Geroosterde bloemkoolsoep met venkel – BBQ Soep

Geroosterde bloemkoolsoep met venkel – BBQ Soep

Mensen vragen wel vaker wat nu de beste tip is om je BBQ skills te verfijnen. Het voelt altijd wat vreemd aan als men hieraan toevoegt dat tips van een expert waardevol zijn. Eerlijk gezegd beschouw ik mezelf niet als expert. Ik doe wat ik graag doe en dat is koken op vuur en dan vooral ook buiten. Een opleiding heb ik niet gehad en hoewel het handig zou kunnen zijn is dit ook niet altijd nodig! De beste tip die ik kan geven is durven experimenteren. Ga ervan uit dat je geen oven of fornuis hebt en toch net dat gerecht wil maken dat in je gedachten speelt. Op deze manier kan je niet anders dan gebruik te maken van je BBQ en uit te zoeken hoe je toch net dat tikkeltje verder kan gaan dan je gewoon bent. Technisch gezien kan je zo goed als alles op je BBQ maken. Deze geroosterde bloemkoolsoep met venkel is daar een goed voorbeeld van. Door de groenten te roosteren krijg je nog net dat tikkeltje extra diepgang. Let wel op dat de rooksmaak niet gaat overheersen. Soms valt het mee, soms valt het tegen. Maar net uit die tegenslagen kan je heel veel leren!

Disclaimer: post in samenwerking met Lidl Belgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht. Deze post bevat affiliate links.

Once in a blue moon… Afgelopen weekend leerde “juffrouw Ine” (een goede vriendin) mij dit gezegde kennen toen ze erop wees dat er dat weekend een blauwe maan te zien was. Een uitzonderlijk fenomeen waarbij in één maand tijd twee volle manen te zien zijn. Dit komt om de 2.7 jaar voor en deed mij meteen denken aan het recept dat ik voor de dag erna in gedachten had: “Geroosterde bloemkoolsoep met venkel”. Met ongeveer dezelfde frequentie waag ik mij eens aan het maken van een tasje soep. Een niet zo voor de hand liggend BBQ-gerecht waardoor ik er ook niet vaak aan denk om soep te maken. Zo eens om de slordige drie jaar springt het echter in mij gedachten. Wie weet schuilt ergens in de vezels van mijn lichaam ergens een restant van een verre grootmoeder met heksenkracht. Het zou in elk geval mijn interesse in experimenteren kunnen verklaren. Alle gekheid op een stokje… veel magische krachten zijn er niet aan mij verloren gegaan. Een vaardigheid aanleren doe je naar mijn gevoel vooral door deze veelvuldig toe te passen. Het roosteren van groenten is doorgaans erg eenvoudig. De meeste groenten kan je trouwens perfect tussen de kolen gooien om ze er zwartgeblakerd uit te halen. Verwijder de verbrande schil/bladeren en je hebt een subliem smakende groente als resultaat.

Bloemkool daarentegen is naar mijn ervaring een stuk minder toegankelijk om op de BBQ te bereiden. Deze groente neemt erg snel rook op waardoor het maken van de geroosterde bloemkoolsoep wel een kleine uitdaging vormt. Zorg ervoor dat je bij het roosteren van de bloemkool op een voldoende hoge temperatuur kan werken zodat de kolen of pellets volledig ontbranden en weinig rook wordt geproduceerd. Bovendien krijgt de bloemkool op deze manier een mooie goudbruine geroosterde kleur waardoor de smaak van je geroosterde bloemkoolsoep nog net dat tikkeltje complexer wordt. Eet je de geroosterde bloemkoolsoep de dag zelf dan kan het niet zoveel kwaad als je tijdens de bereiding wat rookontwikkeling hebt. De subtiele rooksmaak kan op dat moment zelfs een leuke extra toets geven. Hou er echter rekening mee dat deze rooksmaak sterker wordt naarmate de soep langer wordt bewaard. Wanneer je de groenten gewoon roostert zal je de dag nadien de subtiele rooktoets wat meer gaan smaken. Worden de bloemkolen gerookt dan wordt de soep de dag nadien naar mijn gevoel oneetbaar. Belangrijk om dit dus in rekening te brengen bij het bereiden.

