Is het ok om vlees uit de supermarkt te kopen?

Is het ok om vlees uit de supermarkt te kopen?

Dat we kunnen genieten van een prachtige zomer is een feit! Dagelijks verschijnen erg leuke gerechten online door zowel de doorwinterde liefhebber als beginnende BBQ freaks die volop experimenteren. Sommigen doen de moeite om het vlees van bij de slager volledig zelf te verwerken tot een prachtig eindproduct. Anderen kiezen dan weer voor een kant en klaar stukje vlees uit de supermarkt. Vanuit de meer ervaren hoek komt hierop wel eens kritiek. Deze “kritiek” zet mij aan het denken. De realiteit is in mijn ogen vaak niet zo zwart-wit en goede voornemens zijn vaak een stuk moeilijker te realiseren dan we denken/hopen. Is het OK om een gemarineerde lamsschenkel bij Lidl te kopen voor de BBQ? Of zijn we hiermee volledig fout bezig?

Disclaimer: Advertentie voor @LidlBelgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Ik zal niet rond de pot draaien. Lidl vroeg mij om een stuk te schrijven over het nieuw assortiment “Meat our World” vlees in het gamma. Naar goede gewoonte probeer ik hierop een eerlijk en oprecht stuk bij te creëren, waarbij mijn persoonlijke visie en levensstijl wordt weerspiegeld. Niet vanuit een idealistische hoek, maar vanuit een realistische benadering binnen mijn huidige leven. Wie enkel komt voor het recept mag bijgevolg rustig naar het einde van de bijhorende post door klikken. Inhoudelijk zal namelijk weinig over het recept op zich gesproken worden in deze post, maar het smakelijk gerecht wou ik jullie alvast niet onthouden. Binnen deze post wil ik voor mezelf (en wie er interesse in heeft) eens stilstaan bij volgende vragen:

Kwaliteit?

Hoe zit het met die kwaliteit van het vlees in een supermarkt? Laten we eerst en vooral stellen dat elke supermarkt hierin een eigen visie en strategie heeft. Kan je het vlees bij de gemiddelde supermarkt vergelijken met het vlees bij de gemiddelde slager? Ik denk het niet! De voornaamste reden schuilt in de verkoopwijze. Bij je supermarkt ben je doorgaans beperkt door het aanbod verpakte voeding. Vaak voorgesneden, gemarineerd (en als je pech hebt niet al te best, zo kunnen de versnijdingen bij Lidl soms wel wat dunnetjes uitvallen). Bovendien kan je in gesprek met je slager vaak perfect achterhalen waar en hoe het vlees werd gekweekt en zelf vragen welk stuk van het dier je wil meenemen. Bij de supermarkt ben je hiervoor afhankelijk van de (vaak beperkte) informatie op de verpakking.

Bij Lidl probeert men echter steeds meer informatie te verschaffen over de achtergrond van het vlees. Op de nieuwe verpakkingen zal je het “Beter leven” label terugvinden en op de “Meat our World” producten ook het land van herkomst. Bovendien streeft men binnen de Belgische afdelingen van de keten naar jaarlijks 10% meer diervriendelijke producten (met in 2019 zelfs een stijging van 60%). Net deze benadering zorgt op termijn voor een beter product. Hoe beter de leefomstandigheden van het dier, hoe beter de kwaliteit van het vlees op je bord! Dit betekent echter vaak een stijging in productieprijs en laat daar nu net het schoentje vaak wringen (zie verder).

Duurzaamheid

Hoe duurzaam is de keuze voor vlees uit de supermarkt? Ik kan me goed inbeelden dat velen dit stuk overslaan. Niet iedereen is kan/wil nadenken over dit thema. Dragen we als consument de verantwoordelijkheid of mogen we dit doorschuiven naar mensen in een “hogere” positie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik pas sinds één a twee jaar ben beginnen nadenken over deze vraag. Bijgevolg zal ik de laatste zijn anderen te veroordelen het niet te doen. Toch denk ik dat we deze verantwoordelijkheid delen en bewust moeten nadenken over dit thema. Elke supermarkt hanteert hierin een andere visie. Naar mijn gevoel neemt Lidl hierbij geleidelijk aan de nodige stappen in de goede richting.

Zo opteert men niet enkel om jaarlijks 10% meer diervriendelijke producten in het gamma te brengen, maar is ook het gamma vegetarische alternatieven ferm uitgebreid (met overigens enkele leuke producten zoals bvb. de Champignonburger). Sinds deze maand is ook de verpakking van de “Meat our World” producten veranderd waardoor het vlees niet alleen langer bewaart in zijn vacuüm, maar werd tegelijkertijd ook de verpakking volledig recyclebaar gemaakt en de hoeveelheid plastic in de verpakking aanzienlijk. Op de verpakking vind je telkens terug van waar het vlees afkomstig is. Hierbij merk ik echter wel op dat zowel bij het runds- als lamsvlees nagenoeg geen lokale producten te vinden zijn. Of dit volledig in de schoenen van Lidl te schuiven valt, durf ik echter te betwijfelen. Ook buiten de supermarkt grijpen we als BBQ liefhebber namelijk maar al te graag naar buitenlandse rassen met een mooiere vet marmering die bijdraagt aan de algemene smaakbeleving. Wie trouwens benieuwd is naar de volledige visie rond het beleid van Lidl kan ik de link naar dit boeiend document inzake duurzaamheidsstrategie aanraden!

