Waar kan ik lekker vlees kopen in Vlaanderen?

Waar kan ik lekker vlees kopen in Vlaanderen?

Binnen de Belgian BBQ group op Facebook worden enkele vragen wel erg vaak herhaald. Een tijdje terug richtte ik deze groep op met als doel het verenigen van belgische BBQ liefhebbers en een overzicht te kunnen krijgen van kwalitatieve Belgische/Vlaamse winkels. Een concurrentie strijd zorgde echter dat we een wat strikter beleid voeren naar reclame. Dat wil echter niet zeggen dat we deze vraag niet beantwoord willen zien. Op basis van de antwoorden op deze vaak gestelde vraag probeer ik in deze post een overzicht te bieden van de aanbevolen slagers per regio. Op deze manier wordt kwalitatief vlees kopen in Vlaanderen voor jou hopelijk ook een stuk toegankelijker! Om het overzicht toegankelijk te maken geef ik per provincie de opties mee die worden gegeven, aangevuld met Vlaamse webshops. Contacteer me gerust als je zelf nog een leuke aanvulling hebt. Deze lijst is namelijk niet volledig!

Disclaimer: deze post is NIET gesponsord. Alle vermelde bedrijven werden aangeraden op basis van ervaringen binnen de Belgian BBQ Group op Facebook. Zelf heb ik met de meeste slagers geen ervaring.

Vlees West-Vlaanderen

WEST- VLAANDEREN

Angus Grand Cru (Bellegem) – Webshop aanwezig

Op de boerderij van Arnaud Vandenbogaerde en Ludovic Ghyselen (Argendael) delen een passie voor runderen. Arnaud specialiseert zich in de kweek terwijl Ludovic zich verdiept in het genetisch verfijnen van rasdieren om tot een optimale vleeskwaliteit te komen. Samen kweken ze Black Angus wijze op duurzame wijze wat niet alleen het welzijn van het dier maar ook de kwaliteit en marmering van het vlees bevordert. Meer informatie over hun werkwijze kan je terugvinden op hun website, waar je overigens ook een stukje vlees kan bestellen.

Slagerij Cannaert (Heule)

Een goede ouderwetse slagerij zoals je ze niet vaak meer tegenkomt! Zo één waar je nog een halve varkenskop in de toog kan terugvinden op het juiste moment of met gemak een portie poten of oren kan bestellen. From nose to tail, maar vooral ook met een mooie selectie aan producten en vriendelijke bediening. Zo’n slagerij waar het vlees ook niet-gemarineerd wordt verkocht en ribben standaard aanwezig zijn. Ondertussen al danig gekend bij BBQ liefhebbers dat Vincent Cannaert al niet meer vreemd opkijkt wanneer een specifieke cut wordt gevraagd.

Dierendonck (Nieuwpoort, St. idesbald, Kortrijk en Veurne) – Webshop aanwezig

Of Dierendonck nog uitleg nodig heeft? Ik betwijfel het. De Slagerij werd in 1970 opgericht door Raymond Dierendonck en later overgedragen op de zoon des huizes “Hendrik Dierendonck”. Ambacht, passie en “Terroir” zijn de sleutelwaarden die hier hoog in het vaandel worden gedragen. Met trots dragen de slagers bij Dierendonck hun passie voor de slagerskunst over aan vleesliefhebbers. Respect voor de dieren en natuur draagt men hoog in het vaandel. Zo bouwde men mee aan de heropwaardering en herstel van het West-Vlaams Rood rund. Een heerlijk stukje vlees dat wordt aangeboden in zowel de winkels als webshop naast tal van andere kwalitatieve producten.

Meer lezen over Dierendonck en mijn ervaringen? Check dan zeker ook eens deze post!

