BBQ wijnen kiezen: Hoe begin je eraan?

BBQ wijnen kiezen: Hoe begin je eraan?

Als bierliefhebber vind ik het verrassend hoe vaak ik de vraag krijg welke wijn zou passen bij het gerecht dat ik heb gemaakt. Om eerlijk te zijn ben ik niet zo goed thuis in de wereld van de wijnen. Het leek mij echter een boeiende vraag om mee aan de slag te gaan. Aangezien ik momenteel met een ontsteking aan mijn been aan mijn zetel ben gekluisterd, vormde zich een ideale gelegenheid om zelf even wat op onderzoek te gaan. Ik zocht enkele artikels op met betrekking tot het kiezen van BBQ wijnen. Enigszins tot mijn verrassing kwam ik tot de vaststelling dat je met een zekere basiskennis van wijn al veel gerichter kan kiezen. Bij wijze van samenvatting voor mezelf, en hopelijk ook interessant voor jullie, bundel ik hieronder enkele interessante bevindingen. Uiteraard niet zonder deze toch even af te toetsen bij een bevriend wijnkenner: “The Taste Athlete” (instagram). Mocht je zelf nog enkele aanvullingen hebben bij deze post, lees ik ze graag!

Disclaimer: Post in betaalde samenwerking met wijnbeurs.be. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Wijn als extra ingrediënt

Vraag een echte wijnkenner naar de beleving van een wijn en je krijgt een uitgebreide uitleg op basis van de complexe vaktechnische termen. Als leek sta je versteld te kijken. Geloof me vrij, voor het inlezen had ik geen flauw idee wat met deze termen allemaal bedoeld werd. Toch ondervond ik dat enkele van deze termen wel erg helpend zijn om wat meer richting te krijgen in de selectieprocedure van BBQ wijnen. Vooral de later in dit artikel vermelde tannines leken voor mij persoonlijk een begrijpelijk aanknopingspunt. Hoewel je door na te denken over de invloed van een regio, houtrijping, tannines,… al een juiste richting krijgt bij het selecteren van BBQ wijnen voor bij je stukje vlees, is het niet onbelangrijk om ook met andere factoren rekening te houden. Beschouw de wijn als een aanvullend extra ingrediënt. Ga op zoek naar welke toetsen in de wijn aanwezig zijn. Zo zal je in het smaakpalet afhankelijk van het soort wijn toetsen terugvinden van rood fruit, frisse citrus toetsen, kruiden, rook, floralen, mineralen… Beschouw deze elementen in het smaakpalet als een aanvullend ingrediënt op je gerecht en zoek de juiste balans. Vergeet hierbij de overige ingrediënten uit je bereiding niet. Een heerlijke steak met gegrilde asperges vormt hierbij een mooi voorbeeld. Op basis van het vlees zou je kiezen voor een stevige complexe wijn met boter toetsen en rijk aan tannines (meer info hierover later in de post). Deze kunnen echter botsen met de smaak van de asperges waarbij een milde rode wijn wellicht beter tot zijn recht zal komen. Je kan er ook voor kiezen om bepaalde smaken te accentueren. Denk bijvoorbeeld aan een kruidige witte wijn met citrus toetsen bij een stukje gegrilde kip met groene kruiden of een witte wijn met boter toetsen bij een romige saus.

