Karniyarik – Gebakken aubergine met rund uit het boek Anatolië

Karniyarik – Gebakken aubergine met rund uit het boek Anatolië

Wie aan BBQ denkt zal al snel de klassiekers uit de Amerikaanse keuken voor ogen hebben. In mindere mate ook de Aziatische keuken en de betere braai gerechten. Maar wat met de Turkse keuken bijvoorbeeld? Hoewel de Turkse keuken of bij uitstek die van het oude “Anatolië” aan de basis ligt van veel andere gerechten, moet ik toegeven dat het ook voor mij relatief onbekend terrein is. Onlangs kon ik het boek “Anatolië” van Somer Sivrioglu en David Dale op de kop tikken. Een prachtig naslagwerk over de Turkse keuken. Uit dit boek maakte ik onlangs “Karniyarik”, vrij vertaald: “gespleten buik”. Benieuwd naar het boek en wat je van dit recept kan verwachten? In deze post vertel ik je meer over deze schatten!

Disclosure: deze post werd gemaakt in samenwerking met @lidlbelgium en bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Een mens heeft zo van die momenten van onweerstaanbare drang. Boekenwinkels zijn gevaarlijk terrein (net als muziekwinkels, kookwinkels, plaatsen waar tafelwaren verkocht worden, …). Maar vermijding is kan net zo gevaarlijk zijn. Samen met de kinderen ging ik dan ook onlangs de uitdaging aan. We trokken richting de winkel “Boekenvoordeel” met als doel een boekje voor de kindjes uitzoeken. De opdracht was al snel volbracht toen ik in mijn ooghoek een prachtig ogend boek zag blinken tussen de kookboeken. Toen ik bij het openslaan van het boek terecht kwam op gerechten als leverkebab, zelfgemaakte pide, kebab, … was de interesse al snel aangewakkerd. Prijskaartje: “7.99 euro”. Onweerstaanbaar… En gelukkig maar! Dit boek is namelijk op verschillende manieren een schot in de roos. Het enige nadeel (voor jullie dan): “Wil je het boek Anatolië kopen dan betalen jullie net iets meer…”

Review van het boek Anatolie van Somer Sivrioglu en David Dale

Anatolië – De avontuurlijke Turkse keuken

Ondanks het hoge prijskaartje wil ik jullie toch meegeven waarom dit boek echt een aanrader is (voor de duidelijkheid: ik verdien er niets aan om dit boek te promoten). Aangezien ik snel moest beslissen in de winkel heb ik mij voornamelijk gebaseerd op de lay-out en recepten in het boek. Onmiddellijk viel mij bij de vormgeving al op dat er een mooi evenwicht is tussen recepten, tekst en fotografie. Waarbij de fotografie een mooie variatie is tussen in beeld gebrachte recepten, sfeerbeelden horend bij leuke locaties en de Turkse landschappen. Je krijgt al snel het gevoel op door de Turkse straten te keuvelen en de eetstandjes te inspecteren. Daar speelt het boek inhoudelijk ook mooi op in.

Karniyarik uit Anatolië
De gerechten

De gerechten die aan bod komen zijn een mooie variatie van recepten met een geschiedkundige achtergrond waarbij de tradities in ere gehouden worden, gerechten gebaseerd op legendarische eetgelegenheden, die zich specialiseren in één gerecht en die van vader op zoon worden overgedragen en recepten waar Chef Somer een eigen toets geeft aan de Turkse keuken. Bovendien komen, eigen aan de Turkse keuken, ook heel wat gerechten in voor waar orgaanvlees een belangrijke rol speelt. Maar ook hierbij stopt het niet! Het boek is zo aangepast dat je de keuze hebt om te werken met de traditionele ingrediënten of alternatieven worden voorgesteld die eenvoudiger te bekomen zijn. Zodat je alles ook volledig thuis kan maken.

Gebakken aubergine voor Karniyarik
Een echt naslagwerk!

