zo gemaakt zijn dat je er simpelweg niet af kan blijven. Tegen de tijd dat je kan uitpakken met je heerlijke BBQ kunsten loop je al het risico dat je gasten al bijna genoeg hebben. Maar wie zegt dat je al niet van bij de aperitief kan uitpakken? Met deze gerookte Mexicaanse borrelnootjes start het BBQ feest al meteen! Al lost het wel het hoofdgerecht probleem niet op vrees ik.

Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Woensdag! Tijd voor een nieuwe post om het verlangen naar het weekend al wat aan te wakkeren! Het belooft bovendien mooi weer te worden! Ideaal om het vakantiegevoel terug te halen met een heerlijke BBQ in de zachte “Indian summer” zon. Hier vieren we de verjaardag van mijn jongste zoontje, die toevallig gisteren nacht een verschrikkelijke droom had. “Papa, ik heb gedroomd dat jij zou stoppen met BBQ’en…” Op mijn hoede zijnde vraag ik hem of hij dag misschien graag zou willen. “Helemaal niet! Dat is zo lekker, het was een enge droom!” Punten scoren en een extra grote cadeau voor de kleine charmeur. Maar goed een weekend om naar uit te kijken dus. Is er geen verjaardag te vieren, dan nodig je gewoon wat vrienden uit. Schenk hen een lekker biertje (een geuze doet het altijd goed als aperitief) en serveer hen deze heerlijke gerookte Mexicaanse borrelnootjes.

Gerookte Mexicaanse borrelnootjes

Deze frisse kruidige borrelnootjes nemen je al snel terug mee in gedachten naar zonnige oorden. Bovendien kan je deze Mexicaanse borrelnootjes ook perfect op voorhand klaarmaken zodat je van het moment zelf kan genieten en je ruimte genoeg hebt op je BBQ om je hoofdgerecht of eventuele andere hapjes klaar te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de heerlijke “Edamame-boontjes” die ik onlangs deelde op de blog. Maar ook een kippenvleugeltje of ribbetjes doen het altijd goed bij de aperitief. Hoewel ik mij realiseer dat niet alle kindjes even open minded zijn, wil ik toch ook graag één van de favoriete hapjes van mijn zoontje delen. Deze gegrilde Yakitori Kippenhartjes zijn bijzonder eenvoudig te maken en een aanrader voor wie zich al eens aan iets specialer wil wagen.

Smoky mexicaanse borrelnootjes

Wat het hoofdgerecht zal worden blijft nog even afwachten. Naar traditie is de jarige baas op zijn verjaardag en kiest die wat we gaan eten. Helaas kan dat nog eens wijzigen in de komende dagen. Grote kanshebbers zijn alvast: “lasagne, pizza of kippenvleugeltjes”, maar voor hetzelfde geld komt Sep compleet verrassend uit de hoek. De gerookte Mexicaanse borrelnootjes zijn in ieder geval al goedgekeurd. Leuke tips voor een activiteit op zaterdag zijn trouwens zeker welkom! Wij zullen er alvast van genieten! Hopelijk jullie ook?

Gerookte Mexicaanse borrelnootjes
Prep Time
5 mins
Cook Time
2 hrs 10 mins
Total Time
2 hrs 15 mins
 

De zachte zonnestralen van de indian summer, een verfrissend drankje naast het lekker verwarmende vuurtje. De ideale setting voor een aperitief bij de BBQ! Nog wat gerookte mexicaanse borrelnootjes daarbij en je kan al gaan dromen van je volgende reis!

Course: Aperitiefhapje, hapje
Cuisine: Mexicaans, Noord-Amerikaans
Keyword: aperitief, bbq, Borrelnootjes, cashewnoten, gekruide, gerookt, nootjes, zoetzuur
Ingredients
 • 1/2 cup cashew noten
 • 1 el honing
 • 1/2 limoen sap en zeste
 • 1 tl grof zout
 • 2 tl paprika poeder
 • 2 tl oregano
Instructions
 1. Rook de cashewnoten gedurende 2 uur op een temperatuur van 75°C. Voor dit recept maak ik gebruik van een pelletgrill. Op een andere barbecue lukt dit ook als je indirect werkt en de temperatuur kan controleren.

 2. Meng ondertussen de overige ingrediënten (op de zeste van de limoen na).

 3. Verhoog de temperatuur van de BBQ tot 150°C.

 4. Meng de noten doorheen de mengeling en plaats terug in een ovenschaal op de BBQ voor 10-15 minuten.

 5. Spreid de Mexicaanse borrelnootjes open op een bakpapier en laat drogen en afkoelen zodat ze terug mooi knapperig worden.

 6. Werk af met vers geraspte zeste van limoen voor een frisse toets.

Serveer met een lekkere aperitief. Een geuze doet het hier altijd goed en zet ook de maag wat open voor meer BBQ genot. Maar ook deze Bale Ale session IPA doet het met zijn laag alcoholgehalte en citrus toetsen zeer goed!
Recipe Notes

Noot: Lukt het niet je temperatuur zo laag te houden? Geen nood, voeg wat rookhout toe en verkort de tijden. Zo kan je bijvoorbeeld ook de hele tijd op 150°C werken en verkort je de tijd tot 20-30 minuutjes. Let wel op dat de honing niet verbrandt!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.