Beher Iberico Ribben – Traag gegaard in de houtoven

Beher Iberico Ribben – Traag gegaard in de houtoven

Van uitstel komt afstel… Hoe vaak dat ik dat al niet heb mogen horen in mijn leven! Geheel onbegrijpelijk is deze reactie niet. Als er niet genoeg druk achter zit heb ik namelijk nogal de neiging zaken uit te stellen. Tenzij het om BBQ gaat! Dan kan het vaak niet snel genoeg gaan. Al duurde het toch wat langer dan voorzien voor deze Biermosterd ribbetjes hun rookdeken mochten ontvangen. In de vorige post kan je lezen waardoor dit kwam. Maar erg lang heeft het niet geduurd vooraleer ik met het idee aan de slag ging. De prachtig gemarmerde Beher Iberico ribben mochten al snel de vriezer verlaten en kregen een extra verwenbeurt vooraleer ze het proces van de trage garing mochten ondergaan. Niets complex aangezien ik de natuurlijke smaak van het varken zo puur als mogelijk wou proeven, maar absoluut niet minder smaakvol!

Disclaimer: deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Enkele maanden terug werd ik door de heren van Vonken benaderd met de vraag of ik hen niet wou helpen meedenken bij het verder ontwikkelen van hun reeds prachtige houtoven. De jonge gepassioneerde drijfveren achter het toestel vroegen zich af of het mogelijk was om gedurende lange tijd eten traag te garen in de oven en of al dan niet aanpassingen nodig waren om dit haalbaar te maken. Voorgaande tests waren hoopvol maar niet perfect. Ondertussen zijn ze volop aan het werken aan een vernieuwde schouw die nog beter afsluit en kreeg ik in afwachting een hitteschild in handen om te kijken of dit een meerwaarde kan bieden. Met de Beher Iberico ribben wachtend op hun vuurdoop in aanslag leek het mij het ideale moment om in praktijk te gaan uittesten of het wat zou worden.

De Beher Iberico ribben zijn voorzien van een mooie marmering en dikke vetlaag bovenop. Om de hoeveelheid vet wat te beperken besloot ik ze wat bij te trimmen langs buiten en te rekenen op het intramusculair vet. Om de smaak van het vlees zo puur als mogelijk te kunnen proeven besloot ik geen Rub of BBQ saus te gebruiken. De Beher Iberico Ribben kregen een snuifje peper en zout en werden vervolgens royaal ingesmeerd met huisgemaakte biermosterd. Tijdens het roken spotte ik de wildgroei in mijn kruidentuin en besloot mijn tijm en rozemarijn een snoeibeurt te geven. De wildgroei aan verse groene kruiden kreeg een plaats bovenop de Beher Iberico ribben zodat deze bedolven onder de kruiden konden garen in de houtoven.

De opstelling bleek bijzonder goed te werken. Aan één zijde van de Vonken houtoven maakte ik een “snake” van houtskool. In tegenstelling tot mijn vorige poging besloot ik ditmaal geen groot blok hout toe te voegen bovenop de kolen maar enkele chunks rookhout. Indien één van de blokjes zou ontbranden zou de temperatuur niet zo sterk pieken als bij een volledig blok. In combinatie met het hitteschild leek dit de ideale opstelling om zonder al te veel moeite de temperatuur stabiel te houden tussen de 100 en 130°C. Perfect voor het traag garen van ribbetjes. Aanvankelijk was het plan om dit gedurende 3uur aan te houden zodat de ribben nog voldoende beet hebben. De planning zat strak. De realiteit helaas iets minder strak. Het complexe zorgoverleg rond mijn zoon duurde een stuk langer dan voorzien waardoor de Beher Iberico ribben uiteindelijk 4 uur traag gaarden. Het resultaat vonden de kinderen fantastisch: “Pulled Pork aan een beentje” en nog voor ik het goed en wel besefte was de lat ribben die oorspronkelijk te groot bleek voor de foto verorbert en kon ik zelf amper proeven van het noeste werk (lees rustig afwachten).

