Winter BBQ? 10 redenen om het vuur brandend te houden!

Winter BBQ? 10 redenen om het vuur brandend te houden!

Wie over BBQ spreekt koppelt het 9 op de 10 keer aan mooi weer! Wordt het wat kouder of begint het te regenen, dan verhuist de BBQ al snel naar de schuur. Jammer want voor veel BBQ liefhebbers wordt de passie voor BBQ net op die momenten sterker! In deze post deel ik dan ook graag 10 redenen waarom een winter BBQ mij zelfs nog meer plezier doet dan op een warme zomerdag! Voor je je beste vriend een half jaar stof laat snuffelen hoop ik je met deze post nog wat warm te maken. Zo hoef je nadien geen spijt te hebben dat je passie weer voor enkele maanden plaats moet ruilen voor dat fornuis waar toch heel wat minder op te beleven valt!

Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

10. Onderhouden van je Skills

Oefening baart kunst! Zo is het net zo bij BBQ. Hoe meer je oefent hoe beter je de knepen van de BBQ onder de knie hebt. Je kan natuurlijk in de zomer elke dag gaan BBQ’en. Zo zal je ongetwijfeld ook erg snel bijleren. Maar waarom telkens wachten op de zomer? Je leert je BBQ overigens het best kennen door hem in verschillende omstandigheden te gaan gebruiken. Zo kun je de werking van je toestel ook leren kennen bij koudere temperaturen, hogere luchtvochtigheid, meer wind, … Het is een leuke uitdaging om ook in deze omstandigheden je vuur te leren beheersen. Zie het als trainen voor een rit in de alpen! Daar ga je je ook enkele maanden voordien al op voorbereiden toch?

9. Hartverwarmend

Het meest gehoorde argument om de winter BBQ uit te stellen zijn de winterse temperaturen, de snedige herfstwind en/of de gietende regen. Een leuke eigenschap van het vuur is echter dat het warmte afgeeft. Anders wordt het moeilijk koken niet? Heb je het koud dan kan je lekker dicht bij de BBQ gaan staan om je op te warmen! In de zomer zal je dat niet zo snel gaan doen. Integendeel. Hoe graag ik ook BBQ, bij een temperatuur van meer dan 30 graden blijf ik het liefst zoveel mogelijk weg van hogere temperaturen. Geef mij maar een frisse winterse dag! Bovendien brengt het vuur ook mensen samen. Zelfs op een winter BBQ zal je al snel je vrienden met een biertje in de hand rond het vuur zien staan (of mag het een hartverwarmend drankje zijn?)

Gluh GIn
Hartverwarmende Glu Gin

8. Hartverwarmende drankjes

Nu we toch over deze hartverwarmende drankjes spreken! Al eens geprobeerd om een smoky chocolademelk te maken? Zet een grote pot met chocolademelk op je BBQ (zonder deksel) en laat de chocomelk zachtjes warm worden op het vuur in je BBQ. Op deze manier krijg je een verrassend extra smaakje in je chocolademelk waar je ook bij de volwassenen in het gezelschap mee kan uitpakken (scheutje Baileys daarbij?). Maar ook dit recept voor Gluhgin wil je zeker wel eens serveren bij je volgende winter BBQ! Deze boozy versie van de gluhwein is een leuke variant op het traditionele recept! Opgepast: de verdampende alcohol durft je wel eens in de neus slaan bij het drinken.

7. Dutch oven time

Zoals je uit het vorige punt al zal hebben gemerkt is een Dutch Oven een leuke aanvulling op je BBQ toolkit. Deze gietijzeren kommen zijn hittebestendig en perfect om chocolademelk, gluhgin of soep in te maken/verwarmen. Maar de winter is ook het seizoen van comfort food en stoofpotten. Zachtjes pruttelend op het vuur terwijl je wat taakjes opknapt. Sta je op het punt de tuin winterklaar te maken? Maak het extra gezellig door je BBQ of vuurschaal te voorzien van enkele blokken hout waarop je een lekkere stoofschotel kan bereiden. Tussendoor even tijd nemen om bij het vuur op adem te komen en te roeren in je stoofschotel zal al snel het gevoel dat je saaie taakjes moet uitvoeren doen afnemen. Alleen moet je nadien ook wel terug van het vuur weg kunnen geraken. Inspiratie nodig voor leuke Dutch Oven gerechten? Neem dan hier snel een kijkje.

Dutch oven Goulash
Goulash uit de Dutch Oven

6. Leve de technologie

Niet iedereen heeft het zo voor de kou. Het verwarmende vuurtje is dan ook maar een magere troost voor de koudbloedigen onder ons… Geen nood! De technologie staat niet snel. Er zijn ondertussen al talrijke oplossingen voor handen waardoor je met gemak van op een afstand kan volgen wat er zich in je BBQ afspeelt. Je zou kunnen een camera installeren als je erg veel centen hebt. Maar dat is helemaal niet nodig. Met een goede thermometer kan je tegenwoordig al vaak op een app volgen wat de kerntemperatuur van je vlees is en hoe heet je BBQ wordt. Goed geïsoleerde BBQ’s als de kamado blijven bovendien erg stabiel waardoor je amper buiten hoeft te komen om bij te regelen. Werk je op een minder geïsoleerde BBQ dan kan je jezelf ook een Pit controller aanschaffen. Deze toestellen blazen lucht in je BBQ om het vuur aan te wakkeren als het afkoelt of sluiten de zuurstoftoevoer wanneer deze te warm wordt. Bij een pellet BBQ zoals de Traeger waarop ik vaak werk zijn zowel de thermometers als pit controller ingewerkt. Al boet je daarmee natuurlijk wel iets in op de charme van de winter BBQ.

