Heerlijke op hout gegrilde zeebaars met frisse marinade

Heerlijke op hout gegrilde zeebaars met frisse marinade

Een zonnige woensdag middag! De eerste drie echte lentedagen zijn een feit. Al van bij de eerste zonnestralen kriebelde het om met vuur te spelen. Echt spelen met vuur bedoel ik dan! Want hoewel het hier vol staat met BBQ’s is het vaak ook de bereiding of smaak die voorop komt te staan en kies ik voor het gemak van een andere toestel dan de houtoven. Maar wanneer ik met vuur wil spelen en de uitdaging om het vuur te beheersen wil aangaan grijp ik al graag eens terug naar de vuurschaal waarbij echte kennis van het vuur nodig is. Niet zomaar aan een knopje draaien of een schuifje openen maar de juiste blokken selecteren voor een optimale ontbranding en temperatuur controle. Hier en daar nog wat bijsturen zodat de op hout gegrilde zeebaars geen zwart zeemonster wordt maar een eervolle eindbestemming krijgt. Feest voor zowel de vuurliefhebbers als wie van lekker eten houdt. Deze op hout gegrilde zeebaars is zalig in zijn eenvoud. Pure smaken met een subtiele frisse marinade als offer aan de Goden van ’t goede weer. Dat het de dag erna een stuk koeler werd laten we even buiten beschouwing.

Disclaimer: deze post kan mogelijks affiliate links bevatten. De Vonken houtoven werd in bruikleen ter beschikking gesteld. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Naar maandelijkse traditie op het Belgian BBQ forum houden we een kleine wedstrijd volgens een bepaald thema. De winnaar van de challenge krijgt de eer zijn foto als groepsbanner te zien “shinen” de erop volgende maand. Daar de foto de ganse maand april het uitgangsbord van de groep mag vormen en we een april grapje niet schuwen gingen we aan de slag met het thema (april)vissen. Heel wat prachtige gerechten kwamen uit de bus. Naar maandelijkse traditie ben ik telkens laat aan met mijn inzending. Dan loop je wel eens het risico dat je je idee al voorbij ziet komen. Een vis-illusie was bijgevolg geen optie meer. Maar toen ik woensdag aan mijn inzending moest beginnen vond ik dat helemaal niet zo erg. De stralende zon vormt het perfecte kader voor een op hout gegrilde zeebaars. Dat het voor een dag in April al behoorlijk bakken was in de auto nam ik er met plezier bij. Voor een mooie ruime keuze aan vis moet ik namelijk wel even rijden. Met een heerlijk avondmaal in gedachten en de vrolijke ska punk van Fuzigish spring ik als een dartel veulentje met krakende botten in mijn auto.

Mijn lieftallige echtgenote roept nog snel na: “toch weer geen zo’n hele witte vis zeker he? Breng dan voor mij een stukje zalm mee!” Het idee van graten lijkt bij heel wat vrouwen toch een domper te vormen op de feestvreugde van een lekker stukje vis. Als man lijken de oerinstincten nog sterker te primeren. Niets mooier dan te zien dat je vis eet. Dus besluit ik met liefde een stukje zalm te voorzien zodat ik rustig de vis op zijn geheel kan bereiden. Zoals het hoort bij een delicaat smakend stukje vis, kies ik er bij deze op hout gegrilde zeebaars voor om pure frisse smaken mee te geven. Een heerlijke marinade met groene kruiden en citroen. Om te voorkomen dat het zuur van de citroen de vis tijdens het marineren gaat garen mix ik de zeste van de citroen door de marinade die verder op smaak gebracht werd met peterselie, koriander en een scheutje sriracha voor wat pit. Terwijl ik rustig nog wat taakjes afwerk en de aperitief klaarzet (we moeten tenslotte vieren dat we de helft van de week voorbij zijn) kan de zeebaars (en zalm) rustig op smaak komen voor we aan het leukste deel kunnen beginnen.

De aperitief wordt ingeluid met het kappen van blokken hout om vervolgens een vuurtje te stoken. Na al die jaren blijft het genieten om de vlammen te zien dansen, maar dat gevoel kennen jullie wellicht even goed. Ik plaats de aardappelen met wat rozemarijn in een skillet en stop deze in de houtoven. Vervolgens sluit ik gedurende een half uurtje de deur zodat de aardappelen rustig kunnen roken. Vervolgens gaan de deuren open en wordt het puur spelen met vuur. De aubergines krijgen een mooi kruispatroon die op diverse plaatsen gevuld wordt met oregano. Wat olie en zout erover en de grill binnen vijf minuutjes voor de vis zijn vuurdoop krijgt. De temperatuur loopt aardig op door het gebruik van kleinere blokjes waardoor de op hout gegrilde zeebaars en zalm een mooie goudbruine kleur krijgen. Snel even draaien zodat beide kanten gelijktijdig gaar zijn en in een dikke vijf minuten staat een heerlijke hout gegrilde zeebaars met eenvoudige smaakvolle sides op tafel. Puur genieten in de avondzon.

