Canard des flandres – gerookte eendenborst met bierlak

Canard des flandres – gerookte eendenborst met bierlak

Wie mijn instagram pagina of deze blog al een eindje volgt zal het wellicht al hebben gemerkt. Ik ben een echte belg. Zo ééntje die houdt van lekker bier en heerlijk eten. De combinatie van beiden is zelfs nog beter! Af en toe probeer ik dan ook wat te experimenteren met de combinatie van bier en BBQ. Veel minder dan ik zou willen eigenlijk maar er zijn zoveel leuke dingen om te doen. Toen Bourgogne de Flandres mij selecteerde om deel te nemen aan een bier pairing wedstrijd, leek het mij dan ook een leuke uitdaging om nog eens aan de slag te gaan. Extra leuk is het wildseizoen dat voor de deur staat. Tijd voor een lauwwarm gerookte eendenborst met Bourgogne des Flandres lak: “le canard des flandres” Benieuwd? Lees snel verder!

Disclaimer: Recept in opdracht van Bourgogne des Flandres. Er wordt gebruik gemaakt van Affiliate links in deze post. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Het is allemaal wat speciaal verlopen. Voor ik het goed en wel besefte bleek ik deel te nemen aan een wedstrijd. Via instagram kreeg ik de uitnodiging om aan een wedstrijd deel te nemen. Op basis van mijn profiel leek het de mensen van influo (social media marketing website) een leuke uitdaging passend bij mijn profiel. Daar kon ik hen in volgen dus besloot ik om wat meer informatie te vragen. Nog voor het mij allemaal duidelijk werd hoe het in zijn werk ging (het is mij momenteel nog steeds niet allemaal duidelijk overigens) stond een uitgebreid pakket met bier, glazen en merchandise op de stoep met de boodschap: “Proficiat, je bent geselecteerd om deel te nemen aan de wedstrijd van Bourgogne des Flandres”. Eerlijk het was al jaren geleden dat ik nog een Bourgogne des Flandres had gedronken en kon er mij nog maar weinig van herinneren. Proeven was dus een noodzaak voor ik aan een recept kon beginnen werken. Wat een last…

Bourgogne des Flandres siroop

Bourgogne des Flandres

Het Brugse bier “Bourgogne des Flandres” is een bier met rijke geschiedenis waarvan de wortels reeds uit de 19e eeuw dateren met de oprichting van brouwerij “Den Os”. Hoewel door de opkomst van de pils brouwerij Den Os in 1957 de boeken moet sluiten blijft het recept van de Bourgogne des Flandres gelukkig bewaard en bij verschillende gastbrouwers verder geproduceerd. In 1985 wordt het recept gebrouwen bij brouwerij Timmermans waar het brouwen van Geuze geen ongekend terrein is. In 2015 beslistte men echter het bier terug te brengen naar zijn bakermat. Heden ten dage wordt “Bourgogne des Flandres” dan ook terug gebrouwen in een micro brouwerij te Brugge. (Meer info kan je vinden op hun website)

Over het bier

Het bier Bourgogne des Flandres valt te categoriseren onder de Vlaamse roodbruine bieren en kent zijn plaats binnen de geschiedenis van het belgische bier door de versnijdingstraditie die gehanteerd wordt om het smaakprofiel van dit bier te bekomen. De zoetzure smaak komt voort uit het jonge bruine bier “Den Bruinen Os” met een 12 maanden op houten vaten gerijpte Lambiek van Timmermans. De milde zure tinten in het bier worden gecreëerd door deze Lambiek die eveneens een klassieker is binnen het Vlaamse bierlandschap. Persoonlijk ervaar ik dit bier als complex en gebalanceerd. Naar zoete bieren gaat mijn voorkeur doorgaans niet. De aanvulling met de zure smaak van de Lambiek maakt het echter een stuk boeiender. Nog steeds niet mijn favoriete bierstijl maar zeker lovenswaardig en boeiend om te proeven en maakt het bovendien interessant om te combineren met voeding.