Distri Carne (Wevelgem) – Webshop: Discovermeat.be

Deze vleesgroothandel kent zijn oorsprong in 1988 en werd in 2013 overgenomen. Binnen deze groothandel levert men niet alleen aan restaurants, traiteurs, hotels, … Je kan er eveneens als particulier terecht voor een vlees aan restaurant kwaliteit. “From Nose To Tail” draagt men hoog in het vaandel. Van elk ras waarmee men werkt kan je elk onderdeel bekomen. Met in bijzonder de samenwerking met het Iberico varkensvlees. Als enige verdeler in België zijn ze verantwoordelijk voor de import van het BEHER Iberico vlees. BEHER won al heel wat prijzen op de internationale beurs in Frankfurt. Zowel voor charcuterie als vers vlees. De kweker heeft alles zelf in handen vanaf de geboorte. Van de voeding en weiden waarin de varkens het hele jaar rondlopen tot het rijpen van de pata negra. Hierdoor bieden zij een niet te evenaren product aan. Geraak je niet tot in Wevelgem? Geen probleem! Sinds de Corona Pandemie kan je ook terecht op hun gloednieuwe webshop: “Discovermeat.be“.


Wil je graag mijn ervaringen bij Discovermeat beschouwen? Check dan zeker eens deze blogposts!

Grill Academy Ruislé (Ruislede)

Bij Grill Academy Ruislé kan je niet alleen bijzonder boeiende workshops volgen. Als ambassadeur voor Duke of Berkshire verkoopt hij eveneens lekkere stukken varkensvlees. Altijd in de vriezer The Duke of Berkshire en op bestelling vers. Versnijdingen : Boston butt, spiering, st Louis cut ribs, spek, jalapeno cheddar worst. Iberico ribfingers, Ierse shortribs & babytops. Op bestelling kan ook brisket worden bekomen: Creekstone Farms of wagyu. Contacteer hen eventueel om zicht te krijgen op de huidige voorraad.

Hof Maertens (Brugge en Sint-Michiels) – Webshop aanwezig ter plekke af te halen

Bij Beenhouwerij Hof Maertens in Brugge staat productkwaliteit centraal. En niets smaakt beter dan een vers stukje vlees van eigen gekweekte runderen (Blond Limousin). Daarom kiest Hof Maertens heel bewust voor kwalitatieve voeding en een korte keten, waarbij het vlees rechtstreeks vanop de wei op jouw bord terechtkomt. Zonder toevoegingen, maar vol van smaak. Eerlijke gerechten barstensvol smaak die je doen watertanden: dat is waar het team van Hof Maertens dag in dag uit voor gaat.

Kwaliteitsslagerij Nico en Katrien (Roeselare) – Webshop aanwezig

Al 25 jaar lang streven wij bij Kwaliteitsslagerij Nico en Katrien ernaar om kwaliteit aan onze klanten te bieden. In die tijd is er zeer veel veranderd. Maar de ambacht bij ons is meer dan ooit blijven bestaan of nog versterkt. Het mooie eraan is dat onze kinderen dezelfde visie met ons delen. We proberen altijd een stapje voor te zijn op onze tijd en zo snel mogelijk in te spelen op de noden van onze klanten. Alles onder 1 dak met oog voor ambacht. Dat is waar wij voor staan.

Hoeveslagerij Het Merelhof (Lichtervelde) – Webwinkel: ter plaatse af te halen

Bij Hoeveslagerij Het Merelhof koop je producten rechtstreeks van de boer. Eigen kweek verkocht in hun lokale hoeveslagerij. Wil je liever online bestellen? Dat kan zeker ook, al moet je wel ter plaatse je levering op halen.

OOST- VLAANDEREN

Carnivale (Haasdonk) – Webshop aanwezig

Carnivale te Haasdonk: Een kleine groep gastronauten die zich toelegt op het zoeken naar en vertellen van unieke voedselverhalen. Dit bracht ons naar verbazingwekkende plaatsen, bevolkt door ongelooflijke boeren en producenten die zich inzetten voor het produceren van verbazingwekkende ingrediënten door middel van oude wijsheid, lokale culturen en gemeenschappen en eerlijke praktijken in stand houdt. Een kleine selectie aan kwalitatief vlees en andere producten met een verhaal.

De Vleeshouwerij (Knesselare)

In De Vleeshouwerij staat kwaliteit centraal.

We hebben een ruim aanbod aan vleessoorten.
Ons aanbod rundsvlees is gevuld met verschillende lekkernijen zoals het Belgisch witblauw, Hollstein, Black Angus, Rubia Gallega, Boeuf Normande, Simenthaler en andere. Ieder kan hier zijn gading vinden.

Naast heerlijk rundsvlees voorzien wij ook in enkele uitzonderlijke varkenssoorten zoals Mangalica, 100% Duroc en het Spaanse Iberico.

