Smoky Black Pepper Lamb Noodles

Smoky Black Pepper Lamb Noodles

Er wordt wel eens gevraagd of bloggen lastig is? Aangezien het bloggen voortkomt uit een passie voor BBQ en fotografie kan ik moeilijk zeggen dat ik het er lastig mee heb. Bepaalde onderdelen zijn echter minder eenvoudig. Het verzinnen van een naam voor een gerecht dat eer aandoet aan de smaak bijvoorbeeld… Een beetje creativiteit is hierbij vaak gewenst, maar het moet ook voldoende beschrijven waar het om gaat. Als het kan dan nog liefst in het Nederlands of in de traditionele taal. Maar soms lijken wel geen van deze opties echt te passen. Het eten van deze Smoky Black Pepper lamb noodles ging ongetwijfeld vlotter dan het bedenken van een titel voor deze post. Gelukkig hoeven jullie dat niet meer te doen en kan je rustig weg genieten van het bereiden en proeven van dit gerecht. Als je van peper houdt natuurlijk! Anders kan ik je alvast adviseren rustig door te scrollen naar een volgend recept op de blog!

Disclaimer: Post in samenwerking met Lidl Belgium. Deze post kan affiliate links bevatten. Alle geuite mening zijn persoonlijk en oprecht!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo vaak zwarte peper gebruik. Er zijn genoeg andere varianten die een heerlijke smaak aan je gerecht kunnen geven dan de traditionele zwarte peper. Zelfs op mijn steak zou ik de kruiding al durven beperken tot enkel zout. Desondanks raakte ik geïntrigeerd door het Chinese gerecht: Hei Jiao Niu Liu (ofte: black pepper beef) waarin zwarte peper de belangrijkste smaakmaker vormt in het recept. Dat zwarte peper en rood vlees goed samengaan is ondertussen al geweten. Neem een goed stuk rundvlees en breng het op smaak met een goede dosis peper en zout en je creëert een diepe rijke smaak. Ik was dan ook erg benieuwd wat het zou geven om deze techniek toe te passen op een stuk lamsbout. Het idee voor het maken van een Smoky Black Pepper Lamb ontstond enkele weken terug toen ik aan het brainstormen was over enkele combinaties die ik nog wel eens wou uitproberen. Het idee kwam echter niet meteen op mijn to-do list terecht. Pas toen ik de lamsschouders bij Lidl zag liggen dacht ik terug aan dit oorspronkelijk “verworpen” idee. Ik wist namelijk niet goed of het gerecht hier zou worden gesmaakt.

Er is echter maar één manier om dit te ontdekken. Tijdens de korte doortocht van de zon in ons land besloot ik het gerecht een kans te geven. Met een dagje werken in de tuin op de planning (hoognodig trouwens) was het namelijk het ideale moment om een low and slow gerechtje te bereiden. De lamsschouder kreeg een flinke laag homemade rub over zich heen op basis van koffie, zout en natuurlijk zwarte peper. Black Pepper Lamb zonder zwarte peper zou maar onnozel zijn niet? Terwijl het gras een flinke kapbeurt kreeg mocht de lamsschouder rustig rook inhaleren op de smoker. Van het Black Pepper Lamb wou ik namelijk graag een Pulled Lamb versie maken om verder te verwerken in een noodle gerecht aanleunend bij het traditionele chinese recept. De schouder van een kleine 2kg. nam zijn tijd om op kerntemperatuur te komen. Na 5 uur klokt de kerntemperatuur af op 68°C waardoor ik besluit om de schouder in te pakken. Een snel gemaakte black pepper sauce gaat bij de lamsschouder in het pakket zodat het rustig verder kan garen. De geur die zich ondertussen in de tuin verspreid is fenomenaal. Naast de gekende geur van gerookt vlees is de kruidige peper ook duidelijk op te merken. De combinatie doet me alvast verwateren al begin ik toch zo stilletjes aan wat te vrezen dat het Black Pepper Lamb idee niet volledig geschikt was om in een halve dag te bereiden.