Gelakte eendenborst - Canard des flandres

Beerpairing

Bij het combineren van dit bier probeerde ik voornamelijk te mikken op de ondersteunende kracht van het zoetzure bier. De verwarmende winterse toetsen leken mij een leuke combinatie te vormen met een herfstig stukje wild. Een leuke manier om bier veilig in een gerecht te verwerken is het maken van een biersiroop. In enkele voorgaande gerechten had ik deze methode reeds uitgetest, met enkele leuke resultaten tot gevolg. Het blijft echter altijd wat spannend want niet alle bieren doen het goed als biersiroop. De siroop van Bourgogne des Flandres daarentegen is een verrassende diepgaande siroop waarbij de zoete houterige karamel smaak mooi tot uiting komt. Ongetwijfeld de beste siroop die ik tot nu toe maakte (en ik zeg dit niet omdat dit een gesponserde post is maar omdat het gewoon ook zo lekker is!). De siroop met een vleugje limoen om wat verfrissing te brengen werd in dit gebruikt als lak op de eend.

Canard des Flandres

Deze heerlijke siroop kan perfect als lak dienen. Eerder maakte ik met een gelijkaardige siroop deze beer glazed ribs. Het is op zich niet zo heel moeilijk om deze lak te maken. Om het zoete wat te balanceren vul ikd e siroop aan met wat limoen om tot deze Canard des Flandres te komen. Daarnaast gecombineerd met een salade van pruimen en pastinaak puree. De pastinaak puree ondersteunt het zoete van het bier, terwijl de eend de milde bittere toetsen tot uiting brengt. Om ook de zuren in het bier naar voor te brengen koos ik voor salade met dressing op basis van Bourgogne des Flandres en frambozenazijn. De combinatie met de gebakken nootjes maakt het geheel echter af in mijn beleving. Door het zure in het bier komt de smaak van de nootjes mooi naar voor en zorgt het als het ware voor een binding in het geheel. Wij hebben er in elk geval van genoten! Zowel de siroop/lak op basis van de Bourgogne des Flandres en de dressing die ermee werd gemaakt zorgden voor een sterke explosie van smaak.

Beerpairing salade van gerookte eendenborst met bourgogne des Flandres

Of dit voldoende is om geselecteerd te worden voor de volgende ronde valt af te wachten! Ik ben in ieder geval benieuwd naar jullie mening! Denken jullie dat ik met deze “Canard des Flandres” kans maak om door te stoten? Ik hoor het graag in onderstaande comments of via de social media pagina’s. Duimen maar!

Canard des Flandres – Gerookte eendenborst met salade van pruim en pastinaakpuree
Prep Time
20 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 20 mins
 

Het heerlijke zoetzure bier van Bourgogne des Flandres in combinatie met een heerlijk stukje wild. Een gerookte eendenborst met de zoete kruidige pastinaak puree en een frisse salade. Het leven kan toch mooi zijn!

Course: Hoofdgerecht, Salade
Cuisine: Europees, Vlaams
Keyword: bbq, belgisch bier, Bier pairing, bourgogne des flandres, eendenborst, gelakt, gerookte, koken met bier, pelletgrill, Traeger
Servings: 4 personen
Ingredients
Voor de pekel
 • 1 liter water
 • 75 gr zout
 • 5 blaadjes kaffir
 • 1 stuk steranijs
 • 1 el suiker
 • 1 el gemalen peper
Voor de Bourgogne des Flandres siroop
 • 1 cup Bourgogne des Flandres
 • 1/2 cup suiker
 • 1/4 limoen sap
Voor de pastinaak puree
 • 5 middelgrote aardappelen
 • 2 pastinaken
 • 500 ml kippenbouillon
 • 1 snuifje kaneel
 • 1 snuifje nootmuskaat
 • peper en zout naar smaak
 • 1 blaadje salie
Voor de dressing
 • 2 el Bourgogne des Flandres siroop
 • 2 el Frambozen azijn
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl walnootolie
Voor de eend in laksaus
 • 2 eendenborsten
 • Bourgogne des Flandres siroop
Voor de salade
 • 1 pakje gemengde salade
 • 1 handvol notenmengeling
 • 3 verse pruimen ontpit
 • dressing van Bourgogne des Flandres naar smaak
Bourgogne des Flandres saus
 • 3 el gezouten boter
 • 2 el bier siroop
 • frambozenazijn naar smaak
Instructions
Pekelen van de eend
 1. Meng de ingrediënten van de pekel en plaats hierin de eendenborst gedurende 8 uur.

