Smoky Iberico Picanha – reverse seared

Smoky Iberico Picanha – reverse seared

Het is ondertussen alweer een dikke maand geleden! De belangrijkste match in tijden voor ons Nationaal Elftal! De ideale gelegenheid om wat vrienden uit te nodigen. Biertje daarbij, lekker stukje vlees op de BBQ en met gierende zenuwen sterven voor het scherm! Letterlijk helaas… Het offeren van deze Iberico Picanha aan “de 12e man” mocht niet helpen. De voetbalgoden waren Frans gezind… Terecht of niet dat laat ik aan een ander over!

Disclosure: “Deze Iberico Bavette werd geschonken door Carmans E&L NV. Ik krijg geen vergoeding om hun product te promoten. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van affiliate links. De geuite meningen zijn deze van mezelf en oprecht.”

IBERICO PICANHA

Dit door BBQ experts veelvuldig geprezen stukje rund mocht niet langer op deze blog ontbreken! Met dank aan de Gaucho’s (Zuid-Amerikaanse cowboys) leren we het staartstuk van het rund kennen. In Argentinië, het land bij uitstek voor de steakliefhebber, is Picanha het vaakst gegeten stuk rund. Dit driehoekig stuk rundvlees ligt aan het verlengde van de lende en kenmerkt zich door een dikke vetkap en mooie vezelstructuur, zorgend voor een heerlijke smaak! Onthoud de vezelstructuur want daar komen we nog op terug onder het deel #Rookiemistakes…. Picanha kan zowel op zijn geheel als in steaks worden bereidt. Hiervoor wordt ofwel op het rooster gegrild ofwel aan een spit. Hier kiezen we voor een volledig stuk op smaak gebracht met zout (en peper achteraf) klaargemaakt op de rooster.

Iberico Picanha

IBERICO RUND

De vorige post over de Iberico Flanksteak (hier te lezen) ontlokt verschillende meningen uit! Niet omwille van het stuk vlees. Bavette wordt namelijk door kenners binnen het BBQ circuit wel meer geprezen, maar vnl. omwille van de benaming van het rund. De in de eerder vernoemde post verschenen uitleg bij waar het Iberico label voor staat wordt met uiteenlopende meningen ontvangen. Wat door de één als een goede methode wordt omschreven voor het aanbieden van kwalitatief vlees wordt door de ander weggelachen als een simpele commerciële zet om de consument om de tuin te leiden. Slechts één manier om hierover te oordelen lijkt mij! Proeven! En laat dat nu net zijn waar wij van houden! Voor de gelegenheid oordeelt het testpanel van vrienden mee!

Iberico Picanha

#ROOKIEMISTAKE

Ik zal de schuld maar op de spanning van de match steken. Met nog 5 minuten voor de aftrap is mijn Picanha klaar. Mooi op temperatuur gebracht door middel van de Reverse Sear techniek. Even laten rusten en dan aansnijden. Haast en spoed… Je kent het wel. Bij het eten start de wedstrijd. Gebakken aardappeltjes, geroosterde paprika met feta en een tomatensalsa als sides. Heerlijk stukje vlees! Lekker, sappig, maar toch “iets” minder mals dan verwacht… Beetje spijtig dacht ik maar dat kan de pret niet bederven. De Wagyu Jodenhaas die ik erna serveerde was nog pakken malser. “Kwaliteit van het vlees dacht ik …” Niets van dat! TOPVLEES… ware het niet dat ik bij het uploaden van deze foto’s vaststelde dat ik een domme fout heb begaan! Weet je nog? Dradige structuur… Zoals ik in vorige post reeds aangaf is het correct aansnijden van rundvlees erg belangrijk! “Tegen de draad!!!” Het niet aandachtig aansnijden van dit mooi stuk blijkt dus de oorzaak…

Iberico Picanha

WE HEBBEN ER ECHTER NIET MINDER VAN GENOTEN! HOEWEL DE MATCH VAN HET JAAR AL OP GANG WAS GETRAPT KON DEZE IBERICO PICANHA NOG NET DE AANDACHT WAT AFLEIDEN. LATER OP DE AVOND BLEEK HET ZELFS EEN HOOGTEPUNT NA EEN PIJNLIJKE NEDERLAAG VAN EEN GOED SPELEND NATIONAAL ELFTAL! IK WEET NIET OF HET “FOUTJE” WERD OPGEMERKT DOOR MIJN VLEESLIEFHEBBENDE GASTEN OF ZE HET UIT EEN DAAD VAN VRIENDELIJKHEID VOOR ZICH HIELDEN. BIJ DEZE ZIJN ZE NU OOK OP DE HOOGTE! BENIEUWD WELKE “ROOKIEMISTAKES” ER NOG PASSEREN! DEEL ZE GERUST WE KUNNEN ER ALLEN MAAR UIT LEREN NIET? 

Tip: Proef zeker ook eens de Beher Iberico Presa

Het recept vind je hier!
Iberico Picanha
Prep Time
5 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 5 mins
 
Waan jezelf een ware Gaucho en grill een van de mooiste stukken vlees die we kennen dankzij deze Zuid-Amerikaanse BBQ liefhebbende Cowboys! Als een waar asador grill je dit mooie staartstuk tot een ware delicatesse! Peper en zout! Meer heb je niet nodig om van dit stuk rund een culinair hoogstaand gerecht te maken (op een goede snijtechniek en wat aandacht na…)
Course: Hoofdgerecht, vlees
Cuisine: Spaans, Zuid-Amerikaans
Keyword: Asado, Beef, gegrild, gegrilld, Iberico, kamado, recept, reverse seared, rund, rundgehakt, rundvlees, techniek
Servings: 6 personen
Ingredients
 • 1 Picanha van hoogwaardige kwaliteit denk aan Iberico Wagyu, …
 • Peper en Falksalt Chipotle zout naar smaak
 • 3 Chunks Rookhout Hier eik
Instructions
 1. Bereid je BBQ,(hier Kamado Joe) voor op een indirecte sessie aan lage temperatuur (100°C). Dit kan je doen door gebruik te maken van je heat deflector of de kolen te verdelen naar één zijde van de BBQ en je vlees op de andere kant waar geen kolen liggen te garen.
 2. Bereid je stuk vlees voor door de vetkap in te snijden! Zorg ervoor dat je niet in het vlees zelf snijdt.
 3. Wrijf het stuk Picanha grondig in met grof Chipotlezout. Peper voegen we toe na het grillen om verbranding van de peper te voorkomen.
 4. Voeg de chunks rookhout toe aan het vuur en wacht tot de rook dun en blauwig wordt.
 5. Leg de Iberico Picanha op het rooster en rook tot je een interne temperatuur bekomt van 48°C.
 6. Haal de Picanha van het rooster en plaats even opzij terwijl je de BBQ opstookt voor het korsten. We doen dit op een directe hittebron dus verwijder de heat deflector.
 7. Rooster je vlees nog enkele minuten aan elke zijde om het vlees te korsten. Doe dit met gesloten deksel om opslaande vlammen door het druipend vet te voorkomen. Als het vuur toch te hevig wordt verplaats je het naar een andere zone.
 8. Leg het vlees afgedekt opzij en laat rusten voor een half uurtje.
 9. Snij het vlees aan tegen de draad in! Niet zoals in bovenstaande foto’s dus waarbij ik met mijn gedachten meer bij de voetbal zat dan bij het snijden van het vlees…
Serveer met een eenvoudig smaakvol bijgerecht, salsa of chimichurie! Smakelijk

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.