Gek op Pulled Lamb?

Dan kan ook dit recept je misschien wel bekoren?

Zelfs na het inpakken stijgt de kerntemperatuur tergend traag. De werken in de tuin zijn zo goed als rond. Een frisse pint als beloning voor het zweterige werk was wel degelijk op zijn plaats. De mythe dat mannen niet kunnen multi-tasken is bij deze dus ontkracht. Een heerlijk avondmaal bereiden en de tuin op orde zetten lukt perfect. Met enig geduld en het nodige aperitiefje klimt de Black Pepper Lamb uiteindelijk tot een kern van 92°C. Net op tijd… De hongerige noodkreten van de jeugd begon zo stilletjes aan de sfeer wat onderuit te halen. Helemaal ongelijk kon ik ze echter niet geven aangezien het lamsvlees uiteindelijk zo’n anderhalf uur langer nodig had dan ik had voorzien. Helemaal spannend dus, want ik was er helemaal niet zo zeker van dat ze het ook effectief zouden lusten. Gelukkig kunnen we hier met Udon Noodles niet veel verkeerd doen en waren ze al enthousiast bij het idee. Wie weet zou de honger hen ook wel net dat tikkeltje toleranter maken?

Black Pepper lamb noodles

Of het hen smaakte? Tot mijn grote verbazing waren ze lovend over het “Black Pepper Lamb” gerecht. Of toch op zijn minst over het lam zelf. Mijn oudste zoon at het geheel met smaak. Hij heeft dan ook wel de meest ruimdenkende geest wat betreft culinaire smaken en gaat wat pit ook niet uit de weg. Zijn jongere broer daarentegen bleek minder fan van de Noodles waarbij de peper smaak hem minder leek te bekoren. Hoewel hij het lamsvlees bijzonder pikant vond bleek het hem wel te smaken. De noodles bleven staan om de laatste gaatjes in mijn buik mee te vullen, maar van het Black Pepper Lamb heeft hij met smaak nog een tweede portie opgegeten. Mijn vrouw bleek dan weer met smaak te starten maar halverwege het bord wat genoeg te hebben van de peper. Kortom een gerecht dat sterk afhankelijk blijkt van de persoonlijke smaak voorkeuren. Anderzijds viel het beter in de smaak dan ik oorspronkelijk had verwacht. Twijfel je nog? Misschien moet je het dan toch zelf ook eens proberen! Zelf vond ik de combinatie van het lam en de peper bijzonder smaakvol! De “wilde” smaak van het lamsvlees (en voornamelijk ook de vetten) zorgde voor een volle smaakbeleving versterkt door de smoky touch en tegelijk wat gebroken door de noodles en peper. Maar het Jeroen Meus-gehalte in mij durft al wel eens enthousiast te zijn over een eigen creatie! Oordeel gerust zelf en aarzel niet om je feedback met ons te delen! Veel plezier!

Black Pepper Pulled Lamb met Udon Noodles
Prep Time
20 mins
Cook Time
6 hrs
Total Time
6 hrs 20 mins
 

De Chinese keuken kent vele verrassende combinaties en smaken. Black Pepper beef bij een portie yakisoba (gebakken noodles) bijvoorbeeld. Dit recept voor Black Pepper Lamb is gebaseerd op deze heerlijke klassieker. En jij kan hem nu ook gaan maken!

