Smoky American Hot Dogs – #Start2BBQ

Smoky American Hot Dogs – #Start2BBQ

In deze Staycation trekken we verder de wereld rond op de BBQ. Na wat tussenstops in India, Japan, Korea, … trekken we nu richting “The land of The free”. We parkeren de Van op de parking van het Baseball stadium en halen de BBQ uit voor een Tailgate feestje. American Hot Dogs als voorbereiding op een de wedstrijd van het jaar. Aangezien Baseball mij nauwelijks kan boeien skippen we de wedstrijd en genieten gewoon van deze lekkere hap van de BBQ. Voor deze #start2BBQ post houden we het eenvoudig met een beperkte hoeveelheid toppings. Gesmolten kaas, gepekelde uitjes en komkommer ter verfrissing en een beetje ketchup.

Disclaimer: deze post werd gemaakt in samenwerking met @Lidl België en bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Op zich is het maken van American Hot Dogs geen grote kunst. De uitdagingen zijn beperkt. Toch lijkt het bij sommigen wel nog eens fout te lopen bij het bakken/grillen van de worst. De uitdaging schuilt erin om de worst (en dat mag gerust één naar eigen keuze zijn) te bereiden op een manier dat hij sappig en smaakvol in het broodje kan verdwijnen. Er zijn meerdere manieren waarop je dit kan bereiken. Zo las ik onlangs dat het weken van een worst in natuurdarm in lauw water gedurende een 2-tal minuten al voldoende zou zijn om te voorkomen dat hij gaat barsten bij het grillen. Zelf heb ik dit nog niet getest. Wel is het duidelijk dat het barsten van de darm een kleine ramp is voor het eindresultaat en je dit dus ten allen tijde moet trachten te voorkomen. De reden hiervoor schuilt in het verlies van de heerlijke vlees sappen.

Lidl Braadworst
Worsten rauw op de Kamado Joe met slo roller

Hoe kan je de worst sappig houden?

Niets onaangenamer bij het eten van American Hot Dogs dan uitgedroogde kleffe worsten. Wil je dit voorkomen dan doe je er alles aan om te voorkomen dat de darm die deze sappen insluit gaat lekken. Eerst en vooral door tijdens de bereiding op geen enkel moment in de worst te gaan prikken. Dit wordt wel eens geadviseerd om te voorkomen dat de darm gaat barsten door het uitzetten van het vlees waardoor de sappen de darm doen scheuren. Akkoord het beetje verlies uit een gaatje weegt niet op tegen het totaal verlies aan sappen bij het springen van de darm. Maar er zijn gelukkig nog andere manieren om dit te voorkomen. Prik dus op geen enkel moment in de darm. Ook niet met een vork om de worsten te draaien. Wees ook voorzichtig bij het gebruik van een tang. Sommige hebben scherpe randen die de delicate darmen kunnen schenden. Hoewel ik sterke voorstander ben van een kern thermometer om de exacte temperaturen te bepalen prik ik ook deze niet in alle worsten. Met wat ervaring voel je al snel wanneer een worst gaar is (en stevig aanvoelt). Wil je zeker zijn van de temperatuur, meet deze dan in één van de worsten en hou de overige in takt.

Cheers to the Rendez-vous Beer
Cheers to the Rendez-vous Beer

Voorkom te hoge temperaturen

Waarom is het belangrijk om te hoge temperaturen te voorkomen? De reden hoef je niet ver te zoeken. Wanneer het vocht in de worst te snel opwarmt ontstaat een grote hoeveelheid stoom die zich opstapelt binnen de worst en niet tijdig kan ontsnappen. De darm kan bijgevolg de druk niet aan en gaat barsten. Daar gaan je heerlijke American Hot Dogs… Dit kan je voorkomen op 2 manieren. Enerzijds wordt aangeraden om de worst eerst een tijdje voor te koken “Parboiling” genaamd. Dit is een BBQ blog en ondertussen weten we dat je op een BBQ nog een extra pluspunt hebt bij de bereiding: “rooksmaak”. Bovendien kan een goede beheersing van het vuur ervoor zorgen dat je op lage temperatuur kan werken (+-100-150°C) waarmee de worst de kans krijgt om geleidelijk de stoom die zich vormt af te voeren. Met andere woorden de Reverse Sear techniek die we kennen van de heerlijke stukken rund. Bovendien blijven de sappen mooi verspreid in de worst wat de smaak en sappigheid ten goede komt.

American Hot Dogs

To Maillard or not to Maillard?

