Perzische geitentongetjes – Only for daredevils!

Perzische geitentongetjes – Only for daredevils!

Terwijl mijn tuin stilletjes aan in een woestijn verandert is het tijd om de gerechten ook aan te passen. Krampachtig zoekend naar verfrissing houden we de temperaturen laag en wat van de BBQ komt wordt uiteindelijk ook verwerkt in een verfrissende salade. In gedachten trekken we dan ook de woestijn in, waar het vlees je niet om de oren vliegt en je creatief moet zijn met wat je hebt! Tongetjes… Geitentongetjes om precies te zijn! Traag gegaard op de Traeger. Durf jij het aan?

Disclosure: Recept in samenwerking met Carmans die het vlees ter beschikking stelde. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Toegegeven, tussen het moment dat ik van Carmans de geitentongetjes kreeg en de uitvoering zat heel wat tijd. Het idee voor dit recept had wat tijd nodig om zich te vormen. Enerzijds was ik erg enthousiast aangezien ik grote fan ben van het vlees en de smaak van de tong. Anderzijds had ik helemaal geen idee hoe ik dit op de BBQ kon bereiden en wou ik er ook wel iets speciaal van maken. Bijgevolg bleven de geitentongetjes een paar maand in de vriezer liggen. Regelmatig speurde ik het internet af naar recepten. Tot mijn verrassing zijn er wel wat te vinden maar doorgaans worden ze niet op de BBQ bereid. Traditioneel worden ze doorgaans gekookt, sous-vide bereid, … Als ze al op de BBQ komen is het vaak om af te grillen. Maar goed… Zelf ga ik graag voor de full BBQ experience.

Het verbreden van mijn zoekcriteria hielp mij al wat vooruit. Op het forum van het BBQ genoodschap vond ik instructies voor “Rundertong op de BBQ“. Maar goed een rundertong is toch een stuk groter dan mijn geitentongetjes. Uiteindelijk zou het dus toch een experiment blijven met onzekere uitkomst. Om de kansen op slagen niet te sterk in gedrang te brengen koos ik de veilige optie door mij te baseren op een recept van the “Unmanly chef”. Welliswaar met hier en daar een kleine aanpassing, maar verhoudingsgewijs hield ik dezelfde hoeveelheden aan. De marinade look alvast heerlijk. De geur deed mij denken aan wellicht de beste curry die ik zelf al heb geroken. Uiteindelijk blijft deze smaak bij het uiteindelijk resultaat echter slechts beperkt aanwezig. Bovendien moet ik wel bekennen dat de kleur van de geitentongetjes toen ze uit de marinade kwamen allesbehalve smakelijk was. Zorgwekkend zelfs. Het geel van de marinade op de zwarte delen van de geitentongetjes sloeg uiteindelijk groen uit. Niet bepaald een kleur die we associëren met gezond vlees. Gelukkig kwam alles uiteindelijk ook wel goed!

Perzisch gemarineerde geitentongetjes

Mijn vrouw was ondertussen al helemaal afgehaakt. Het was ondertussen al even geleden dat ze mij gek verklaarde met mijn “BBQ experimenten”. Ergens toch een vertrouwd gevoel om nog eens te ervaren. Maar goed de grootste uitdaging zat dus in het vinden van een geschikte methode. De geitentongetjes zijn net als tongen van andere dieren een spiergroep die vaak aan het werk zijn. Met als gevolg een taaier stukje vlees waarbij de “Low and Slow” benadering gewenst is om het vlees mals te maken.

Bijgevolg start ik de Traeger op lage temperatuur (75°C) omdat op deze manier het meeste rook wordt gegenereerd en het vlees rustig mals kan worden. Kan je met jouw BBQ niet zo laag in temperatuur dan kan 100°C bij benadering ook wel! Na 2 uur was op zich nog weinig verandering merkbaar. Daaruit besloot ik de temperatuur wat omhoog te drijven tot 130°C. De rook zou ondertussen al in de geitentongetjes moeten aanwezig zijn en het garen zou hierdoor misschien wat sneller gaan. ’s Avonds na het werk beginnen aan een project als dit is misschien planmatig niet mijn beste idee geweest. Maar goed… Het zorgde wel voor een leuke spannende avond en een heerlijke lunch voor de dag erna.