 2. Spoel de eend af, dep goed droog en plaats onafgedekt in de koelkast voor +-4uur zodat de buitenzijde mooi kan drogen.

Siroop van Bourgogne des Flandres
 1. Begin met het maken van de siroop van Bourgogne des Flandres. Dit kan gerust op voorhand, door de suiker in deze siroop bewaart ze goed.

 2. Plaats een pannetje op het vuur en voeg een hoeveelheid Bourgogne des Flandres naar keuze toe (maak gerust wat extra) en een halve hoeveelheid suiker. (vb. 1 cup bier vs 1 halve cup suiker).

 3. Laat het geheel op een zacht vuurtje reduceren tot je een stroperige textuur bekomt en breng verder op smaak met het sap van 1/4e limoen voor een subtiele frisse toets. Laat nog 2 minuten verder intrekken.

 4. Koel de siroop af en giet in een proper flesje.

Voor de Canard des Flandres
 1. Bereid je BBQ of smoker voor op een indirecte sessie tegen lage temperatuur (+- 75 tot 100°C). Voor dit recept maak ik gebruik van de Traeger pellet smoker met supersmoke functie en eikenhouten pellets. Gebruik je een ander type bbq voeg dan enkele chunks rookhout toe aan de kolen.

 2. Snij het vet van de eendenborst kruislings in en besprenkel de borst met zout.

 3. Verhit een gietijzeren pan op hoog vuur. Plaats wat rozemarijn in de skillet en schroei hierin de eendenborsten op de vetzijde tot deze goudbruin kleuren. Keer om en schroei ook de andere zijde kort aan.

 4. Plaats de eendenborsten in je smoker en laat op lage temperatuur roken tot een kerntemperatuur van 50°C. Bestrijk de gerookte eendenborst elke 15 minuten met een dun laagje siroop van Bourgogne des Flandres.

 5. Laat de eendenborst rusten gedurende tien minuten onder een losse folie.

Pastinaak puree
 1. Terwijl je de eendenborst rookt kan je de pastinaakpuree maken.

 2. Verwijder het hart van de pastinaak en snij de pastinaak en aardappelen in kleine stukjes.

 3. Giet een laagje zonnebloemolie in een pan en voeg een snuifje kaneel en nootmuskaat toe. Laat 2 minuten garen tot de smaken mooi loskomen en voeg hieraan de stukjes aardappel en pastinaak toe. Bak aan tot ze mooi goudbruin kleuren.

 4. Blus met 500 ml. kippenbouillon en laat het geheel op een zacht vuurtje koken tot alle aardappelstukjes en pastinaak uit elkaar vallen en de massa ingedikt is tot een puree. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat extra nootmuskaat naar eigen smaak. Besprenkel bij het serveren met wat fijngesneden salie voor het kleur en een subtiel smaaktoets.

Voor de salade met dressing van Bourgogne des Flandres
 1. Giet de ingrediënten in een blender en blend tot je een mooie dressing bekomt.

 2. Snij de pruimen in fijne partjes en brandt deze aan met een toorts. Bak de gehakte notenmengeling in een droge pan.

 3. Meng de gemengde salade met de gebrande pruimen, geroosterde nootjes en de dressing.

Voor de saus
 1. Verhit een sauspan en voeg hieraan de boter toe. Laat smelten en nog even doorbraden tot je een goudbruine kleur krijgt en de geur wat nootachtig wordt.

 2. Voeg de biersiroop toe en breng in balans met wat frambozenazijn naar smaak. Het resultaat van je saus moet een zoete boterachtige smaak hebben met een subtiele frisse toets door de azijn.

Neem een diep bord en plaats centraal de Pastinaak puree. Voeg rondom de salade toe met Bourgogne des Flandres dressing. Plaats op de puree de Canard des Flandres in dunne snedes en overgiet met wat van de saus. Serveer met een mooi ingeschonken Bourgogne des Flandres

Pagina's: 1 2



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.