Eenmaal de worst langzaam op temperatuur is gekomen heb je de keuze of je deze nog verder gaat grillen of niet. Het voordeel van Grillen is de heerlijke Maillard reactie die de worsten een Umami boost geeft waardoor ze vol van smaak zijn en bovendien erg mooi ogen. Een reden om het niet te doen is er ook. Soms is het leuk om een worst gewoon te roken, door rookhout toe te voegen tijdens de eerste fase van het traag garen. Zo krijg je een subtiele rooksmaak in je worst. Wil je deze smoky touch ten volle proeven dan kan het aangeraden zijn om na het traag garen de worst niet verder af te grillen. Doorgaans zal hij een mooie gouden tot roze-achtige kleur (afhankelijk van het worst dat je hebt gekozen) gekregen hebben. Daarnaast is de huid mooi krokant geworden in het proces en blijft de worst mooi sappig en mals. De keuze is aan jou, afhankelijk van welke smaak jij op dat moment verkiest.

American Hot Dogs

Voor deze American Hot Dogs heb ik gekozen voor de smoky toets bij de Braadworsten van Lidl. Hoewel ze er wat vreemd uitzagen door hun witte kleur waren ze bijzonder lekker. Ze houden ergens het midden tussen een klassieke braadworst en witte Pens. Een leuk trucje om een mooi laagje kaas te voorzien op je worst is door de broodjes in te snijden (misschien wat vreemd maar voor een hot dog eet ik nog graag een zachte sandwich die niet al te veel afleiding geeft qua smaak). Vervolgens de worstjes eraan toe te voegen, kaas erbovenop en terug in de BBQ zodat de kaas mooi kan smelten over de worst. Nog wat toppings en wat ketchup daarbovenop en je American Hot Dogs zijn klaar om te serveren. Heerlijk!

American Hot dogs

Ik ben benieuwd welke toppings jullie voorkeur krijgen bij het maken van American Hot Dogs? Zelf hou ik de inhoud van het broodje wat beperkt om gesmos te voorkomen. Een lekkere (kool)salade erbij serveren lijkt mij een mooi alternatief. Mochten er van jullie kant nog vragen zijn over het maken van hot dogs, dan hoor ik het graag. Misschien maak ik volgende keer wel eens zelf het broodje? Wil je je Hot Dog naar een hoger niveau tillen? Dan kan deze Noord-Afrikaanse Mergueze Hot Dog misschien wel een verrassend alternatief vormen.

American Hot Dogs met gepekelde groenten
Prep Time
10 mins
Cook Time
35 mins
Groenten Pekelen
12 hrs
Total Time
40 mins
 

Een leuke wedstrijd op TV? Maak snel een heerlijk hapje om tijdens de match te verorberen. Deze American Hot Dogs zijn de perfecte snack om met een biertje naar je favoriete ploeg te kijken. Of gewoon om met het gezin van te smullen?

Course: Hoofdgerecht, lunch, Snack
Cuisine: Amerikaans, Duits, Vlaams
Keyword: bbq, broodje, gegrild, gepekelde tomaat, gerookt, groentjes, Hot dog, Kamado Joe, ketchup, komkommer, recept, rode ui
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 8 worsten naar keuze (hier braadworsten van Lidl)
 • 8 zachte Hot Dog broodjes
 • 2 rode uien
 • 4 mini komkommers
 • ketchup
 • 1 stuk kaas hier Oud Brugge
Voor de pekel
 • 1 cup witte azijn
 • 1 cup water
 • 3 el honing
 • 1 el zeezout
 • 1 bouquet garni
 • 5 blaadjes munt
Instructions
Pekelen van de groenten
 1. Bereid de pekel mengeling voor door de ingrediënten tot het kookpunt te brengen.

 2. Snij de komkommer in fijne schijfjes en de rode ui in fijne ringen.

 3. Voeg de rode ui en komkommer toe aan 2 aparte weck bokalen en overgiet met de pekel tot deze onder staat.

 4. Laat de ui en komkommer minimum één nacht trekken in deze pekel.

Worst roken
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie tegen middelhoge temperatuur (150-180°C). Voeg een blokje rookhout toe eenmaal de BBQ op temperatuur is en wacht tot de rook licht blauw kleurt. Voor dit recept maakte ik gebruik van mijn Kamado Joe met de Slo Roller.

 2. Rook de worsten gedurende +-30 min. (afhankelijk van de dikte) tot deze stevig aanvoelen. Let op dat je niet in de dunne darmen prikt wanneer je deze verplaatst. Bij gebruik van een platesetter of de Slo Roller van Kamado Joe, kan je gerust de worsten laten liggen.

 3. Nu kan je kiezen of je de worst nog even direct boven de grill plaatst om deze een mooie bruine kleur en maillard reactie te geven. Hier koos ik ervoor om de worsten met een subtiele rooksmaak te voorzien zonder afgrillen.

 4. Snij de broodjes doormidden en plaats de worst er tussenin. Besprenkel Royaal met geraspte kaas. en plaats gedurende 5-10 minuten terug (indirect) op de BBQ tot de broodjes warm hebben en de kaas gesmolten is.

Werk de Hot Dogs af met gepekelde groentjes en spuit er ketchup over naar smaak. Geniet van deze heerlijke American Hot Dogs!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.