Bacon Lolly maken – #kidsfavorite: “Vlezige lekstokken”

Bacon Lolly maken – #kidsfavorite: “Vlezige lekstokken”

Als de kindjes tevreden zijn, is mijn dag geslaagd! Hoewel het in het dagelijks leven een streefdoel is, ben ik op vlak van BBQ toch misschien nog wat zelfzuchtiger. Gelukkig zijn de kinderen hier erg ruimdenkend in hun eetpatroon waardoor zich nauwelijks problemen voordoen! Tijd voor een beloning dus. Hoe kan je kinderen, die zo gemiddeld 12.7x per dag om een snoepje vragen, beter verwennen dan met een ouderwets lekkere lekstok? Prachtig West-Vlaams woord voor Lolly niet? Maar het zou geen BBQ blog zijn als we er geen BBQ jasje om draperen natuurlijk! De Poor Man’s Burnt Ends kent iedereen ondertussen al even goed als de spekfakkel. De Bacon Lolly vormt een combinatie tussen beiden. Een smaakvol stukje opgerold spek op een stokje. Als dat geen beloning is?

Disclaimer: deze post is niet gesponsord maar kan wel affiliate links bevatten. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Achter de schermen ben ik wat dingen aan het uitdenken die al lang in mijn hoofd malen maar nog nooit de tijd voor nam. Tijd voor verandering! Dat betekent echter dat heel wat tijd opgaat in deze twee projecten waardoor de tijd om effectief nieuwe recepten uit te testen eerder beperkt is. Geen nood! De blog blijft voorop staan. De kans is echter reëel dat de komende weken wat meer eenvoudige gerechtjes zoals deze Bacon Lolly zullen verschijnen. Eenvoudige receptjes die niet al teveel tijd vragen om klaar te maken. De Bacon Lolly maakte ik voor het eerst als experimentje afgelopen zaterdag toen een vriendin van mijn vrouw met haar kindje op bezoek kwam. Na de leerrijke pasta workshop “No-Nonsonse Noorden” van “Op mijn Talloor“, bleef namelijk niet veel tijd meer over om aperitief hapjes te voorzien.

De Bacon Lolly is erg snel gemaakt, waardoor genoeg tijd overbleef om de andere voorbereidingen te treffen. Bovendien is het zo eenvoudig dat het bijna overbodig is om een receptje uit te schrijven. Om de Bacon Lolly te maken neem je enkele lappen spek. Snij deze vervolgens in drie gelijke delen. Indien nodig verwijder je de stukjes kraakbeen. Neem vervolgens je favoriete rub en breng de speklapjes op smaak. Je kan dus naar eigen believen experimenteren welke smaak je de Bacon Lolly wil geven. Maak vervolgens een rolletje of propje van het spek en prik er een satéprikker doorheen. De vorm zit al goed! Nu hoef je enkel nog aan de bereiding te denken.

Voor de Bacon Lolly maak ik gebruik van een combinatie van roken op lage temperatuur en grillen op hoge temperatuur. In de eerste fase worden de spek lolly’s gegaard op een temperatuur van 75°C met de supersmoke functie van de Pellet Smoker. Na anderhalf uur gaat de temperatuur omhoog om het spek van een krokant korstje te voorzien. Op een temperatuur van 220°C krijgt het spek een leuke krokante korst zonder al teveel vocht te verliezen! Let wel op bij het gebruik van suikerrijke rubs. Deze suikers kunnen met deze hoge temperaturen snel verbranden. Na enkele minuutjes “korsten” dip je de Bacon Lolly in je favoriete BBQ saus en plaats deze nog kort een tweetal minuten terug op de BBQ zodat de saus karamelliseert rond je lolly. Nog een leuk ogende finishing touch onder de vorm van geroosterde sesam zaadjes en je lollipops zijn klaar voor een kwaliteitscontrole.

