Beer Braised Pork Roast With Ricard

Beer Braised Pork Roast With Ricard

Als het kriebelt moet je… Vergeet dat sporten maar! Veel te gevaarlijk… Tegenwoordig val ik al bij het stappen, dus laten we het maar houden bij waar we goed in zijn! Een lekkere maaltijd bereiden op de BBQ. Ik kan je verzekeren dat het na een aantal weken stil liggen behoorlijk kriebelde om terug aan de slag te gaan. Je zou verwachten dat je dan bomvol inspiratie zit. Niets van zo blijkt. Inspiratie komt duidelijk al doende hier. Veel snijwerk komt er ook nog niet aan te pas want daarvoor wil mijn arm nog niet goed genoeg mee. Bijgevolg kwam ik uit op een eenvoudig maar erg lekkere “Beer braised pork roast” met Ricard, paddenstoelen en sluimererwten. Het perfecte gerecht om het einde van de winter te vieren (of is dat nu nog niet?)

Disclaimer: Deze post is gemaakt voor Lidl België en kan affiliate links bevatten. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Het was een redelijke uitdaging om wat inspiratie te vinden. Het snijwerk wou ik graag nog wat beperkt houden aangezien mijn elleboog en pols nog niet zo heel goed meewillen. Daar bovenop had ik de instructie meegekregen het toch wat gezond te houden. Lekker eten is namelijk een moeilijk te weerstane verleiding. Als je bijgevolg 13 kg. in een dik jaar bent verzwaard is het wel ergens verstaanbaar dat de vrouw aan de alarmbel trekt. Dit wil echter niet zeggen dat we niet meer lekker kunnen eten. Bij Lidl België zag ik een mooi stukje varkensgebraad liggen. Nog niet goed wetend wat ermee te doen besloot ik het mee te nemen. Ergens in mijn gedachten speelde ik echter wel al met het idee om een “Beer braised Pork roast te maken”. Maar voor de rest had ik eigenlijk weinig inspiratie.

Uiteindelijk bleek ik toch ergens uit te komen bij de bekende stoofvleessaus op basis van de Archivist dubbel, die als basis zou dienen voor de Beer braised pork roast. Dat was nu ook niet echt waar ik naar op zoek was qua smaak. Bijgevolg besloot ik er een scheutje ricard aan toe te voegen om mee te beginnen en verder te zien wat het gerecht vroeg. Je kan niet geloven wat dat scheutje Ricard/pernod doet met de saus. De frisse anijs smaak brengt een vefrissende mild zoete toets bij aan het gerecht waardoor het een mooie subtiele diepgang krijgt die samen met de champignons, gegrilde shallot en oesterzwammen al helemaal niet meer doen denken aan de gekende stoofvleessaus.

Het vlees is eerder mager van textuur waardoor het delicaat is om te bereiden. Hierdoor besluit ik het langzaam te garen in de saus na het afgrillen op hoge temperatuur. Vandaar de naam “Beer braised Pork roast”. Het roosteren gebeurt kort maar krachtig boven de directe hittebron met een blokje appelhout voor een subtiel vleugje rooksmaak. Het is belangrijk de kerntemperatuur van het vlees goed te respecteren. Doorgaans lukt het mij goed om een stuk als deze rosé te houden. Al krijg begin ik vaak later aan het eten dan vandaag. Hierdoor was het een stuk sneller klaar dan ik had verwacht. Tijdens het warm houden gaarde het vlees helaas door waardoor het niet meer mooi rosé was. Gelukkig bleek het nog sappig genoeg al zou het naar mijn aanvoelen nog beter geweest zijn moest ik het iets minder lang hebben warm gehouden.

Wil je de saus nog wat verder opwerken dan kan wat kleur en extra smaak geen kwaad. Waarschijnlijk wist je al dat het op smaak brengen van een saus iets is waar je naar eigen smaak moet gaan werken. Een beetje aciditeit kan nooit geen kwaad. Durf dus zeker voldoende azijn gebruiken om wat extra frisse toetsen in de saus te brengen. Om een subtiel laagje zoet toe te voegen vond ik bij Lidl Maple syrup wat een lekkere volle smaak geeft. En daar het kleur ook niet onbelangrijk is doen de sluimererwten ook hun werk naast het toevoegen van wat smaakvariatie. Je zou er kunnen voor kiezen om ook de aardappelen in de Dutch Oven te garen. Dan heb je een echt “one pot meal”. Al heb ik hier gekozen voor verse gebakken patatjes.

