Rigatoni al’Arrabiata met gerookte Merguez

Rigatoni al’Arrabiata met gerookte Merguez

Sommige gerechten hebben niet uitleg nodig! Ik hoef je niet te overtuigen dat pasta heerlijk is. En al helemaal niet dat een gerookte worst zoveel beter is dan een worstje uit de pan! Dus houden we het voor de gelegenheid maar eens kort vandaag. Een eerlijke eenvoudige Rigatoni al’Arrabiata met gerookte Merguez. Niets nieuws onder de zon! Dit werd al regelmatig gedaan en is vaak de keuze die ik maak wanneer we een klein hapje gaan eten. Tegenwoordig hebben veel bistro’s een gelijkaardig gerecht op de kaart staan. Zo ook bij de Kameleon in mijn hometown Heule. Als ik mij niet vergis kan je deze ook via take-away bestellen. Een kleine tip voor de streekgenoten! Of je maakt het natuurlijk gewoon zelf.

Disclaimer: Deze post kan affiliate links bevatten. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Het leuke aan deze pasta is dat je zelf kan kiezen hoeveel moeite je in het gerecht steekt. Heb je weinig tijd dan kan je in een klein half uurtje een heerlijke Rigatoni al’Arrabiata op tafel toveren. Je koopt je worst bij een goede slager en gaart hem op de grill. Enkele groentjes snijden, potje saus erbij en klaar. Heb je wat meer tijd dan kan je ervoor kiezen op bijvoorbeeld de Merguez zelf te gaan maken. Een recept hiervoor hou ik nog even geheim. Maar als alles goed gaat zal dit terug te vinden zijn in wat hopelijk een leuke verrassing zal worden. De homemade Merguez was in elk geval het hoogtepunt van een sessie worstendraaien die ik onlangs met mijn maat Birger van Allary (Grill Academy Ruislede) deed.

In plaats van de worst te grillen kan je er dan ook voor kiezen deze op lage temperatuur te roken. Iets wat in zekere zin aan te raden is voor elke worst vooraleer je deze gaat grillen! Met de sloroller op de Kamado Joe lukt het trouwens perfect om de temperatuur stabiel te houden op 70°C. Indrukwekkend en perfect voor het roken van worst! Meer informatie over de reden hiervoor vind je overigens in deze post met de American Hot Dogs. Het resultaat is een heerlijk sappige smoky Merguez met een knapperig velletje. Perfect om deze Rigatoni al’Arrabiata mee op smaak te brengen. Naast het roken van de Merguez kan je misschien ook kiezen om zelf de saus op je BBQ te gaan maken. De groenten kan je bijvoorbeeld blakeren tussen de kolen vooraleer je de saus gaat maken. Dit zorgt voor een heerlijk volle zoete gegrilde smaak in de saus door de karamellisatie van de natuurlijke suikers.

Voor deze Rigatoni al’Arrabiata koos ik voor de uitgebreide optie. Terwijl de Merguez worstjes rustig lagen te roken kon ik genieten van het wereldkampioenschap veldrijden om vervolgens de groenten voor de saus te grillen. Veel werk is het dan niet meer om het gerecht verder af te werken. Om de saus verder op smaak te brengen maakte ik nog een mengeling van geraspte kaas, salie en citroen zeste voor een smaakvolle extra punch. Nu is het aan jou om je volgende pasta een leuke BBQ toets te geven! Hou me zeker op de hoogte door mij te taggen op de social media kanalen zodat ik kan zien wat jullie maakten! Ik ben benieuwd. Smakelijk!

Rigatoni al’ Arrabiata met Merguez
Prep Time
20 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 20 mins
 

Al eens pasta gemaakt op je BBQ? Met een gerookte Merguez maak je een deze eenvoudige maar smaakvolle BBQ Rigatoni al'Arrabiata met Merguez.

Course: Hoofdgerecht, pasta
Cuisine: Frans, Italiaans
Keyword: al’Arrabiata, bbq, gerookt, kamado, Kamado Joe, pasta, recept, Rigatoni, salie, skillet
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 400 gr. Rigatoni
 • 4 Merguez worsten
 • 400 ml tomaten Arrabiata saus
 • 2 sjalotten
 • 2 rode paprika's
 • 1 courgette
 • peper en zout naar smaak
Afwerking
 • verse geraspte kaas
 • zeste van 1 citroen
 • fijngesneden salie
Instructions
Voor de Merguez
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie tegen lage temperatuur (+-75/100°C). Voeg tussen de kolen twee blokjes appelhout chunks toe.

 2. Rook de Merguez worsten gedurende ongeveer 1 uur op lage temperatuur.

Voor de saus
 1. Verhoog de temperatuur in je BBQ tot 220°C en werk verder boven een directe hittebron.

 2. Voeg olie toe aan een skillet en fruit hierin de fijngesnipperde sjalot. Plaats ondertussen de paprika tussen de kolen en brand het vel zwart. Zo kan je het nadien eenvoudig afschrapen.

 3. Voeg de fijngesneden courgette toe aan de gefruite ui en laat enkele minuten verder garen. Snij de paprika fijn en voeg toe aan de skillet. Blus met de Arrabiata saus.

Afwerking
 1. Meng de vers geraspte kaas met de fijngesneden salie en zeste van citroen.

 2. Kook de pasta volgens de instructie op de verpakking en roer onder de saus. Grill de Merguez kort en snij deze vervolgens in blokjes en voeg toe aan de pasta.

Serveer de pasta met de kaasmengeling. Smakelijk!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.