Onze specialiteit hierin is bovendien het authentieke mangalicavarken wat ook in onze weide loopt.

Elkedag-BBQ – Ter plaatse en op bestelling

Bij elkedag-bbq.be Altijd in de vriezer The Duke of Berkshire en op bestelling vers. Versnijdingen : Boston butt, spiering, st Louis cut ribs, spek, jalapeno cheddar worst.Iberico ribfingers, Ierse shortribs & babytops. Op bestelling kan ook brisket worden bekomen: Creekstone Farms of wagyu. Contacteer hen eventueel om zicht te krijgen op de huidige voorraad.

Meat The World (Lochristi) – Online Bestellen mogelijk

Meat the world te Lochristi is de plaats waar het vlees voorbereid en versneden wordt. Je kan er elke vrijdagnamiddag van 15u tot 18u je bestellingen afhalen. Het is echter geen winkel waar je ter plaatse je vlees kan kiezen. Op de 2e vestiging in Anderlecht kan dit wel op vrijdag, zaterdag en zondag (tussen 7u en 14u aan stand V13 in de Foodmet). Daar kan je eveneens je bestellingen ophalen. Meat The World ontstond op de overdekte markt te Anderlecht. Oorspronkelijk werd rond 1960 het vlees tentoongesteld op een houten toog. In 1985 opende men echter de vleesmarkt waar men tot op heden actief bleef. Er werd geïnvesteerd in een nieuw uitgebreid atelier waar met de recentste technologie eigen charcuterie, gerookte en gekookte producten worden geproduceerd. Daarnaast kijkt men over de grenzen om ook internationale specialiteiten te kunnen aanbieden. Je kan het vlees online bestellen via de website, maar afhalen dient te gebeuren op één van deze twee locaties.

Time To Meat (Lede) – Ter plaatse af te halen

Zin in een heerlijk stukje Wagyu rund? Liefst nog van eigen bodem als het kan? Bij Time To Meat in Lede zal je vinden wat je zoekt. Binnen deze hoeve kweekt men het alom voor zijn mooie marmering geprezen Wagyu rund. Op de hoeveboerderij kan je terecht om je stuk vlees te kiezen. Bestellen is echter een must want deze hoeveslagerij werkt volgens het principe “Deel een koe”. Pas wanneer voldoende vlees besteld is wordt de koe geslacht en verdeeld. Op de website kan je volgen hoeveel procent van de koe reeds werd verkocht. Op deze manier wordt gezorgd voor een duurzaam beleid met respect voor het dier en zijn omgeving.

ANTWERPEN

Butcher’s Store: De Laet en Van Haver (Hove en Aartselaar) – Webshop aanwezig

Het verhaal van Luc De Laet & Peggy Van Haver is er een van goesting, hard werken en een ferme portie gezonde ambitie. Dankzij vele uren gezonde weekend – en vakantiewerk leerde Luc de stiel van vleeshouwer. In 1992 begon hun verhaal in Hove, daar nam Luc een zaak over van de familie Hendrickx. Wat begon met een beenhouwerij in Hove is uitgegroeid tot veel meer: een groothandel ‘Butcher’s Craft’, een restaurant ‘Butcher’s Dining’ (reserveer hier), een tweede en derde Butcher’s Store in Antwerpen en zelfs een exclusieve Butcher’s gin. Ondertussen is De Laet & Van Haver een internationaal begrip geworden en beleveren ze met hun groothandel de restaurateurs Albert Adria en breiden ze hun horecacliënteel verder uit binnen België maar ook buiten de landsgrenzen. Luc & Peggy verwelkomen jullie graag in hun winkel in Hove, waar het hele team u met plezier zal verder helpen en begeleiden. Ontdek onze producten ook online! http://www.njomly.com. Tot binnenkort in de Butcher’s Store Hove!

Keurslager De Meulder (Brasschaat)

“Keurslager De Meulder in Brasschaat heeft een enorme keuze dry aged, en ook verschillende Iberico stukken, en altijd nog wel andere speciallekes!” Aldus een tevreden klant. Zelf geven ze op hun website aan dat Slager Jan De Meulder zeer selectief zijn vlees aan topkwaliteit in koopt. Hij laat het vervolgens op traditionele manier rijpen waardoor het vlees zachter en smaakvoller wordt.