Tot zover de eerste aanzet waarop ik reeds overtuigd was om dit boek te komen. Eenmaal thuisgekomen kwam ik al snel tot de ontdekking dat dit boek meer is dan een kookboek. “Anatolië” opent namelijk met een stuk geschiedenis waarbij de keuze voor de titel wordt verduidelijkt. Er wordt stilgestaan bij verschillende streken binnen dit rijk en hoe in de geschiedenis deze streek werd beïnvloed en op zijn beurt heel wat andere rijken (denk aan het Griekse en Romeinse rijk) kon beïnvloeden. Binnen elke streek blijkt de nadruk op de keuken verschillend te liggen waarbij een verklaring wordt gegeven aan de hand van het klimaat en landschap die bepalend zijn voor de producten waar men voor kiest. Erg boeiend en bovendien ook aangevuld met wijntips, reistips, leuke verhalen… Het boek is voorzien van een lijst met bezienswaardigheden voor foodies. Het vergde een grote mate aan zelfbeheersing om niet onmiddellijk een road trip richting Turkije te plannen. Dan maar zelf aan de slag gaan met één van de recepten om de drang wat te verzachten.

Gebakken gehakt en paprika puree

Karniyarik – Gespleten buik

In overleg met de vrouw des huizes werd het gerecht Karniyarik uitgekozen. Je kan het boek “Anatolië” dan wel niet vinden bij “Lidl”, de ingrediënten gelukkig wel. Karniyarik betekent letterlijk vertaald: “Gespleten buik” en verwijst naar het splijten van de aubergine in dit gerecht zodat je deze kan vullen met het rundgehakt. Het smakelijk gerecht stond begin 19e eeuw op het paleismenu weet Chef Somer te vertellen maar is ondertussen uitgegroeid tot een favoriet onder de lokale bevolking. In die mate dat hij het zelf zou kiezen als zijn laatste avondmaal (toch als het door zijn oma wordt gemaakt). Hoe overtuigend kan een introductie van een gerecht zijn?

Smokey karniyarik op de Traeger
Ervaring

Natuurlijk kon een BBQ twist niet ontbreken onder de vorm van een smoky toets. Een kookboek en zijn recepten zijn naar mijn gevoel een interessante bron van inspiratie, maat het blijft leuk om zelf wat uit te proberen. Op de toevoeging van wat extra munt en rooksmaak na kon ik mij echter bijzonder goed aan het oorspronkelijke recept houden. Het resultaat was erg lekker al zou ik het advies willen meegeven om op zoek te gaan naar middelgrote Aubergines. Ik had zelf de grootste aubergines uit de groente afdeling meegenomen, maar dat bleek niet het beste idee. Een overvloed aan aubergine haalde het evenwicht wat uit het recept. Kan je enkel grote aubergines vinden, dan zou ik aanraden om een deel van het vruchtvlees uit de aubergine te lepelen in plaats van “de buik te splijten”. Zo kan je ook wat meer vulling in de aubergine plaatsen.

Karniyarik

Je kan het waarschijnlijk al afleiden uit deze blogpost. Het boek “Anatolië” is erg inspirerend. In die mate dat de Turkse keuken waarschijnlijk wel wat meer naar voor zal komen in komende recepten. De Karniyarik is alvast een erg leuke start! Het smaakvolle gerecht werd hier door het hele gezin vlot naar binnen gespeeld. De toevoeging van de munt vormde naar mijn gevoel een leuke extra frisse toets die normaal enkel van de yoghurt komt, die wordt geserveerd bij het gerecht. Zijn jullie vertrouwd met de Turkse keuken? Ik hoor graag welke gerechten jullie zouden aanraden! Laat het ons zeker weten op de social media kanalen of in onderstaande comments.

Karniyarik – gespleten buik uit het boek “Anatolië”
Prep Time
10 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
50 mins
 

Waan je op een zonnige avond in de sfeervolle straten van Turkije waarbij de geuren je verlangen naar heerlijk eten doen groeien. Door de rokerige geur van je BBQ komt de kruidige volle geur van de Karniyarik al snel naar voor. Je geniet al van deze maaltijd nog voor je de eerste hap hebt geproefd!

Recept gebaseerd op het recept uit "Anatolië" van Somer Sivrioglu en David Dale

Course: Hoofdgerecht, Sidedish
Cuisine: mediterraans, Turkse
Keyword: bbq, Beef, gebakken, gespleten buik, groenten, Karniyarik, rund, rundgehakt, Stoofpotje
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 4 aubergines
 • 135 ml. zonnebloemolie
 • 1 rode ui gepeld
 • 1 teentje knoflook
 • 400 gr. rundergehakt
 • 1 handvol verse munt gesnipperd
 • 1 tomaat
 • 2 el tomatenpuree
 • 1/2 el suiker
 • 4 chili pepers
 • 1 handvol cherry tomaten
 • 1/2 el paprikapuree
 • 1/2 tl versgemalen zwarte peper
 • 1/2 tl zout
Paprika puree
 • 4 rode punt paprika's
 • water
 • zout naar smaak
Voor de rijst
 • 250 gr rijst
 • kippenbouillon
 • 1 handvol Tijm en munt
 • zout naar smaak
 • 2 tomaten
Voor de yoghurt
 • 150 gr yoghurt
 • 1 handvol munt fijngehakt
 • 1 tl honing
 • 1 tl citroensap
Instructions
Paprika puree
 1. Plaats een gietijzeren schaal op je BBQ en voeg hieraan de stukken paprika zonder zaadlijsten en steel toe. Overgiet met water tot de paprika net onder staat.