BBQ drinken

Bereiden van een volledige menu

Staat er een gezellig feestje op de planning? Dan zal je wellicht een menu samenstellen uit verschillende gerechten. Dit vergt niet alleen wat planmatig denken bij het voorbereiden van je BBQ sessie maar eveneens een strategische keuze op vlak van de bijpassende BBQ wijnen. Net zoals bij het opbouwen van je menu zal het belangrijk zijn om ook de intensiteit van je wijnen op te bouwen. Begin met lichte frisse wijnen. Zo kan bij een aperitief perfect een iets zuurdere wijn worden geschonken in combinatie met een lekker licht hapje (vb. een gerookte oester). Deze frisse zure wijn zet je smaakpapillen open en doet verlangen naar meer. Maar ook een wijn met ziltige toetsen afkomstig van wijnranken uit kuststreken kunnen in dit geval een leuke combinatie vormen. Naarmate je menu evolueert kan je stelselmatig opbouwen naar zwaardere complexere wijnen met meer tannines en stevige stukken vlees. Hou het ook verstandig. Probeer je menu niet te overladen! Een teveel aan eten kan een overvol gevoel geven en ongemak veroorzaken. Ook bij de wijnen kan het zinvol zijn om hiermee rekening te houden. Bestaat je menu uit meerdere gangen, dan kan een selectie aan hoog alcoholische wijnen hard aankomen en al snel een domper zetten op de feestvreugde. Tenslotte zal je wellicht ook geen nieuwe menu gaan maken zonder op voorhand de gerechten te testen? Probeer bij het proeven alvast enkele wijnen uit! De geschikte combinatie bepaal je namelijk niet alleen op basis van de gegevens op de fles maar door het proeven van verschillende combinaties.

Over tannine, umami en vet

Wat zijn tannines?

Voor je BBQ wijnen gaat kiezen kan het interessant zijn om toch even stil te staan bij wat tannine is en welke invloed deze kunnen hebben bij het maken van je keuze. Tannine is de benaming voor een natuurlijke chemische stof die zich zowel in de pitten, schil en steeltjes van de druif als in hout bevinden. In tegenstelling tot bij rode wijn wordt bij witte wijn het sap van de druiven gefermenteerd zonder de pitten, schil en steeltjes. Hierdoor bevat witte wijn nauwelijks tannines en kan je deze vaak minder lang bewaren (tenzij ze op houten vaten zijn gerijpt wat in mindere mate ook wordt gedaan). Bij rode wijn hangt de hoeveelheid tannines dan weer af van de dikte van de schil van de druif en of deze al dan niet op houten vaten heeft gelegen. Hoe warmer en droger de regio waarin de druif groeit hoe dikker de schil en hoe hoger de tannines zullen zijn bij een jonge wijn. Hoe ouder deze wijn wordt, hoe meer de tannines zullen verzachten. Op deze manier kan een wijn met meer tannines langer rijpen en zullen de smaken doorgaans diepgaander en complexer worden. Drink je de wijn te jong volgens het gerecht dat op je menukaart staat, dan kunnen deze tannines wat wrang smaken en botsen met je gerecht of de smaken van je eten overheersen. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. 

BBQ wijnen kiezen rode wijn

BBQ wijnen bij rood vlees

Je hoort wel vaker dat men een rode wijn gaat aanraden bij een stukje gegrild vlees! Maar waarom kunnen we deze rode Godendrank categoriseren onder de BBQ wijnen? Complexe rode wijnen zijn vaak rijk en krachtig van smaak en kunnen door de rijping op gebrande houten vaten een tabak toets krijgen (bij vaten van Franse eik) waardoor ze een krachtige aanvulling vormen op het gegrilde rode vlees (denk hierbij vooral aan rundvlees, lam, wild, …). Deze vleessoorten bevatten van nature ook aardig wat vetten en de befaamde Umami smaak. Deze stoffen binden zich aan de tannines waardoor de smaak van de wijn complex blijft maar tegelijk ook milder wordt van smaak. Een win-win situatie dus. Bij het kiezen van BBQ wijnen is het bijgevolg belangrijk na te gaan wat op je menu staat. Welke rode wijn bij BBQ past hangt dus vooral af van het vinden van de juiste balans in tannines. Serveer je een mooi stukje rood vlees, dan zal je met tanninerijke wijnen een heerlijk resultaat bekomen. Zoek het voor deze gerechten dus voornamelijk in de warme regionen.

Wat te drinken bij vis en gevogelte?

