Tropical Pavlova – Meringue met tropische vruchten

Tropical Pavlova – Meringue met tropische vruchten

In tegenstelling tot veel foodlovers heb ik zelf weinig jeugdelijke herinneringen aan eten. Wat ik mij echter wel herinner zijn de kilo’s Meringue die ik naar binnen speelde. Door de jaren ben ik steeds minder fan van zoet maar een stuk Meringue kan er zeker nog in! Een recept als deze “Tropical Pavlova” spreekt vanzelfsprekend tot de verbeelding voor wie fan is van dit zoete schuimpje. De fruit afdeling bij Lidl wordt de laatste weken gesierd door heerlijke verse en tropische vruchten. De Tropical Pavlova bracht ik op smaak met Papaja, mango, granaatappel en de heerlijke “Infused rum” die ik onlangs maakte. Klinkt heerlijk toch?

Disclosure: Recept voor @Lidl Belgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Wat is er leuker dan je jeugdherinneringen delen met je eigen kinderen? De gedachte aan Meringue deed me al terug watertanden. Tot enkele dagen terug hadden mijn kinderen er nog nooit van gehoord. Als ouder wil je namelijk de hoeveelheid suiker wat beperken. Zeker als je weet dat ze gevoelig zijn aan suiker en je nadien met 2 energie bommetjes opgezadeld zit. Maar goed zo af en toe eens zondigen moet kunnen. In tegenstelling tot vroeger gaan we deze keer niet naar de Auchan zoals we vroeger deden. Voor de Tropical Pavlova is een ritje naar Lidl voldoende. Naar gewoonte doen we hier namelijk alles “From scratch”. Al heeft mijn ene sous chef duidelijk meer geduld hiervoor dan de ander.

Meringue op de BBQ

Een rustige woensdag middag vormt het ideale moment om het recept van de tropical pavlova uit te werken. We halen wat rijpe tropische vruchten naar de supermarkt en maken vervolgens ons eiwit beslag. Al een “chanceke” dat la mama ons niet bezig zag. Het nadeel aan werken met ei en suiker is de plakboel die nadien overblijft. Hou je het graag proper? Dan kan ik je alvast aanraden dit recept niet met je kinderen te maken. Beschouw het als een kleine tip en bedank me later. Helaas mis je dan natuurlijk ook een hoop plezier. Ik zou het in ieder geval meteen weer opnieuw doen.

Tropical pavlova vulling

De tropische vruchten topping zou ik echter wel de volgende keer iets anders aanpakken. Het lange wachten zorgde voor wat klaagzangen bij mijn kleine chefs waardoor ik nogal impulsief al het fruit in de skillet heb gegooid om af te bakken en flamberen met de geïnfuseerde rum (recept volgt). Zo ook de granaatappel die ervoor zorgde dat alles wat een bruingele brei werd. Niet het meest aantrekkelijke maar goed ik probeer de gerechten hier ook te tonen zoals wij ze eten. Volgende keer gaat de granaatappel er koud bij op het eind. Zo zullen de overige ingrediënten ook hun kleur behouden en zal de frisse toets van de granaatappel ook beter bewaard blijven.

Tropical Pavlova

De looks mogen dan wel afwijken van hoe ik het in gedachten had, de smaak van deze Tropical Pavlova bleek echter behoorlijk goed te zitten. Met wat frisheid van de munt en limoen in combinatie met het zoete fruit en de Meringue ontstaat een leuke combinatie. Door het afbakken in de Traeger krijgt de Meringue overigens een subtiele smoky toets. Doordat het fruit in rum werd geflambeerd aten de kinderen er uiteindelijk maar een paar hapjes van, maar de Meringue moest ik echter voor schermen. Het leek erop dat ze al even groot fan zijn geworden als ikzelf in mijn kindertijd. Het geluk zit hem in kleine dingen! Geniet ervan.

Op zoek naar een leuk dessert op de BBQ?

Deze pagina biedt je een overzicht.
Tropical Pavlova op de BBQ
Prep Time
15 mins
Cook Time
1 hr 20 mins
Total Time
1 hr 35 mins
 

Hoewel Pavlova zijn roots heeft in het koude Rusland, doet deze Tropical Pavlova versie je wegdromen naar de warme tropische stranden.

Course: Dessert
Cuisine: Russisch, zuiders
Keyword: bbq, bbq dessert, cooking with rum, dessert, fruit, gebakken, meringue, pavlova, pellet, Smoky, Traeger, Tropisch
Servings: 4 personen
Ingredients
Voor de Meringue
 • 125 gr. eiwit
 • 125 gr. kristalsuiker
 • 125 gr. poedersuiker
 • 1/2 El mais zetmeel
Voor de tropische vruchten
 • 1/2e mango
 • 1/2e papaja
 • 1 granaatappel
 • limoensap naar smaak
 • Infused rum (of gewone rum) Recept link voor infused rum in instructies
 • munt naar smaak
Instructions
Meringue
 1. Verwarm je BBQ voor een indirecte sessie op 120°C. Het is belangrijk dat je BBQ een tijd stabiel is voor je begint met het maken van de Meringue bodem.

 2. Splits het eiwit van het eigeel. Weeg 125 gram eiwit af en zorg ervoor dat niets van het eigeel bij het eiwit terecht komt anders lukt het niet om dit recept te maken.

 3. Klop het eiwit stevig met de kristalsuiker. Eenmaal je pieken kan vormen in het eiwit voeg je de bloemsuiker toe met het mais zetmeel. Klop nog een halve minuut verder op terwijl je een koude bakplaat klaarlegt met een vel bakpapier erop.

 4. Giet het opgeklopt eiwitmengsel op het bakpapier en maak een kleine holte in het midden (hier komt het fruit nadien in).

 5. Bak de meringue bodem af op 120°C. Dit duurt ongeveer 1uur 20 min.

 6. Haal de bodem van de BBQ en verhoog de temperatuur en plaats een gietijzeren skillet op het vuur.

Geflambeerd fruit
 1. Snij de papaja en mango in blokjes en bak deze kort aan in de skillet.

 2. Blus met de infused rum en flambeer vervolgens het geheel af.

 3. Breng op smaak met limoensap en vers gesnipperde munt naar smaak. Roer voor het serveren de granaatappel door het geheel en dresseer het geflambeerd fruit op de Meringue bodem.

Je kan deze Tropical Pavlova opdienen als taart maar de kinderen vonden het nog zo leuk om de skillet in het midden van de tafel te plaatsen en rustig uit te lepelen. Laat het smaken.

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.