5. Gameday

De automatische temperatuurbeheersing maakt het echter extra handig wanneer je favoriete ploeg speelt of je even de tijd wil nemen om op het gemak je warme zetel in te kruipen om de cyclo crossers te zien ploeteren in de regen! Leve de winter. Ondertussen kan je rustig het avondmaal bereiden of een snackje om tijdens de pauze te verorberen! Ook deze heerlijke Gerookte nootjes die ik onlangs met jullie deelde doen het zeer goed bij een potje van je favoriete sport! Nodig wat vrienden uit en maak er een wedstrijdje van! Wie de pronostiek verliest mag volgende keer gastheer worden (of wie wint voor de echte diehard liefhebbers).

Smoky mexicaanse borrelnootjes perfect voor een leuke gameday
Smoky Mexicaanse Borrelnootjes

4. Seizoensproducten

De herfst brengt een ander gamma aan producten met zich mee. Denk maar aan het wildseizoen die nu volop op gang begint te komen. Maar daar zeggen we later meer over! Ook de groenten zijn in de herfstmaanden anders dan tijdens de zomer, wat ook nieuwe smaken met zich meebrengt en nieuwe uitdagingen! Een absolute favoriet hier is de geroosterde pompoen met salie. Verwerk deze in een heerlijke lasagne en je zal ongetwijfeld smullen. Zelfs als vleesliefhebber schrik ik er niet van terug om deze lasagne vegetarisch te bereiden. Heb je goed geboerd in de zomer, dan kon je misschien ook wat overschotten pekelen of opleggen. Deze opgelegde groenten zullen nu ongetwijfeld ware smaakbommen geworden zijn waar je erg mooie gerechten mee van je BBQ kan toveren! Feestelijker zal het misschien zelfs in de zomer niet worden!

3. Wild van BBQ

En dan hebben we het nog niet gehad over dat heerlijke stukje wild! Echt wild bedoelen we dan! Niet die gekweekte eendjes of konijnen die je het hele jaar door kan vinden in de supermarkt, maar een stukje ree, fazant, everzwijn of kwartel. Kan je het in de oven bereiden, dan kan je er zeker op de BBQ mee aan de slag! Bovendien is het een goede test voor je BBQ skills. Wild is doorgaans een stuk magerder van vlees waardoor je vuurbeheersing nog net ietsje belangrijker wordt! Maar ook de combinatie met een stoofschotel is perfect mogelijk (dat zal je misschien gemerkt hebben als je doorklikte op de Dutch Oven gerechten). Deze smaakvolle stukken vlees zijn subliem met een vleugje rook. Op zoek naar een leuk menu voor kerst? Denk dan zeker ook eens aan een winter BBQ met wild! Je zal het je niet beklagen. Zijn je stoofpeertjes al opgelegd?

Smoky Duck Prosciutto perfect voor een winter bbq
Smoky Duck Prosciutto! Koud gerookte en gedroogde eendenborst

2. Koud roken

Van combinaties gesproken! Als je dan toch dat stukje eendenborst wil halen (al dan niet van de kwekerij) dan is het nu het uitgelezen moment om het om te toveren tot een lekker stukje Prosciutto van eend! Haal je Cold smoke generator al maar boven! Want met de koelere temperaturen kan je eindelijk ook terug gaan koud roken! In de zomer is het vaak buiten al boven de 25 graden waardoor het in je BBQ al snel kan oplopen. Als je weet dat voor het koud roken om gezondheidsredenen wordt aangeraden om onder de 30°C te werken, kom je in de zomer al uit op een nauwe marge. In de winter mag je op beide oren slapen terwijl de koude rook generator zijn werk doet! Het zal nooit te heet worden in je BBQ. Wil jij ook zelf een stukje Guanciale maken, droom je van je eigen spek of wil je voor de aperitief een gerookte zalm serveren! Laat de BBQ dan maar mooi buiten staan.

1. Zoveel meer sfeer

En het laatste maar zeker niet het onbelangrijkste! De sfeer is duizendmaal leuker als je kan BBQ’en in de koude wintermaanden! Het gezellig zich opwarmen rond het vuurtje zoals ik eerder heb vermeld is daar slechts één reden voor! De andere redenen zijn een pak moeilijker te omschrijven omdat je ze gewoon moet beleven om het zelf te kunnen ervaren! Trek maar eens op een grijze morgen de tuin in om met een koffie bij opgaande zon je BBQ op te stoken voor het middag- of avondeten. Zalig genieten van de stilte terwijl het vuur zachtjes begint te smeulen. De geuren die zich door de tuin verspreiden en bovendien nog een pak verder wegdragen. Vervolgens zich binnen lekker opwarmen aan de haard (of in mijn geval helaas onder een dekentje). Samen binnen genieten van een bord vol lekkers! Er zijn zoveel leuke aspecten die je slechts gaandeweg zal ontdekken!

Winter BBQ producten zoals pompoen

Ik zou hier nog even kunnen mee doorgaan. Maar goed als je nu nog niet bent overtuigd dan zal het nooit lukken. Geen probleem trouwens. Je doet wat je zelf graag doet, maar dan weet je ondertussen ook wat je al dan niet mist in afwachting van volgende zomer! Hoe zit het met jouw BBQ? Gaat die al richting het schuurtje? Of hou jij de vlam brandend? Laat zeker eens weten wat op jou volgende winter BBQ het menu haalt! Hier zal al snel een stukje wild of een stoofschotel passeren denk ik! Veel plezier en geniet van de komende maanden!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.