Geitentongetjes op de BBQ

Na een totale tijd van ongeveer 5 uur (2u op 75°C en 3u op 130°C) kon ik eindelijk het taaie vel van de geitentongetjes vlot verwijderen. Het vlees voelde ondertussen erg mals aan. De smaak was boeiend maar veel proeven zat er niet in. Ik wou namelijk dit gerecht gebruiken voor een koude salade op het werk. Warm serveren lijkt mij echter ook een leuk idee. Door het afkoelen van de geitentongetjes wordt de structuur terug wat steviger (nog altijd erg smakelijk en eetbaar hoor). De geitentongetjes worden in dunne schijfjes gesneden en vervolgens nog wat opgefrist met een homemade honing mosterd dressing met frisse kruiden. Geserveerd bij een perzische couscous salade (waarvan het recept nog volgt).

Geitentongetjes in honing mosterd dressing

De lunch is zelden zo lekker geweest. Al moet het ook wel worden gezegd dat het eten van bepaalde delen van de tongetjes op het werk misschien niet zo efficiënt was. In de tongetjes zit namelijk aardig wat kraakbeen waar je wel wat peuzelwerk aan hebt. De smaak was gelukkig wel zoals verwacht. Fris, een subtiele smaak van de rook en marinade en met een aangename bite. Een erg geslaagd experiment dus waarbij het toch wel even spannend was of het al dan niet zou slagen.

geitentongetjes met perzische salade

Nu ben ik wel erg benieuwd wie onder jullie zich aan dit experiment zal wagen! Schrikt het idee van tongetjes je al af? Of sta je ook open om minder bekende delen van het dier te eten? Ik ben alvast fan, al zal het omwille van het kraakbeen waarschijnlijk volgende keer de tong van een groter dier worden… Ik hoor graag jullie idee op de social media kanalen! Aan de durvers: “veel plezier!”

Perzische geitentongetjes
Prep Time
15 mins
Cook Time
5 hrs
Marineertijd
8 hrs
Total Time
13 hrs 15 mins
 

Ben jij een durver? Dan zie jij het zitten om de vreemde gemarineerde tongetjes ook effectief op je BBQ te leggen! Het ziet er niet uit, maar ik kan je garanderen dat de smaak veel goed maakt! Ga jij de challenge aan?

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Perzisch
Keyword: Flambéed, frisse, gemarineerde, gepekeld, gerookt, Lamstongetjes, tong, Traag gegaard, vleessalade
Servings: 1 person
Ingredients
 • 2 Geitentongen
Marinade
 • 3 el zonnebloemolie
 • 5 blaadjes van Kaffir limoen
 • 1 tl gedroogde ui
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl peperbollen geplet
 • 1 tl zout
 • 1 tl kurkuma
 • 2 tl limoensap
 • 200 ml rundsbouillon
Dressing
 • 1 el honing
 • 1 el mosterd
 • 4 el olie
 • 2 el limoensap
 • 1 snuifje zout naar smaak
 • 1/2 handvol munt
 • 1/2 handvol citroenverbena
Instructions
Marineren van de tongetjes
 1. Neem een pannetje en voeg de ingrediënten toe voor de marinade. Begin met de olie en voeg er de specerijen aan toe. Laat 2 minuten stoven zodat de smaken loskomen. Blus met de rundsbouillon.

 2. Plaats de geiten tongetjes in een vacuum zak of diepe schaal en overgiet met de marinade. Trek vacuum en plaats in de koelkast voor 1 nacht.

 3. Verwijder de geitentongetjes uit de marinade en dep droog. Laat even rusten uit de marinade terwijl je de BBQ opstart op lage temperatuur (75-110°C)

Roken van de geiten tongetjes
 1. Plaats de geiten tongejtes op de BBQ en rook ze met hickory woodchunks of pellets op lage temperatuur gedurende 3 uur.

 2. Verhoog de temperatuur tot 130°C en gaar de tongetjes verder tot je het taaie vel vlot kan verwijderen. Dit kan van tong tot tong sterk verschillen. Hier duurde het ongeveer 2 uur na het roken.

 3. Haal de geiten tongetjes van de BBQ en verwijder het taaie vel terwijl de tongetjes nog warm zijn. Als het goed is gegaan komt dit vlot los van het vlees.

 4. Snij het vlees met een scherp mes in fijne schijfjes.

Dressing
 1. Meng de ingrediënten voor de dressing goed door. Meng de fijne sneden gerookte geiten tongetjes onder deze dressing (koud of lauwwarm) en serveer met een frisse salade.

De durvers worden beloond! Laat het smaken!

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.