Premium BBQ (Niel en Balen)

Bij Premium BBQ te Niel en Balen presenteert men naast rubs, sauzen, toestellen, … in hun winkel ook een selectie uit het diepvries aanbod van Atelier Francois. Denk hierbij aan het Minhota vlees, Spaans Angus, Iberico, … Maar ook spiering van Pietrain, Heydehoeve Boston Butt, … Kan je er vinden. Qua cuts mikt men op de BBQ klassiekers als brisket, beef ribs, boston butt, ribs, St. Louis cut ribs, … Maar ook afgewerkte producten zoals de Pulled Pork van Wettels on Fire of een stukje braaiwors kan je er scoren. Naar gelang de vraag kan ook een bestelling worden geplaatst voor specialere stukken vlees.

VLAAMS-BRABANT

Premium BBQ (Galmaarden)

Premium BBQ Galmaarden presenteert naast rubs, sauzen, toestellen, … in hun winkel ook een selectie uit het diepvries aanbod van Atelier Francois. Denk hierbij aan het Minhota vlees, Spaans Angus, Iberico, … Maar ook spiering van Pietrain, Heydehoeve Boston Butt, … Kan je er vinden. Qua cuts mikt men op de BBQ klassiekers als brisket, beef ribs, boston butt, ribs, St. Louis cut ribs, … Maar ook afgewerkte producten zoals de Pulled Pork van Wettels on Fire of een stukje braaiwors kan je er scoren. Naar gelang de vraag kan ook een bestelling worden geplaatst voor specialere stukken vlees.

LIMBURG

Carmans E&l N.V. (Beringen)

Vleesgroothandel Carmans kent een rijke geschiedenis met bijgevolg jaren ervaring. Een waar familiebedrijf met zijn wortels verankerd in de periode na de oorlog. Oorspronkelijk een bedrijf waar runderen gekweekt werden om te verkopen aan de locals. Vervolgens uitgegroeid tot een vetmesterij en aangevuld met een door de zonen opgerichte slagerij. In 1965 groeide het bedrijf uit tot een vleesgroothandel en sindsdien kende het bedrijf een sterke groei. Bij Carmans weet elke BBQ liefhebber ondertussen zijn goesting wel te vinden. Door samenwerkingen met kwaliteitsleveranciers en slagers met kennis van diverse cuts leveren ze dagelijks aan tal van klanten heerlijke stukken vlees. Rund, varken maar ook gevogelte en wild. Duurzaamheid en traceerbaarheid draagt men hoog in het vaandel, maar het bedrijf kent vooral zijn aanhang door een stevige klanten service met 7 op 7 bereikbaarheid. Je kan er als particulier terecht, maar sinds enkele jaren hoef je zelfs niet meer tot daar te rijden. Op hun webshop “Atelier Francois” kan je met gemak je bestelling plaatsen zodat het vlees netjes gekoeld aan huis wordt geleverd.

Interesse in mijn ervaringen bij Carmans? Lees dan zeker ook eens deze blogposts.

Farmbeefboutique (Zonhoven)

Farm Beef Boutique te Zonhoven streeft naar een (h)eerlijk stukje vlees op je bord! Naast het kweken van hun eigen Blonde d’Aquitaine runderen, koopt men lokaal bij de boeren het vlees in. Kwaliteitsvolle producten waarvan de boer zelf de prijs kan bepalen, en zo een eerlijke prijs krijgt voor zijn vlees. Op deze manier koop je niet alleen kwaliteit maar steun je eveneens de lokale economie en het klimaat. Rechtstreeks van bij de kweker op het bord. Zoals het eigenlijk hoort te zijn.

Hoeveslagerij Mattes (Hasselt, Alken en Sint-Truiden)

Hoeveslagerij Mattes te Hasselt, Alken en Sinttruiden: Hoevewinkel & Slagerij Mattes verkoopt vlees en andere voedingsproducten recht van bij de lokale boer. Dit met respect voor mens, dier en natuur.
We streven ernaar op een volledig transparante wijze voeding te produceren en te verkopen dat gezond, lekker en betaalbaar is.

