Iberico Ribfingers in een Vietnamees jasje

Iberico Ribfingers in een Vietnamees jasje

Heb jij al van Iberico Ribfingers gehoord? Sinds een jaar zijn deze ribfingers precies aan het boomen. Tijd dus om eens uit te zoeken wat deze ribfingers nu net zijn en of deze effectief ook hype waardig zijn. Ik nam dus even contact op met de heren van Discovermeat die bekend staan om de verdeling van hun Iberico Varkensvlees met de vraag naar informatie. Uiteraard houden we het niet bij informatie maar wil ik er ook een lekker recept aan koppelen. Het boek “Vietnamees” van Uyen Luu viel onlangs in mijn brievenbus en vormt de perfecte inspiratiebron om mee aan de slag te gaan. Het resultaat: “Smoky Iberico ribfingers gelakt met een sausje op basis van Mosterd en Marmelade”. Als side dish maakte ik nog de Aubergines met sojasaus en Thaise basilicum. Benieuwd naar het resultaat? Neem dan zeker de tijd om deze post eens door te nemen. Veel BBQ plezier!

Disclaimer: deze post werd niet gesponsord. Het vlees werd echter wel geschonken door Discovermeat. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Iberico Ribfingers?

Wat zijn nu die Iberico Ribfingers waar iedereen de mond van vol heeft? Wel het zal je niet verbazen dat deze stukjes vlees afkomstig zijn van het Iberico varken. Jaarlijks worden tal van Iberico hammen verkocht. Deze gedroogde hammen zijn over de hele wereld gekend en geprezen. Maar een varken bestaat natuurlijk uit meer dan enkel hammen. De overige stukken varken dienen uiteraard ook te worden gegeten. Ook deze lijken aan een sterke opmars bezig wereldwijd. Hoe valt dit succes te verklaren? De Iberico varkens grazen hun hele leven in de heuvelachtige natuur waar ze een gelukkig leven in alle rust kunnen leiden. Hierdoor krijgt het varkensvlees een mooie donkerrode kleur en zit bomvol smaak door het natuurlijke dieet bestaande uit eikels en kruiden. Meer nog door de beweging dringt het vet tot tussen het spierweefsel wat zorgt voor een mooie marmering in het vlees die de smaak en sappigheid overwegend ten goede komt (al is niet iedereen fan van het idee dat vet ook smaak afgeeft).

Elke streek heeft ook zijn eigen manier om vlees te verwerken. Deze uit Spanje afkomstige Iberico varkens worden dan ook op een andere manier versneden dan de Belgische varkens. Hierdoor ontstaan cuts die we in België niet kennen. De Iberico Ribfingers bijvoorbeeld. Wie wat mee is in de anatomie van het varken weet dat er aan de buikribben (of spareribs genaamd) een mooi stuk spek is gehecht. Belgische slagers gaan deze spareribs doorgaans in ere laten of snijden het vlees van tussen de botten mee met het spek. Dit zie je aan de geribbelde stukjes vlees op het spek. Die uitstekende stukken vlees zijn de Ribfingers die dus bij het Iberico varken afzonderlijk worden verkocht. Met andere woorden: “Spareribs zonder been”. Zelf was ik niet meteen overtuigd van het idee om ribbetjes te eten zonder het been. Anderzijds leek het mij wel een leuk stukje vlees om mooi krokant te bakken. Het intramusculaire vet zou de rib fingers namelijk kunnen behoeden van uitdroging en zo kunnen meerdere kanten van het vlees mooi kleuren. Ik koos bijgevolg voor een Reverse Sear op de BBQ om ook ze ook wat rooksmaak mee te geven.