 2. Kook de paprika op een vuur van ongeveer 180°C tot de paprika zacht is en het water nagenoeg verdampt. Voeg een extra blokje rookhout toe voor een smoky touch. Bij een pelletsmoker verlaag je de temperatuur voor een half uurtje tot 75°C zodat de optimale rookontwikkeling kan worden bekomen.

 3. Van zodra de paprika gaar is en het water verdampt plaats je de paprika in de blender en pureert het geheel. Proef en breng op smaak met peper en zout. Je zal merken dat de paprika een heerlijke volle smaak heeft gekregen.

  (is de paprika niet gaar voor het water is verdampt, voeg dan nog wat extra water toe).

Gespleten buik
 1. Bereid je BBQ voor op een sessie op 180°C. In dit recept maak ik gebruik van mijn Traeger Ironwood (pelletsmoker) en werk bijgevolg steeds indirect. Plaats een gietijzeren pan op het vuur zodat deze samen met de BBQ kan voorverwarmen. Voeg de olie toe.

 2. Snij ondertussen van elke aubergine 3 repen van de schil, beginnend ongeveer 2 cm van de steel en eindigend ongeeer 2 cm van de onderkant.

 3. Plaats de aubergines voorzichtig in de olie (opgelet het vocht kan spatten) en bak aan elke zijde tot de aubergine goudbruin kleurt. Laat vervolgens uitlikken op een keukenhanddoek zodat het overtollig vet kan worden geabsorbeerd.

 4. Snipper de ui en bak deze samen met de geplette look aan in de rest van de olie (giet evt. een overvloed aan olie af). Laat gedurende 7 minuten garen en voeg vervolgens het rundsgehakt toe om rul te bakken. Werk eventueel in twee ladingen.

 5. Snij de tomaat in blokjes en voeg deze toe aan de gehaktmengeling samen met de fijngehakte munt.

 6. Verdun 1 eetlepel tomatenpuree met 1,eetlepel bouillon (of kookvocht van de paprika) en meng onder het gehaktmengsel. Laat 3 min verder garen al roerend.

 7. Splijt de buiken (aubergines) door een insnede te maken in de aubergine beginnend 2 cm van de steel en eindigend 2 cm van de onderzijde. Duw deze inkeping open met de bolle kant van je lepel zodat de aubergine de vorm van een kano krijgt. Bestuif met een snuifje suiker en plaats de gehaktmengeling in de boten. Plaats een pepertje en een gehalveerd tomaatje er bovenop. Plaats de aubergines in een vuurvaste schaal.

 8. Verdun de rest van de tomatenpuree en zelfgemaakte paprikapuree met 250 ml. water en schep dit mengsel over de gevulde aubergines om te voorkomen dat ze uitdrogen tijdens het bakken. Dit zal ook je saus vormen.

 9. Bak de Karniyarik gedurende 20 minuten in de BBQ tot het pepertje bovenop begint te kleuren. Proef de saus. Heb je het gevoel dat de rooksmaak nog iets meer aanwezig mag zijn, verlaag dan de temperatuur tot 75°C en laat het geheel nog kort roken tot je de gewenste smaak bekomt (hier 15 min). Het is niet de bedoeling dat de rooksmaak gaat overheersen maar een subtiele toets heeft aan het gerecht.

Rijst en yoghurt
 1. Kook ondertussen de rijst in een bouillon op smaak gebracht met extra munt en tijm. Volg hiervoor de instructies op de verpakking.

 2. Bak de gekookte rijst in een pan kort aan en meng er de fijngesneden tomaat onder. Proef en kruid bij naar smaak.

 3. Meng ondertussen ook de yoghurt met de overige ingrediënten. Proef en pas aan naar eigen smaak.

Serveer de Karniyarik met de rijst en yoghurt. Smakelijk!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.