Pulled Turkey – Try this delicious turn on the classic pulled pork

Pulled Turkey – Try this delicious turn on the classic pulled pork

Iedereen is ondertussen al vertrouwd met het legendarische gerecht uit de KCBS style BBQ scene: “Pulled Pork”. Enkelen zullen zich wellicht ook al gewaagd hebben aan Pulled Chicken. Maar ook kalkoen leent zich perfect tot een sessie low and slow BBQ. Naar mijn smaak is Pulled Turkey nog net iets lekkerder dan Pulled Chicken. Voor wie omwille van geloofsredenen of uit sportieve overwegingen liever een “magerdere” variant eet kan het een leuk alternatief zijn. Zelf moet ik mij niet aan deze “restricties” houden, maar wat variatie kan geen kwaad!

Disclosure: “In deze post wordt gebruik gemaakt van affiliate links. De geuite meningen zijn deze van mezelf en zijn oprecht.”

PULLED TURKEY

Erg moeilijk is het niet om te raden wat je kan verwachten. Net als pulled pork is deze kalkoenvariant een perfect gerecht van de BBQ en leent zich uitstekend voor een gerookte toets. Hiervoor maak ik gebruik van de druiventakken die ik van mijn vader heb meegekregen. Na een jaar drogen is het snoeiafval ideaal voor een rooksessie. Bij het maken van de pulled Turkey maak ik gebruik van een Kalkoenbil. Deze beschikt over een aangename hoeveelheid vet die het vlees een heerlijke smaak meegeeft maar vooral ook het vlees sappig houdt. Bij een kalkoenborst zou het bijgevolg een stuk moeilijker zijn om een goed resultaat te bekomen.

Pulled Turkey

HOE BEREIDEN?

Slaag je erin je dome temperatuur goed te beheersen? Dan vormt dit recept weinig uitdagingen. Voor Pulled Turkey hoef je enkel de dome temperatuur stabiel te houden tussen de 90 en 120°C voor een vijftal uren. Wrijf bij aanvang van de sessie je rub goed in de dij. Je kan het vel verwijderen. Indien je kiest om het niet te doen dan wrijf je best een deel van de rub onder de huid. Dit helpt om de smaak in het vlees te laten dringen. Plaats de dij op de BBQ met wat rookhout tussen de kolen en neem ruim de tijd om je wat te ontspannen. De komende uren laat je het deksel dicht om de temperatuur stabiel te houden. Na enkele uren zal je merken dat het vlees eenvoudig loskomt van het been en kan je het eenvoudig gaan pullen. Perfect voor een heerlijke maaltijd.

Pulled Turkey

WAAROM PULLED TURKEY?

Simpelweg omdat het heerlijk smaakt! Een zeer leuke variatie op de Pulled Pork die hier regelmatig op de BBQ wordt gemaakt. Maar naast de smaak is het ook een stuk goedkoper. Voor enkele euro’s koop je een volledige dij. De kalkoen lijkt de rooksmaak goed te absorberen (of het zijn mijn gedachten). In ieder geval scoorde deze pulled turkey hoog op de rookschaal. Perfect voor taco’s, nachos en andere Mexicaanse gerechten. Hou zeker deze blog in de gaten voor de Tinga Tacos die binnenkort zullen verschijnen. Maar met je favoriete BBQ saus en een lekkere coleslaw maak je eveneens de lekkerste broodjes. Op welke manier zou jij deze Pulled Turkey verwerken?

Pulled Turkey

Die kleur alleen al! Zelfs met het vel eraan is de rook mooi doorgedrongen. Nadien het vel nog even grillen maakt het bovendien mooi krokant. Je hebt dan wel geen “Bark” zoals bij Pulled Pork maar geloof mij, ook de huid smaakt heerlijk als krakeling in je taco. Aarzel niet om het eens uit te proberen. Wie weet bevalt het je net zo goed als ons. Zelf ben ik wel benieuwd naar een Pulled turkey variant van deze Pulled Pork Kroketten (recept van Mac’s BBQ pit). Heb je zelf een andere variatie uitgeprobeerd? Aarzel dan niet om het te delen of mij te taggen op de sociale media met #BBQBASTARD

Pulled Turkey – Traag gegaarde en gerookte kalkoendij
Prep Time
5 mins
Cook Time
5 hrs
Total Time
5 hrs 5 mins
 
Pulled pork is ondertussen al goed gekend. Maar heb je al deze Pulled Turkey geproefd? Een kalkoendij leent zich uitstekend voor een low en slow sessie met als resultaat een lekkere gerookte Pulled Turkey die heerlijk smaakt bij Mexicaanse gerechten als Taco’s en Nacho’s. Maak je BBQ maar al klaar! Hier komt het recept:
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Amerikaans, Mexicaans
Keyword: barbecue, bbq, gerookte, how to, kalkoen, kamado, low and slow, Pulled Turkey, recept, Traag gegaard
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 1 kalkoendij
 • 2 El zout
 • 1 El oregano
 • 1 El bruine suiker
 • 1 El verse koriander
 • 1 tl gerookte paprika
 • ½ tl uiengranulaat
Instructions
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op lage temperatuur. Probeer een stabiele temperatuur te bereiken tussen 90 en 120°Indirect koken kan je doen door de kolen langs de kant van de BBQ te leggen en de kalkoendij te leggen op de zone waar geen kolen liggen. Hiervoor heb je een BBQ met deksel (bvb. een ketelbbq) nodig. Bij gebruik van een kamado heb je een platesetter nodig.

 2. Terwijl de BBQ op temperatuur komt mix je de kruidenmengeling met de hand. Zo kan je eventuele klompjes in de rub opbreken.
 3. Wrijf de rub grondig in de kalkoendij. Indien je de huid niet verwijdert dien je zeker ook onder de huid te rubben. Anders neemt het kalkoenvlees weinig smaak van de rub op.
 4. Voeg rookhout toe aan de kolen. Hout van fruitbomen brengt een mildere rooksmaak met zich mee wat uitermate geschikt is voor deze dij. Plaats enkele chunks tussen de kolen. Verdeel de chunks over hetere en koelere zones. Op deze manier branden niet alle chunks in één keer op.
 5. Van zodra de rook dunner wordt en lichtjes blauw kleurt plaats je de dij op de BBSluit het deksel en rook de kalkoendij voor enkele uren (4-6 afhankelijk van het gewicht). Je merkt wanneer de dij klaar is als het vlees eenvoudig loskomt van de beenderen.
 6. Trek het vlees uiteen in draden en je pulled turkey is klaar. Serveer met je favoriete BBQ saus over Nachos en/of hou deze blog in de gaten voor de Tinga Tacos.
Smakelijk!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.