Vietnamees door Uyen Luu – Boekreview

Het boek Vietnamees geschreven door de naar Londen uitgeweken Vietnamese schrijfster Uyen Luu brengt een overzicht aan eenvoudige traditionele Vietnamese recepten. Hoewel haar ouderlijk gezin in 1980 Vietnam ontvluchtte toen ze slechts 5 jaar was, bleef Uyen Luu in nauw contact met haar land van herkomst. Als multi-talent heeft ze onder meer een opleiding genoten in Film en Video en ontwikkelde een eigen kledinglijn met handgemaakte kledij. Tijdens één van de vele “handelsreizen” naar Saigon kwam ze met regelmaat in contact met de traditionele Vietnamese keuken. Hieruit ontstond het idee om een documentaire te maken over de geroemde Vietnamese Noedelsoep “Pho”. Met deze documentaire won ze uiteindelijk ook enkele prijzen. Om haar kookervaringen te delen richtte ze een eigen blog op en startte in 2009 een Londense kookclub in haar eigen fotostudio. Na het uitbrengen van haar eerste boek “My Vietnamese Kitchen” in 2013 schrijft ze regelmatig voor “The observer” en “The Guardian”. Toen haar activiteiten in de kookclub moesten worden stopgezet door de Corona maatregelen besloot ze haar recepten te bundelen in een prachtig vormgegeven boek.

De roze cover met gouden belettering oogt erg aantrekkelijk! Het boek springt meteen in het oog en nodigt uit om erdoor te bladeren. Ook binnenin het boek wordt je getrakteerd op heerlijk ogende gerechten in beeld gebracht door de schrijfster zelf. Het boek opent met een korte sfeervolle autobiografie die je meteen in de sfeer weet te brengen van de eenvoudige charmevolle Vietnamese keuken. Vervolgens wordt stilgestaan bij de benodigdheden die essentieel zijn in je voorraadkast om van dit boek te kunnen genieten, aangevuld met wat moeilijker te vinden ingrediënten die de authentieke beleving verder kunnen uitdiepen. Met het boek wil Uyen Luu een overzicht bieden van eenvoudig te bereiden authentieke gerechten waarbij zowel klassiekers als minder gekende Vietnamese gerechten de revue passeren. Deze zijn netjes opgedeeld volgens de manier waarop ze geserveerd kunnen worden. Denk hierbij aan hoofdstukken als “Hemelse Noedelsoepen”, “Snelle doordeweekse maaltijden”, “feestmaaltijden”, … De gerechten mogen dan nog mooi opgedeeld zijn. Bij het bladeren had ik al snel het gevoel dat ik nagenoeg alles wel eens wil uitproberen. Maar je moet natuurlijk ergens beginnen. De kleverige Spareribs met Mosterd en Marmelade in combinatie met Aubergines met sojasaus en Thaise basilicum leken mij een perfecte start.

Kleverige spareribs met mosterd en Marmelade

Het recept voor deze Kleverige spareribs oogt erg eenvoudig door de beperkte hoeveelheid ingrediënten die worden gebruikt. Voor de Iberico Ribfingers besloot ik de helft van het vlees te voorzien van een lak en de andere helft puur te serveren met Peper en zout. Bij het proeven van de lak op basis van sojasaus, mosterd en marmelade had ik het idee dat deze wel erg zoet zou worden. Zeker in combinatie met het rijke gemarmerde vlees van de Iberico Ribfingers waardoor ik besloot nog wat frisse azijntoetsen toe te voegen aan de saus. Achteraf bekeken geen zo’n slechte zet. De Iberico Ribfingers mogen eerst anderhalf uur traag garen omringd door rook om een mooie BBQ smaak op te nemen. Vervolgens gaat de temperatuur van de BBQ de hoogte in om ze af te grillen en van een mooi korstje te voorzien. Je zal merken dat hierbij aardig wat vet vrijkomt waardoor ze bij het bakken in een vuurvaste schaal zo goed als frituren in hun eigen vet. Vervolgens voeg je de lak toe en krijg je een een eenvoudig te maken kleverig hapje van de BBQ.

Was het een succes? Een verdeeld succes in elk geval. De Iberico ribfingers zijn duidelijk niet voor iedereen weggelegd. Dat begrijp ik zelf trouwens ook. Zelf was ik namelijk ook niet 100 procent overtuigd. De pure bereiding viel erg zwaar en kenmerkt zich door een stevige logge smaak die je niet meteen associeert met ribbetjes. De gelakte versie kon hierin wat tegenwicht bieden al had ik het idee dat een nog frissere saus het nog beter zou doen dan deze overwegend zoet smakende lak (ondanks de extra aciditeit). Hierdoor bleven wel wat stukjes vlees liggen die in de koelkast belandden. Wat verrassend leidde tot een bijzonder smaakvol hapje om koud te serveren. De restanten van het gestolde vet smaken koud iets minder stevig door en brengen een aangename textuur met zich mee. Tot mijn grote verbazing bleek dus de afgekoelde variant het lekkerst. Al wil ik toch graag nog eens een nieuwe poging wagen met een frissere saus om de hevigheid van het varkensvlees te compenseren.