Er wordt wel eens beweerd dat je bij rood vlees rode wijn drinkt en bij vis en schaaldieren witte wijn. Maar hoe komt dit nu? En klopt dit ook? Ook hier is het belangrijk om stil te staan bij de combinatie van stoffen die een invloed hebben op de smaak. Zo zal je merken dat rauwe vis en gestoomde kip een stuk subtieler smaken dan een stevige steak met kruidige en umami rijke toetsen. Een stevige rode wijn zal bijgevolg snel het gerecht gaan overheersen. Het zou echter zonde zijn elke vis over dezelfde kam te scheren. Ook binnen de vissoorten is wel degelijk een verschil in intensiteit op te merken. Lichte witte vissen zoals de zeebaars zijn veel subtieler in smaak dan de stevige (vettere) vleesachtige smaken bij bijvoorbeeld tonijn of zalm. Bijgevolg zullen deze laatste ook een iets stevigere wijn kunnen verdragen die wat complexer is in smaak, terwijl de eerste soort meer baat heeft bij milde frisse toetsen.Bij het kiezen van de juiste wijn bij vis hangt bijgevolg veel af van wat je met de wijn in je gerecht wil bereiken. Zoek je naar contrast dan kunnen de frisse zure toetsen van een witte wijn uit koudere regionen (bvb. Riesling). Wil je daarentegen je gegrilde of gerookte vis nog wat extra kracht bij zetten? Ga dan op zoek naar een wijn met milde tannines. Hieronder vallen de rosé wijnen uit warmere regionen (bvb. Spaanse wijnen), houtgerijpte witte wijnen of rode wijnen uit koudere regionen. Ook bij gevogelte van klein wild zoals duif, eend, fazant, … kunnen deze rode wijnen uit koudere regionen met een elegante kruidige toets een mooie aanvulling vormen. 

BBQ wijnen kiezen

Sweet and Spicy

Tot nu toe hebben we het voornamelijk gehad over de meer pure smaken van het vlees. Binnen de BBQ wereld is echter een sterke trend naar Amerikaanse BBQ’en waarbij sweet and spicy het hoge woord voeren. Denk maar aan de gelakte ribbetjes met zoete BBQ saus, pulled pork, spicy wings of beef ribs op smaak gebracht met een sterk gepeperde rub. Kan je dan nog uitgaan van de eerdere stelling dat rood vlees wel wat complexe wijnen met een stevige body kunnen verdragen? Door het toevoegen van de extra ingrediënten wordt dit vaak wat moeilijker. Hoewel de sauzen zoet smaken, zijn deze vaak hoog in aciditeit. Dit kan botsen met de smaken in de wijn of er net voor zorgen dat deze vlak en saai gaat smaken. In deze gevallen kan het boeiend zijn om op zoek te gaan naar een wijn met toetsen die aansluiten bij de ingrediënten van de saus. Maak  je gebruik van een raspberry chipotle saus, dan kan een rode wijn met toetsen van rood fruit mooi complementair zijn aan je saus. Bij een saus met een wat een dosis pittigheid kan je dan weer kiezen voor een halfzoete witte wijn. 

Deze verdieping in de wereld van de wijnen vond ik alvast erg boeiend! Zelf heb ik het gevoel hiermee toch al iets meer richting te hebben bij het kiezen van enkele leuke BBQ wijnen. Het lijkt aanvankelijk misschien wel complex, maar in zekere zin kan je deze bevindingen met logisch denken ook ergens wel achterhalen lijkt mij. Al realiseer ik me dat het wellicht een stuk complexer zal zijn om deze bevindingen ook in realiteit om te zetten! Het is in elk geval een leuke uitdaging om de komende weken/maanden mee aan de slag te gaan. Wie weet leidt dit wel tot enkele leuke combinaties met BBQ gerechten en wijn de komende maanden. Al heb ik ondertussen al geleerd dat ik vaak dergelijke beloftes uit het oog verlies! We zien wel… Eerst zelf maar even testen of ik erin slaag deze theorie in praktijk om te zetten! Heb je zelf nog leuke aanvullingen of tips? Dan lees ik ze graag op de sociale media kanalen of in de commentaren sectie onderaan deze post. Veel proefplezier!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.