hout gegrilde zeebaars

En dat stukje zalm? Dat bleek een goede keuze. In combinatie met de marinade uit dit recept werd het verkozen tot beste zalm ooit. En daar zit ik dan met mijn op hout gegrilde zeebaars zonder foto’s te hebben genomen van deze klaarblijkelijk overheerlijke zalm. Zonde? Nee hoor! Van zodra mijn vrouw de op hout gegrilde zeebaars zag verschijnen leek de zin om te proeven te komen. Zoals een goede vrouw betaamt moest ze mij uiteindelijk toch gelijk geven. Zo’n stukje zeebaars op de grill kan enorm smaken. Helaas treft ze net dat verdomde verdwaalde graatje die roet in het eten gooit… Al kon ze het toch niet laten te blijven plukken aan het heerlijke visje. Goed teken toch? Kan je het zelf ook niet laten? Maak dan snel dit gerechtje klaar en aarzel niet om bij het delen van het resultaat mij te taggen zodat ik kan meegenieten van jullie sessie. Veel vurig plezier!

Op hout gegrilde zeebaars met citrus dressing
Prep Time
10 mins
Cook Time
5 mins
Marineren
2 hrs
Total Time
2 hrs 15 mins
 

Zeebaars is een fantastisch product. De pure delicate smaak heeft niet veel nodig. Op een mooie zomerse dag een frisse toets, wat pit en een vleugje zout zijn meer dan voldoende. Enkel de magie van een houtvuur kan de smaak nog verbeteren. Daar nog wat pure smaakvolle sides bij en je feest is compleet! Veel grillplezier!

Course: Hoofdgerecht, Sides, vis
Cuisine: Noordzee, Vlaams
Keyword: aardappelen, aubergine, frisse marinade, gegrild, gerookte, houtvur, noordzee vis, north sea chefs, salsa, sides, skillet, vis, vonken, zeebaars
Servings: 2 personen
Ingredients
 • 1 zeebaars (+- 1.5 kg)
Voor de frisse marinade
 • 3 el zonnebloemolie
 • 1/2 tl sriracha
 • zeste van 1 citroen
 • sap van 1/2 citroen
 • 1 handvol koriander
 • 1 handvol peterselie
 • peper en zout naar smaak
Voor de gerookte krielaardappelen
 • 20 krielaardappelen
 • 3 takken rozemarijn
 • 1 el zonnebloemolie
 • grof zout naar smaak
Voor de aubergine
 • 2 aubergines
 • 1 el zonnebloemolie
 • enkele takjes oregano
 • zout naar smaak
 • 1 tl citroensap
 • 2 el overgebleven marinade (of extra)
Instructions
Voor de marinade
 1. Voeg de ingrediënten toe aan een maatbeker. Mix het geheel met je staafmixer tot een fijne marinade.

 2. Snij de vis met een scherp mes op verschillende plaatsen in tot op de graat. Op deze manier gaart de vis gelijkmatiger en kan de marinade beter in het vlees van de vis trekken.

 3. Hou een deel van de marinade apart om te serveren bij de aubergine. Giet de rest van de marinade over de vis en marineer de vis gedurende 2 tot 4 uur.

Voor de gerookte krielaardappelen
 1. Start het vuur in je BBQ en mik op een medium hitte (+-150°C). Giet de zonnebloemolie in een skillet en voeg hieraan de aardappelen toe samen met de rozemarijn.

 2. Plaats de pan met aardappelen op een afstand van het vuur en rook de aardappelen gedurende een half uur. Keer de aardappelen regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen.

 3. Test na een half uurtje of de aardappelen zacht zijn geworden door. Dit kan je doen door met een tandenstoker of vorkje te prikken in de aardappelen. Ga je er vlot door dan zijn ze gaar. Voeg wat verse rozemarijn toe en plaats de skillet nog even terug in de BBQ zodat de rozemarijn uitdroogt en je deze kan verkruimelen over de aardappelen.

Voor de aubergine
 1. Snij de aubergine doormidden en kerf kruislings enkele sneden in de aubergine. Besprenkel de aubergine met zonnebloemolie, citroensap en zout en plaats gedurende tien minuten opzij.

 2. Snij enkele takjes oregano van je struik en plaats deze in de holtes van je kruispatroon.

 3. Verhoog de temperatuur in je BBQ of houtoven tot +-250°C en rooster de aubergine tot deze zacht is en goudbruin kleurt.

 4. Werk voor het serveren af met een theelepel van de overgebleven frisse marinade.

Vis grillen
 1. Grill de zeebaars op hoge temperatuur tot deze goudbruin kleurt. Afhankelijk van de dikte van je vis en hitte in de BBQ kunnen de tijden verschillen. Ik grillde de zeebaars van anderhalve kg op 250C° gedurende 3 minuten aan de ene zijde en 2 minuten aan de andere zijde.

 2. Test of de zeebaars gaar is door er zachtjes met je vinger in te prikken en naar het vlees te kijken. Van zodra het lichtjes begint te vlokken is je vis gaar.

Serveer de gegrilde zeebaars met de gerookte krielaardappelen en gegrilde aubergine. Smakelijk!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.