Financieel?

Goedkoop is duurkoop… Geldt dit ook binnen de vleesindustrie? Helaas wel! Om verschillende redenen. Enerzijds is de goedkope oplossing doorgaans de minder duurzame en kost het ons op termijn evenzeer op andere vlakken. Maar net zoals in andere sectoren is de productie van een kwalitatief product tijdrovender en vaak ook prijziger. Een koe die rustig kon grazen in de weiden met voldoende ruimte is uitzonderlijk geworden. Steek 10 koeien in een veel te klein hok en de dieren worden gespannen wat voor een minder kwalitatief product zal zorgen, maar dan heb je wel 10x zoveel product voor diezelfde oppervlakte en zal de prijs ook beduidend lager zijn.

Laten we eerlijk zijn! Als puntje bij paaltje komt, zijn we als mens geneigd te kiezen voor de goedkoopste oplossing. Zeker als we niet al te veel zin/tijd hebben om na te denken over onze keuze. Meer nog! Soms valt er weinig te kiezen… Voor velen zijn de middelen standaard beperkt. Hoewel het beeld leeft dat Bloggers zomaar geld toegeworpen krijgen om hun mening te verkondigen, is het ook hier wel eens moeilijk om op het eind van de maand van de reserves te blijven. Ervan uitgaande dat ik zeker niet te klagen heb op financieel vlak, baart dit me toch ernstige zorgen. Heeft niet iedereen het recht om te genieten van een lekkere BBQ? Hebben wij het recht om te oordelen wat anderen met hun zuurverdiende centen doen? Was het trouwens niet de kracht van BBQ om van een goedkoop, taai stukje vlees een delicatesse te maken?

Conclusie: het gezonde evenwicht

Zoals je wellicht uit deze topics kon afleiden heb ik geen eenduidige mening over het kopen van vlees uit de supermarkt. De realiteit is ook voor mij niet zwart-wit en mijn kennis wellicht ook te beperkt. Maar goed, ik ben er over begonnen dus kan ik even goed mijn persoonlijke mening delen. Is het kiezen voor vlees uit de supermarkt fout? Ik denk het niet! Zolang je bewust nadenkt over deze keuzes en zoekt naar een gezond evenwicht. Doorheen de week probeer ik bijvoorbeeld 50% vegetarisch te eten. Dit is helaas geen goedkopere oplossing en wekelijks in de buidel tasten voor een stukje vlees aan €55/kg zit er helaas ook niet in (of ik moet al het geluk hebben dat het gesponsord wordt 😉 ). Hoezeer ik inspanningen lever om een duurzamer leven te leiden, ik blijf graag mijn stukje vlees eten. Met andere woorden voor het overige deel durf ik ook al eens naar de supermarkt stappen. En geloof het of niet, maar doorgaans smaakt het mij ook! Wanneer ik die keuze maak, dan tracht ik echter ook binnen de supermarkt (Lidl in mijn geval dus) ook aandacht te hebben voor duurzame en diervriendelijkere alternatieven. Wie genoeg geld heeft kan idealistischer wijs een statement maken en dit niet doen… Het is je recht! Kan dit niet? Dan is het misschien net goed je te beperken tot “supermarkten/merken” waarvan je weet dat ze inspanningen leveren om te werken aan een betere wereld voor zowel jouzelf als het dier.

supermarkt vlees

Hoewel dit thema misschien wat minder in de lijn ligt van de traditionele posts, leek het mij wel zinvol en belangrijk dit thema eens bespreekbaar te maken. De kans is reëel dat binnen mijn redenering hierboven weergegeven belangrijke elementen of vragen missen. Mogelijks is ook niet alle informatie correct! Ik BBQ graag, maar dat maakt mij nog geen expert in dierenwelzijn of duurzaamheid! Desondanks is het naar mijn gevoel evenzeer mijn verantwoordelijkheid na te denken over de keuzes die ik maak en met jullie deel. Mochten jullie dus vragen, reacties of bedenkingen hebben rond deze post, dan lees ik ze graag in de commentaren terug zodat ik tijd kan nemen deze verder te behandelen! Laat trouwens zeker die gegrilde lamsschenkel met Muntboter smaken! Want dat is wellichte de voornaamste reden waarom je bij deze post bent beland?Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.