Beher Iberico ribben

Hoewel ik zelf wat meer beet in mijn vlees verkies was ik zelf wel bijzonder tevreden van het resultaat. Beher Iberico ribben zijn geen geschikte keuze voor wie graag mager vlees eet. Het oordeel van mijn vrouw was dan ook streng: “Het is al vet dat is toch niet meer lekker”. “Vet is smaak” is daarentegen het principe dat de heren des huizes hanteren. En de smaak was door de pure bereiding dan ook erg duidelijk aanwezig. Veel meer dan deze ingrediënten heeft dit stuk vlees naar mijn gevoel niet nodig. De kruiden en rooksmaak bleken subtiel aanwezig ter ondersteuning. Om eerlijk te zijn moet ik bekennen dat je net zo goed gewone mosterd kan gebruiken. Op een heerlijke smakende korst na proef je van het bier uit de biermosterd niets terug. Het klinkt hip maar de meerwaarde is er niet. Lesje geleerd! Volgende keer gebruik ik de biermosterd dus voor een andere bereiding waar het meer tot zijn recht komt. Maar dat neemt niet weg dat ik opnieuw erg heb genoten van deze bereiding en het resultaat van de Low and slow experimenten in de houtoven.

Tip: Proef zeker ook eens de Beher Iberico Presa!

het recept voor deze Delicatesse vind je hier!
Traag gegaarde Iberico ribben uit de houtoven
Prep Time
5 mins
Cook Time
3 hrs
Total Time
3 hrs 5 mins
 

BBQ schreeuwt om ribbetjes. Het moet niet altijd moeilijk zijn. Deze kwaliteitsvolle Beher Iberico ribben zijn zo heerlijk dat de pure smaken niet verdoezeld mogen worden.

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Vlaams
Keyword: Beher, beuk, buikribben, gerookt, Groene kruiden, houtoven, Iberico, ribbetjes, Rozemarijn, tijm, Traag gegaard, vonken
Servings: 2 personen
Ingredients
 • 1 lat Beher Iberico ribben
 • 100 gram graantjesmosterd
 • 1 el honing
 • peper en zout naar smaak
 • 1 handvol tijm
 • 1 handvol rozemarijn
 • 30 ml ciderazijn
 • 30 ml appelsap
Instructions
 1. Maak in je houtoven een "snake" van houtskool (of briketten) door de houtskool in een lange lijn te leggen waarbij de stukken elkaar overlappen. Steek het uiteinde aan en wacht tot de kolen heet zijn geworden. (Niet zeker of je de temperatuur voldoende zal kunnen controleren? Dan neem je beter briketten. Meer info hierover lees je hier).

 2. Plaats enkele chunks beukenhout bovenop de kolen en plaats een hitteschild naast de snake. Sluit de opening van je schoorsteen tot het minimum en open de ventilatieschuif tot een minimum. Op deze manier kan je de temperatuur laag houden zonder dat het vuur gaat doven (mik op een temperatuur tussen 100 en 130°C)

 3. Verwijder het vlies van de ribben door met een botte schroevendraaier onder het vlies langs het been te schrapen. Trek voorzichtig omhoog tot het vlies los komt.

 4. Meng de honing onder de mosterd en wrijf de ribbetjes grondig in met de graantjesmosterd en kruid af met peper en zout.

 5. Leg de ribben op een vuurvaste plaat en bedek met de tijm en Rozemarijn. Gaar de ribben vervolgens een tweetal uur op lage temperatuur terwijl de chunks rookhout een heerlijke rooksmaak afgeven.

 6. Verwijder de groene kruiden. Je hoeft hierbij niet al te voorzichtig te zijn. De ondertussen gedroogde kruiden mogen gerust op de ribben vallen maar de takjes moeten in elk geval verwijderd worden. Gooi deze in het vuur.

 7. Gaar de ribben nog één uur verder als je graag wat bite hebt en een tweetal uur als je liever fall of the bone ribben eet. Spray regelmatig met een mengeling van ciderazijn en appelsap.

Smakelijk


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.