Bacon Lolly

De kwaliteitscontrole kwam aarzelend op gang. Nog voor de Bacon Lolly klaar was leek de interesse gewerkt. Rond de BBQ verzamelden zich de aanwezige kinderen uit nieuwsgierigheid. Net te laat voor mijn oudste zoon die meteen vaststelde dat ik alle lolly’s met saus had gelakt. Meteen gevolgd door een tweede aarzeling: “Mijn tand doet pijn, ik zou dat beter niet eten…”. Tot het moment dat de Bacon Lolly op tafel stond. Al snel werd het bordje leeg geplunderd en met een voorraad lekstokken trok het kinder legioen zich terug in het bos achter ons huis. Even bezinnen om al snel een tweede aanval te plaatsen op de nieuwe lading. Kortom: “Mission Accomplished”.

Heb je zelf de Bacon Lolly gemaakt? Laat zeker eens weten wat je ervan vond! Moest je het resultaat delen op de sociale media kanalen is het altijd leuk om de link erbij te plaatsen of mijn pagina te taggen! Op deze manier support je de blog en kan ik zelf ook je creatie aanschouwen! Veel BBQ plezier!

De Bacon Lolly Project
Prep Time
10 mins
Cook Time
1 hr 30 mins
Total Time
1 hr 40 mins
 

Lolly's doen het altijd goed! Of het nu een snoepje is of een kip lolly maakt helemaal niet uit! Waarom geen Bacon Lolly? De combinatie tussen Pork Belly Burnt Ends en de spekfakkel zorgt voor een heerlijk aperitiefhapje waar jong en oud van smullen!

Course: Aperitiefhapje, Snack
Cuisine: Amerikaans, Vlaams
Keyword: bacon and eggs, BBQ rub, bbq saus, buikspek, burnt ends, candied bacon, eenvoudig, kidsfavorite, kidsproof, lollipops, Lolly, spekfakkel
Servings: 4 personen
Ingredients
  • 5 speklapjes van +- 0.5 cm dik
  • 3 el BBQ Rub Hier gebruik ik "The Taste" van No Rubbish
  • 5 el BBQ saus In dit geval de "Honey Mustard BBQ sauce" van Grill Guru
  • 2 el Geroosterde sesamzaadjes
Instructions
  1. Snij de speklappen in drie gelijke delen en verwijder eventueel kraakbeen.

  2. Bestrooi de stukjes spek met de BBQ rub en maak een propje. Prik dit vervolgens vast met een saté prikker zodat alle stukjes goed stevig vast zitten en je speklap een bolletje vormt.

  3. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie aan lage temperatuur (+- 75°C – 100°C). Voor dit recept maak ik gebruik van de Traeger Ironwood met supersmoke functie en Appel Pellets.

  4. Rook de speklapjes gedurende één tot anderhalf uur tot je merkt dat je met een saté prikker vlot door het vlees kan prikken.

  5. Verhoog de temperatuur in je BBQ tot 220°C en grill de Bacon Lolly nog een 3tal minuten aan elke zijde. Je spek zal een mooi goudbruin kleurtje krijgen en licht krokant worden! Let op bij suikerrijke rubs dat je de suikers tijdens deze fase niet gaat verbranden.

  6. Voeg de BBQ saus toe in een koffie tas en dip vervolgens de lolly's erin voor een mooie gelijkmatige coating. Plaats terug op de BBQ voor een tweetal minuten zodat de BBQ saus lichtjes karameliseert rond de Bacon Lolly.

Besprenkel de top van de Bacon Lolly met geroosterde sesamzaadjes en je kan het lekkers gaan serveren! Smakelijk.
Recipe Notes

Hoe beter de kwaliteit van het spek hoe sappiger het resultaat! Gebruik bij voorkeur spek met een mooie marmering van vet door het vlees.

Optioneel: Heb je wat meer tijd? Dan kan je eventueel de speklapjes pekelen voor een nog sappiger effect in een mengeling van 1 l water met 75 gr. zout. Voeg eventueel nog wat extra smaakmakers toe en je kan de rub eventueel achterwege laten. 

Gebruik je een ander type BBQ? Maak dan gebruik van enkele chunks appelhout en voeg deze toe tussen de kolen. Gebruik je platesetter om stralingswarmte van de kolen op de spek lolly te voorkomen. 

Zin in meer leuke hapjes?

Hier kan je alvast wat inspiratie vinden!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.