Gegrilde Goudbrasem op Mediterrane wijze

Gegrilde Goudbrasem op Mediterrane wijze

De zomer mag dan wel officieel voorbij zijn, het voelt alsof ze nu pas begint! Eindelijk een langer durende zonnige periode waarbij je ’s avonds na het werk en in de weekends nog even kan nagenieten van de nazomer zon. Het werkt rustgevend en inspirerend. Zeker als je in de Lidl onverwacht een mooie Goudbrasem/Dorade ziet liggen. Ik weet dat het voor velen moeilijk ligt, maar wanneer ik een vis op zijn geheel zie liggen kan ik er moeilijk aan weerstaan. Ik weet graag wat ik eet en van waar het eten komt. Deze prachtige vis kon ik dan ook niet laten liggen. Met de laatste zomerse groenten besloot ik een gegrilde goudbrasem te maken op Mediterrane wijze om te genieten van een rustgevende zondag. En waarom niet meteen een flesje witte wijn meepikken om alvast eens de bevindingen uit mijn vorige post aan een extra smaaktest te onderwerpen? Je kan niet zeker genoeg zijn toch?

Disclaimer: Post in betaalde samenwerking met Lidl Belgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht. Deze Post kan affiliate links bevatten.

Beter dan spek…

Enkele maanden terug bij aanvang van de zomermaanden stelde ik vast dat ik tot nu toe nog maar weinig vis gerechten op mijn blog had staan. Tijd voor verandering kondigde ik aan. Het gebeurt echter zelden dat ik erin slaag goede voornemens waar te maken. Al snel word ik beïnvloed door impulsen die mij leiden in een andere richting. Tot enkele maanden terug viel vis er te vaak uit. Jammer want het is nog zo lekker. Ondertussen is ben ik met deze gegrilde goudbrasem toe aan een zesde gerecht uit de zee. Of toch op zijn minst gedeeltelijk. De Albondigas con Pulpo reken ik hier namelijk ook bij. Daarnaast zijn er nog verschillende momenten geweest waarbij ik voor het gezin of mezelf een lekker visje heb bereid zonder daar effectief ook een blog van te maken. Een leuke variatie in mijn eetgewoonte want vis is ook gewoon ongelofelijk lekker en leent zich perfect tot een bereiding op de BBQ. Vooral wanneer de huid van de vis mooi krokant gebakken wordt. Beschouw het als de Bacon van de onderwaterwereld. De smaak van een krokant gebakken vissenhuid zou ik zelfs nog durven verkiezen boven deze van een stukje spek. Al zal ik hiermee misschien wel heel wat tegenkanting krijgen?

Goudbrasem op de BBQ

Harissa olie

Het mooie aan een vis zoals de Goudbrasem of Dorade is de verfijnde smaak. Je hoeft maar weinig weinig ingrediënten aan een gegrilde goudbrasem toe te voegen om een top gerechtje te bekomen. Voor dit gerecht besloot ik een restant te gebruiken van de Harissa olie die ik enkele dagen ervoor nodig had voor het bereiden van een gerecht op een event. Deze eenvoudig te maken gekruide olie brengt een subtiele extra laag van kruidigheid toe aan de gegrilde dorade en groenten zonder overheersend pikant te worden. Je kan hiervoor Harissa gebruiken uit de supermarkt, maar het kan ook leuk zijn om zelf je eigen Harissa te maken. In deze post deel ik alvast een leuk gerecht voor Rozen Harissa, al weet ik niet of de rozen smaak een meerwaarde vormt bij deze gegrilde Dorade. Je kan gerust het rozenwater uit het recept weglaten dus voor deze vis. Als je het toch probeert met de rozen harissa hoor ik graag van jullie of het past! Wie weet moet ik het zelf dan ook maar eens proberen.

Gegrilde goudbrasem in de skillet

De Mediterrane toets bij deze gegrilde Dorade komt deels vanuit de Noord-Afrikaanse Harissa olie. Maar om het een wat Zuiderse toets mee te geven besloot ik eveneens enkele schijfjes citroen en takjes tijm toe te voegen. Dit doe je door enkele inkepingen te maken in de filet en hierin de citroen en tijm te plaatsen. Ook in de holte van de buik voeg je deze ingrediënten toe zodat de vis een subtiele citrus tijm toets mee krijgt. Bij een gegrilde goudbrasem zal je wellicht niet verwachten dat deze in een Skillet wordt bereid. De reden hiervoor ligt in de Olie. Om ervoor te zorgen dat de vis mooi kan bakken in de Harissa olie maak ik gebruik van deze skillet. Samen met de groenten bekom je een heerlijk resultaat. Wanneer je dit recept met gesloten deksel bereid zal je merken dat de gegrilde toets niet verloren gaat en je bovendien een mooie krokante korst op je vis bekomt.