Beer braised pork roast

Laat storm Ciara nu maar komen! De BBQ temperen was al een uitdaging met de felle winden deze morgen. Maar na een tijdje stilzitten was het wel een leuke uitdaging om alles onder controle te krijgen. Het resultaat mag er zijn al zeg ik het zelf. De “Beer braised pork roast” is er zeker één die ik wel nog eens zal maken. Dan misschien wel met een meer gemarmerd stukje vlees zoals een stuk varkensschouder of nek. Of gewoon zorgen dat ik mijn time-management beter op orde heb! Langer slapen dus #Feest. Laat het jullie alvast smaken en vergeet even een bericht na te laten om je mening te delen. Daar help je mij en de blog een heel stuk mee vooruit.

Beer Braised Pork Roast met Ricard
Prep Time
10 mins
Cook Time
50 mins
Total Time
1 hr
 

Een stukje varkensgebraad met een lekker sausje kan smaken. Al loop je het risico bij een mager stukje vlees als dit dat het wat droog wordt indien je het iets te ver gaart. Low en slow is dus de boodschap. En waarom dan niet in de saus? Deze "Beer braised Pork roast" is een heerlijk winterse maaltijd die door het gebruik van de Ricard al een beetje doet verlangen naar de lente. Laat het smaken.

Course: éénpansgerecht, Hoofdgerecht
Cuisine: Belgisch, Vlaams
Keyword: beer, belgisch bier, Braised, gebraiseerde, Kamado Joe, koken met bier, lidl, recept, stoofschotel, varkensgebraad
Servings: 4 people
Ingredients
 • 800 gr varkensgebraad
 • zout naar smaak
 • Oregano naar smaak
 • 1 El Zonnebloem olie
Voor de saus
 • 3 grote sjalotten
 • 1 bouquet garni
 • 2 blaadjes laurier
 • 500 gr. parijse champignons
 • 200 gr. oesterzwammen
 • 1 scheut vis saus (te vervangen door zout)
 • 1 scheut ricard
 • 1 flesje Archivist dubbel
 • 300 ml runderbouillon
 • 2 boterhammen
 • 1 el mosterd
 • peper naar smaak
 • 1 scheutje azijn naar smaak
 • 1 tl maple syrup (of meer naar smaak)
 • 200 gr. Sluimererwten
Instructions
Het vlees
 1. Neem het vlees uit de koelkast en wrijf grondig in met de olie en rub met zout en de oregano. Laat 15 minuten rusten.

 2. Bereid ondertussen je BBQ voor op een directe sessie op hoge temperatuur (+-250°c) om het varkensgebraad mooi te kunnen roosteren.

 3. Voeg +-2 min. voor je het vlees op de rooster plaatst een chunk appelhout toe tussen de kolen op een plaats waar het vuur het minst hevig laait.

 4. Rooster het varkensgebraad langs beide kanten tot je een mooie goudbruine kleur bekomt. Plaats vervolgens het vlees even goed ingepakt opzij.

Braiseren
 1. Grill de oesterzwammen en sjalotten tot ze mooie grillmarks hebben.

 2. Plaats vervolgens een dutch oven met een bodempje (dun) olie op het vuur en bak hierin de champignons aan samen met de bouquet garni. Blus als ze goudbruin zijn met een scheutje vissaus (dit geeft een mooie volle smaak aan de champignons en vervangt het zout).

 3. Voeg de sjalotten toe samen met de oesterzwammen, roer goed door en blus verder met het flesje bruin bier, een scheutje ricard en de rundsbouillon.

 4. Plaats 1 boterham met mosterd en 1 zonder mosterd op het vocht en plaats hierop het vlees.

 5. Gaar het geheel tot de saus is ingedikt en het vlees een kerntempartuur van 67 graden behaalt (gebeurt dit eerder laat de saus dan nog wat verder indikken terwijl het vlees goed ingepakt rust naast).

 6. Proef de saus en breng op smaak met een scheutje azijn om de smaken meer naar voor te brengen, een scheutje maple syrup voor een zoete toets en peper naar smaak (zout is normaal niet meer nodig).

 7. Bak de sluimererwten in olie in de skillet en voeg deze toe aan de saus.

Snij het vlees aan en serveer met de saus en groentjes bij een lekkere gebakken aardappel. Laat het smaken!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.