reverse seared ribfingers

Na deze test kan ik dus besluiten dat de hype “Iberico Ribfingers” niet voor iedereen is weggelegd. Je zal het zelf moeten proeven om te ondervinden of dit stukje vlees jou wel ligt. Zelf ben ik nog in twijfel al zie ik ergens wel het potentieel en kan ik goed begrijpen waar het succes vandaan komt. Het is eens een andere manier om ribbetjes te maken. Ook bij de recepten in het boek lijkt mijn mening wat gelijklopend. Zowel de saus als de Aubergines lijken op zich wel potentieel te hebben maar waren ofwel te zoet ofwel te braaf gekruid om mij volledig te kunnen bekoren. Al moet ik hierbij wel de kanttekening maken dat er een aardig verschil kan zijn afhankelijk van de basis producten waarmee je werkt. Bij het maken van deze recepten (de Aubergines volgen nog) is het dus erg belangrijk om zelf te proeven en aan te passen naar je eigen smaak. Desondanks heb ik erg genoten van de sessie en zijn zowel het boek als de Iberico Ribfingers inspirerende producten om mee aan de slag te gaan! Geniet van je volgende sessie en laat zeker eens weten of je dit gerecht hebt uitgeprobeerd!

Sticky Vietnamese Iberico Ribfingers
Prep Time
10 mins
Cook Time
2 hrs 10 mins
Total Time
2 hrs 20 mins
 

Zin in ribbetjes zonder been? Dan zijn deze Iberico Ribfingers misschien wel een leuk alternatief? In dit recept worden ze eerst gerookt, vervolgens gegrild en afgelakt met een Vietnamese sticky glaze. Benieuwd? In het recept lees je hoe ook jij deze ribfingers kan maken!

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: asian, Spaans, Vietnamese
Keyword: bbq, boek review, gerookt, hype, Iberico, pellet smoker, recept, recepten, reverse seared, ribfingers, sticky, Traag gegaard, Traeger, zoete saus
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 1.5 kg Iberico Ribfingers
 • 10 El soja saus
 • 4 El marmelade
 • 4 El appel cider azijn
 • 10 tl scherpe mosterd
 • peper en zout naar smaak optioneel
Instructions
 1. Sluit de deksel en laat de rib fingers in anderhalf uur gaar worden.Test of de rib fingers gaar zijn. Dit doe je door er met een prikker of de voler van een themometer in te prikken, deze moet er in gaan als boter. Zijn ze gaar dan mogen ze van de BBQ af. Anders probeer je het na 10 minuten nog een keer.Serveer de Iberico rib fingers direct. Je kunt ze zo serveren met wat saus ernaast of bijvoorbeeld op een broodje.

 2. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie aan lage temperatuur (+- 100°C) en maak bij gebruik van een Pellet BBQ gebruik van de supersmoke functie of rooktube. Bij een ander type BBQ gooi je enkele blokjes kersenhout tussen de kolen.

 3. Plaats de Rib fingers op de BBQ en laat deze met gesloten deksel anderhalf tot twee uur roken op een lage temperatuur. Ondertussen kan je de lak maken.

 4. Meng hiervoor de overige ingrediënten onder elkaar tot je een mooie gladde lak bekomt.

 5. Verhoog na anderhalf a twee uur de temperatuur in je BBQ tot boven de 200°C en plaats de ribfingers op een vuurvaste ovenplaat. Plaats het geheel terug op de BBQ en laat de ribfingers roosteren en "frituren" in hun eigen vet gedurende een 5-10 tal minuutjes tot je een mooie gekleurde korst op het vlees bekomt. In deze fase moet je het vlees regelmatig eens draaien.

 6. Als het vlees een mooie korst heeft blus je de schotel met de lak. Laat het geheel nog een tweetal minuutjes verder sudderen tot de lak mooi aan de ribfingers blijft kleven.

Serveer met wat verse zeste van limoen en sesamzaadjes (niet op de foto maar nadien toegevoegd om wat extra frisse toetsen te bekomen). Smakelijk!

Fan van Ribbetjes?

Dan zullen één of meerdere van deze gerechten je wellicht smaken:Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.