Grüner Veltliner Reserve 2020

In een vorige post probeerde ik een antwoord te formuleren op een vaak gestelde vraag: “Welke wijn drink je bij de BBQ?”. Aangezien ik zelf geen kenner ben op vlak van wijn besloot ik zelf wat op onderzoek te gaan en dit af te toetsen bij mijn maat The Taste Athlete. De vraag boeide mij in die mate dat ik zelf ook besloot wat meer de proef op de som te gaan nemen. Witte wijn zullen we niet zo snel kopen hier. Maar misschien moet ook daar maar eens verandering in komen. Een glaasje witte wijn bij de vis kan namelijk wel smaken. Op basis van de informatie die ik opzocht koos ik een Grüner Veltlinger Reserve uit 2020. Een droge fruitige witte wijn met royale citrus toetsen waarbij de druif gekenmerkt wordt door een mild peperige smaak. Met deze wijn keuze hoopte ik een mooie verfrissende toets te kunnen brengen bij de gegrilde goudbrasem. Bij het puur proeven van de wijn zijn de smaken erg overweldigend. De droge zurigheid wordt snel vervangen door de fruitige zoete toetsen waardoor de wijn naar mijn gevoel iets balans ontbrak. Ondanks dat deze wijn als aperitief wijn wordt aangeraden zou ik hem hiervoor zelf dus niet selecteren. In combinatie met de gegrilde dorade daarentegen werkt deze wijn fantastisch. De citrustoetsen brengen een meerwaarde aan het gerecht en de wijn zelf lijkt zachter te worden waardoor de fruitige toetsen meer tot uiting komen.

Gegrilde goudbrasem

Kortom een geslaagde combinatie van deze Grüner Veltliner met de gegrilde goudbrasem. Aangezien de rest van het gezin niet zo’n fan is van een vis die op zijn geheel wordt bereid, had ik het geluk deze volledig zelf naar binnen te kunnen spelen. Met smaak overigens! In combinatie met een gebakken aardappeltje en de groentjes uit de pan heb je een leuk resultaat zonder al te veel inspanning. Perfect dus om van de nazomerse dag te genieten. Voor de rest van het gezin maakte ik een stukje gerookte zalm zodat ook zij konden genieten van een stukje vis. Ook de wijn viel bij mijn vrouw overigens goed in de smaak in combinatie met het eten. Wil je zelf deze gegrilde goudbrasem eens maken? Aarzel dan niet om nadien ook jou ervaring te delen (en mij eventueel te taggen zodat ik het ook zie). Veel BBQ plezier!

Gegrilde Goudbrasem op Mediterraanse wijze
Prep Time
15 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
45 mins
 

Een lekker stukje vis daar kan weinig tegen op. Op een mooie nazomerse avond genoten we van deze heerlijke op de Kamado gegrilde Goudbrasem met Mediterraanse groenten en een heerlijk glaasje witte wijn.

Course: Hoofdgerecht
Cuisine: mediterraans
Keyword: dorade, eenpansgerecht, gegrilde, goudbrasem, groenten, harissa, kamado, Kamado Joe, lidl belgium, mediterraanse, one pan meal, recepten, rucola olie, skillet, vis
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 2 dorades op zijn geheel
 • 3 el Harissa olie
 • 1 citroen
 • enkele takjes tijm
 • 1 kleine venkel
 • 1 sjalot
 • 1 puntpaprika
 • Enkele takjes verse rozemarijn
 • peper
 • zout
 • 1 el harissa
 • 4 el zonnebloemolie
Instructions
Voor de Harissa olie (1 dag voordien)
 1. Voeg de olie en harissa toe aan een maatbeker en blend het geheel zodat de smaken mooi vermengen. Plaats gedurende minstens 1 nacht in een steriele weckpot op een donkere plaats.

Voor de goudbrasem en groentjes
 1. Kuis de vis of laat dit doen door je visboer. Zorg ervoor dat alle schubben zijn verwijderd en verwijder de scherpe vinnen.

 2. Snij 3 diepe kloven in de filet van de goudbrasem en vul deze met schijfjes citroen. Vul de holte van de goudbrasem met enkele schijfjes citroen en enkele takken verse tijm.

 3. Bestrijk de goudbrasem met Harissa olie en besprenkel met een snuifje zout. Giet de rest van de olie in de vuurvaste schaal en plaats de goudbrasem in het midden.

 4. Snij de groenten in fijne partjes (zie foto voor het formaat). en plaats deze rondom de goudbrasem.

Grill time
 1. Bereid je BBQ voor op een directe sessie op 180°C. Plaats de rooster van je BBQ zo hoog mogelijk.

 2. Grill de goudbrasem en groenten gedurende ongeveer een half uurtje. Draai de goudbrasem halverwege even om zodat beide kanten mooi kleuren.

Serveer deze heerlijke gegrilde goudbrasem met gebakken rozemarijn aardappeltjes of de Indian Summer Pasta Pesto. Smakelijk!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.