Smoky Turkish Meatballs with pomegranate glaze

Smoky Turkish Meatballs with pomegranate glaze

Het lijkt wel hoogseizoen in BBQ land. Afgelopen weekend barstte het Belgian BBQ forum, waar ik moderator van ben, van de leuke gerechten. Het valt mij op hoe we in België een mooie mix kennen van creativiteit en respect voor de klassiekers. Zelf hou ik ook van beiden en experimenteer ook graag met recepten uit andere keukens. De Turkse keuken is voor mij voorlopig nog wat onbekend terrein, al zou ik daar graag wat verandering in brengen. Deze Smoky Turkish Meatballs rolden hier vorige week van de Kamado Joe. Als basis gebruikte ik een saus die doet denken aan de Granaatappel melasse uit de Turkse keuken en voor de kruiding van de ballen van de typische specerijen uit één van DE landen van de kruiden.

Disclaimer: Deze post maakt gebruik van affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Het is geen geheim dat ik mij eind Oktober liet overtuigen om mee te doen aan de pre-selecties van “Mijn Keuken, mijn restaurant”. Een beetje tegen mijn principes, maar de mensen die mij probeerden te overtuigen deden dat zeer goed. Met de nodige aarzeling en duidelijke boodschap dat ik geen deel wou uitmaken van een sensatie gericht programma maakten ik samen met Healthy Mealfie (ondertussen Kantine Joline) een bordje met ondermeer dit heerlijke “Kaffir beer glazed slow smoked buikspek“. Het mag ondertussen duidelijk zijn geworden dat het programma (een beetje naar verwachting) niets meer is dan een nog meer sensatie gerichte versie van “Mijn restaurant”. Geen gemis dus, want erg inspirerend is het over het algemeen ook nog niet geweest. Al zette de Turkse keuken van Aysse mij wel aan tot het ontwikkelen van deze “Smoky Turkish Meatballs”.

Gehaktballen zijn overigens een leuke manier om nieuwe rubs en sauzen mee te testen en vormen op deze manier bovendien een erg leuk hapje dat even goed dienst kan doen als een volwaardige maaltijd. Bij de Smoky Turkish meatballs maakte ik namelijk nog een leuke salade op basis van gegrilde aubergine en paprika dat een dezer dagen wel online zal komen. En laat nu net dat experimenteren en inspireren de reden zijn waarom ik deze blog ben gestart. Hoewel het leuk is om te zien dat mensen de recepten volgen, kan ik nog zo genieten van mensen die geïnspireerd raken en hun eigen creatie ontwikkelen. Zolang je maar je eigen grenzen durft te verleggen. Op deze manier leer je naar mijn gevoel namelijk het snelst de kunst van het BBQ’en ontdekken. Het moeten niet altijd Moinkballs zijn (of voor deze blog “Not a Moinkballs“.

Smoky turkish Meatballs

BBQ challenge

Dat luik wil ik dan ook graag stimuleren. Zeker in een periode waar mensen op hun tandvlees dreigen te zitten. De verveling van de Quarantaine slaat bij sommigen sterk in. Gelukkig kunnen we op het mooie weer rekenen. Daarom probeer ik elke week een “BBQ challenge” online te zwieren met als inzet een plaatsje op een BBQ workshop na de quarantaine maatregelen. Deze week gaan we voor de meatballs. Wil je kans maken op een ticketje voor een workshop. Maak dan deze smoky turkish meatballs of je eigen interpretatie ervan. Deel deze op je social media kanalen en tag mijn blog zodat ik kan zien dat je deelneemt. Na de quarantaine loot ik één iemand uit die gratis kan aansluiten op één van de komende workshops dit seizoen.

Smoky turkish Meatballs
Smoky turkish Meatballs

Veel plezier met het bereiden van dit recept of bij het maken van je eigen versie van de smoky meatballs. Laat je creativiteit gerust de vrije loop gaan of probeer aan de hand van dit recept je basis techniek wat bij te schaven. Zolang je plezier hebt aan wat je doet zal je zelden iemand horen klagen. Op je buurvrouw na dan misschien, die waarschijnlijk net de was te drogen hangt op het moment dat jij begint te koken… In dat geval, gooi snel een balletje over, wie weet vergeeft ze het je wel na het proeven (wel goed mikken zodat je de was niet raakt). Veel plezier!

Heb jij de ballen?

Ik alvast wel, wil je ze zien? Klik Hier (als je durft)
Smoky turkish meatballs – Gerookte gehaktballen op zijn Turks
Prep Time
10 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 10 mins
 

Granaatappel en de Turkse keuken gaan hand in hand. Deze kleurrijke zoetzure vrucht brengt heel wat levendigheid in verschillende Turkse gerechten, gaande van salades tot de lekkerste sauzen. De Turkse gehaktballen die we hier maken krijgen een lak op basis van deze heerlijke vrucht. Laat het smaken!

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Midden Oosten, Ottomaans, Turkse
Keyword: bbq saus, gehaktballen, glaze, granaatappel, Kamado Joe, Kruidenrub, meatballs, Smoky, speksteen, Turkse, zoetzuur
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 600 gram gemengd gehakt
 • fijngehakte noten en veenbessen afwerking (optioneel)
Voor de Pomegranate sauce
 • 400 ml granaatappelsap
 • 2 el munt citroen siroop
 • 2 el honing
 • 2 el ketchup
Voor de Rub
 • 1 deel munt
 • 1 deel oregano
 • 1 deel gemalen venkelzaad
 • 1 deel gemalen komijnzaad
 • 1 deel kaneel
 • peper en zout optioneel als je zelf je gehakt gaat maken
Instructions
Voor de saus
 1. Meng alle ingrediënten in een sauspan en breng aan de kook. Laat reduceren tot gewenste dikte en licht kleverig.

Voor de Turkse kruiden rub
 1. Meng alle ingrediënten met de hand.

Voor de gehaktballen
 1. Meng de kruiden naar smaak onder het gehakt. Voor dit recept gebruikte ik 5 tl. van de kruidenmengeling bij gemengd gehakt van de slager.

 2. Vorm balletjes van het gehakt en plaats deze gedurende een uurtje in de koelkast zodat ze terug stevig kunnen worden.

 3. Bereid ondertussen je BBQ voor op een indirecte sessie tegen lage temperatuur (+- 100°C). Bij gebruik van de kamado joe met speksteen (optioneel) plaats je deze mee op de BBQ zodat deze kan opwarmen.

 4. Voeg enkele blokjes rookhout toe tussen de kolen (in dit geval Appel Rook chunks) en wacht tot de rook dun wordt en lichtblauw kleurt.

 5. Plaats de balletjes op de speksteen (zo kunnen ze ondertussen ook kleuren tijdens het roken) of op de rooster. Bij gebruik van de speksteen kan het handig zijn om de tien minuten de balletjes eens te draaien zodat alle kanten gelijkmatig kleuren.

 6. Rook de balletjes gedurende +- 1 uur op lage temperatuur. (afhankelijk van de grote, hier iets groter dan een pingpongbal).

 7. Verhog de temperatuur in je BBQ tot 150°C en rol ondertussen de balletjes door de saus zodat ze overal een gelijke laag saus hebben en leg ze gedurende vijf minuutjes boven direct voor zodat de saus kan karamelliseren.

Besprenkel voor serveren met limoen zeste, fijngehakte noten en veenbessen. Laat het je smaken!

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.