Course: Diner, Hoofdgerecht, lunch
Cuisine: Chinees
Keyword: bbq blog, bbq saus, Black Pepper, Flambéed, gerookt, gerookte, Lamb, lamsvlees, lidl, low and slow, pellet smoker, recept, saus, Traag gegaard, Traeger
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 1.2 kg Lamsschouder
Voor de rub
 • 2 el grof zout
 • 2 el zwarte peper
 • 1 el koffiepoeder
Black Pepper Sauce
 • 3 el gember siroop
 • 2 el oestersaus
 • 2 el soya saus
 • 2 el witte azijn
 • 2 el maizena
 • 200 ml rundsfond
 • 1 scheut ricard (of 2 stuks steranijs)
 • 1 el gemalen zwarte peper of meer naar smaak
 • limoensap naar smaak
Voor de Yaki-Udon
 • 270 gr. Udon Noodles
 • 2 stuks rode ui
 • 2 stuks rode punt paprika
 • 200 gr. Bruine champignons (of shiitake indien beschikbaar)
 • 2 stronken paksoi
 • 200 gr sluimererwten
 • 1 tl sriracha of meer naar smaak
 • 2 el Black Pepper sauce of meer naar smaak
 • Koriander naar smaak
 • limoensap naar smaak
 • geroosterde sesam zaadjes naar smaak
Instructions
Voor het Black Pepper Pulled Lamb
 1. Voeg de peperbollen en grof zout toe aan een blender en maal tot een grof poeder. Voeg vervolgens het koffiepoeder toe en wrijf de lamsschouder in met deze kruiden. Zelf heb ik het vlees voorzien van een mooie dikke laag (zie foto boven) maar het mag gerust ook wat minder als je geen zo'n fan bent van zwarte peper.

 2. Laat het vlees een half uurtje rusten terwijl de BBQ op temperatuur komt. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie aan lage temperatuur +-100°C en voeg een blokje hout toe indien je met een kolen BBQ werkt. In dit geval gebruikte ik Mesquite pellets op de Traeger Ironwood Pellet smoker met supersmoke functie.

 3. Plaats het vlees op je BBQ en gaar tot een kerntemperatuur van 74°C. Zo krijgt je vlees de tijd om een heerlijke rooksmaak op te nemen en een bark (korst) te vormen. Maak ondertussen de saus.

Black Pepper Sauce
 1. Meng de maïzena onder de overige ingredienten en klop goed op zodat eventuele klonters oplossen in het vocht. Breng het geheel aan de kook tot je een mooie dikke saus bekomt en breng op smaak met gemalen peper en limoensap naar smaak.

Black Pepper Lamb (deel 2)
 1. Neem een stuk butcher paper en plaats 1/4e van de saus op het papier. Plaats hierop de Lamsschouder en overgiet vervolgens met 1/4e van de saus.

 2. Pak de schouder stevig in het butcher paper in en plaats terug op de BBQ tot je vlees een kerntemperatuur bekomt van 88°C. (Als het te lang duurt kan je tijdens deze fase je BBQ temp. verhogen tot 140°C)

 3. Pak het vlees uit en bewaar de vleessappen die zich hebben vermengd met de saus. Deze kan je toevoegen aan de noodles voor extra smaak.

 4. Gaar ondertussen het vlees uitgepakt verder tot je vlot met een prikker door het vlees gaat. Dit kan afhankelijk van het vlees voorkomen bij een temperatuur tussen de 92°C en 98°C..

 5. Laat het Black Pepper Lamb rusten onder een losse folie gedurende minimum 30 minuten vooraleer je het vlees uit elkaar gaat trekken of in blokjes gaat snijden. Ondertussen kan je de Yaki Udon Noodles bereiden.

Yaki Udon Noodles
 1. Kook de noodles volgens de instructie op de verpakking.

 2. Snij de ui in halve maantjes en bak deze in een wok met 1 el zonnebloem olie tot deze glazig oogt. Voeg vervolgens de in schijfjes gesneden champignons, reepjes paprika en gehalveerde sluimererwten toe en bak gedurende enkele minuten stevig aan.

 3. Snij de paksoi in reepjes en voeg toe. Roerbak nog één minuut en voeg vervolgens de noodles toe. Breng op smaak met de black pepper sauce, limoensap en koriander naar smaak.

Plaats de yaki udon noodles in een diepe bowl en voeg hieraan de Pulled Black Pepper Lamb toe met een hoeveelheid saus naar eigen smaak. Dresseer met gebakken sesamzaadjes en verse koriander. Smakelijk!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.