Deze soep (net als vele andere soepen) vormt een uitstekend gerecht om de koelkast te legen. De laatste weken proberen we wat vaker de boodschappen te bundelen. Vorige week besloten we echter de bloemkool even te laten voor wat ze was waardoor we in het weekend met wat overschotten zaten. Zo vormden ook wat resten van de paksoi uit het vorig “Pulled Lamb” recept voor Lidl (hier te vinden) en een verloren gewaande venkel mee onderdeel uit van deze soep. Om de soep nog wat te pimpen besloot ik nog snel wat geroosterde hazelnoten en spek op te pikken onderweg bij mijn vertrouwde supermarkt terwijl de groenten aan het roosteren waren. Deze vormen een leuke crunchy extra bij het gerecht. Durf ook zeker eens te experimenteren met andere groenten. Wie weet kom je wel tot leuke ontdekkingen die soep nog net dat tikkeltje aantrekkelijker kunnen maken. Of voeg er nog wat gerookt gehakt aan toe #gemixtebloemkoolbom… Door experimenten als deze leer je namelijk het meest! Vooral als je geniet van wat je doet. Veel BBQ plezier!

Op de BBQ geroosterde bloemkoolsoep met venkel
Prep Time
15 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 15 mins
 

Once in a blue moon… Zo heel af en toe maak ik eens soep! Dat kan perfect op de BBQ trouwens. Door je groenten eerst te roosteren krijg je een extra diepe smaak van de groenten. Dit recept is een heerlijke optie om de koelkastrestjes mee weg te werken.

Course: Soep, voorgerecht
Cuisine: Vlaams
Keyword: bbq, bloemkool, buikspek, geroosterde, gezond, groentensoep, hazelnoot, lidl belgium, pelletsmoker, soep, Traeger, venkel
Servings: 2 liter
Ingredients
 • 2 kleine bloemkolen
 • 1 stuk venkel
 • 3 stuks ui
 • 1/2 paksoi (optioneel)
 • 1 scheut zonnebloemolie
 • 1 klont boter
 • 500 ml kippenbouillon
 • 1 l. water
 • 1 snuifje nootmuskaat
 • 1 scheut ricard/pernod naar smaak
 • peper en zout naar smaak
 • limoensap naar smaak
Afwerking
 • venkel loof
 • 6 snedes spek
 • 1 handvol geroosterde hazelnoten
 • 1 scheutje hazelnootolie optioneel
Instructions
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op hoge temperatuur (+-220/260°C). Door indirect te werken kunnen de groenten roosteren zonder te verbranden.

 2. Snij de bloemkool in roosjes en kook gedurende 5 minuten tot deze lichtjes gegaard zijn. Laat afkoelen/drogen. Ondertussen kan je de ui, paksoi en venkel grof snijden.

 3. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met zonnebloemolie, peper en zout. Gaar deze groenten tot ze goudbruin kleuren (+-20 min).

 4. Bak ondertussen ook de lapjes spek uit tot het vet gesmolten is. Plaats vervolgens op een rek om te drogen.

 5. Smelt de boter in een diepe kom en bak hierin de groenten nog kort even aan (hou enkele roosjes bloemkool apart als garnituur). Blus met de bouillon en het water en kook het geheel goed door gedurende 10 minuten.

 6. Mix de soep met een staafmixer tot je een gladde structuur en giet deze vervolgens door een zeef zodat de resterende grove stukken eruit kunnen worden gezuiverd.

 7. Breng de soep op smaak met een snuifje nootmuskaat, limoensap en peper en zout.

Giet de geroosterde bloemkoolsoep in een kom en garneer met een stuk geroosterde bloemkool, enkele stukjes uitgebakken spek, gehakte geroosterde hazelnootjes en enkele takjes venkel loof voor een fris kleur. Smakelijk!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.