WEBSHOPS

Atelier Francois

Atelier Francois is de webshop gelinkt aan vleesgroothandel Carmans. Vleesgroothandel Carmans kent een rijke geschiedenis met bijgevolg jaren ervaring. Een waar familiebedrijf met zijn wortels verankerd in de periode na de oorlog. Oorspronkelijk een bedrijf waar runderen gekweekt werden om te verkopen aan de locals. Vervolgens uitgegroeid tot een vetmesterij en aangevuld met een door de zonen opgerichte slagerij. In 1965 groeide het bedrijf uit tot een vleesgroothandel en sindsdien kende het bedrijf een sterke groei. Bij Carmans weet elke BBQ liefhebber ondertussen zijn goesting wel te vinden. Door samenwerkingen met kwaliteitsleveranciers en slagers met kennis van diverse cuts leveren ze dagelijks aan tal van klanten heerlijke stukken vlees. Rund, varken maar ook gevogelte en wild. Duurzaamheid en traceerbaarheid draagt men hoog in het vaandel, maar het bedrijf kent vooral zijn aanhang door een stevige klanten service met 7 op 7 bereikbaarheid. Je kan er als particulier terecht, maar sinds enkele jaren hoef je zelfs niet meer tot daar te rijden. Op hun webshop “Atelier Francois” kan je met gemak je bestelling plaatsen zodat het vlees netjes gekoeld aan huis wordt geleverd.

Brochette.be

Mooie overzichtelijke website met een ruim gamma aan producten. Deze webshop opgericht door Elke De Blauwe en haar zoon Laurenz-Maximus ontstond na een alles behalve evident parcours. Na het overleiden van John Bourgonjon (Elke’s man) kwam het familiebedrijf op haar schouders terecht. Samen gaan moeder en zoon op zoek naar mooie stukken vlees om online aan te bieden aan vlees- en BBQ liefhebbers. Denk aan St. Louis Cut ribs van Duroc of Dry aged spaans rund.

Dierendonck

Of Dierendonck nog uitleg nodig heeft? Ik betwijfel het. De Slagerij werd in 1970 opgericht door Raymond Dierendonck en later overgedragen op de zoon des huizes “Hendrik Dierendonck”. Ambacht, passie en “Terroir” zijn de sleutelwaarden die hier hoog in het vaandel worden gedragen. Met trots dragen de slagers bij Dierendonck hun passie voor de slagerskunst over aan vleesliefhebbers. Respect voor de dieren en natuur draagt men hoog in het vaandel. Zo bouwde men mee aan de heropwaardering en herstel van het West-Vlaams Rood rund. Een heerlijk stukje vlees dat wordt aangeboden in zowel de winkels als webshop naast tal van andere kwalitatieve producten.

Discover Meat

Discover Meat is de webshop achter vleesgroothandel Distri Carne. Deze vleesgroothandel kent zijn oorsprong in 1988 en werd in 2013 overgenomen. Binnen deze groothandel levert men niet alleen aan restaurants, traiteurs, hotels, … Je kan er eveneens als particulier terecht voor een vlees aan restaurant kwaliteit. “From Nose To Tail” draagt men hoog in het vaandel. Van elk ras waarmee men werkt kan je elk onderdeel bekomen. Met in bijzonder de samenwerking met het Iberico varkensvlees. Als enige verdeler in België zijn ze verantwoordelijk voor de import van het BEHER Iberico vlees. BEHER won al heel wat prijzen op de internationale beurs in Frankfurt. Zowel voor charcuterie als vers vlees. De kweker heeft alles zelf in handen vanaf de geboorte. Van de voeding en weiden waarin de varkens het hele jaar rondlopen tot het rijpen van de pata negra. Hierdoor bieden zij een niet te evenaren product aan. Geraak je niet tot in Wevelgem? Geen probleem! Sinds de Corona Pandemie kan je ook terecht op hun gloednieuwe webshop: “Discovermeat.be“.

Gustor Meat Boutique

Gustor Meat Boutique specialiseert zich in heerlijke rassen. Waar andere slagers het vlees van deze rassen lokaal gaat zoeken, gaat Gustor Meat Boutique net op zoek naar waar de plaats waar het ras het best tot zijn recht komt. Rubia Galega komt ook effectief uit Galicië, Spanje en het alom geprezen Wagyu ook effectief uit Japan. Je zal er geen traditionele stukken vlees vinden die in grote massa’s te vinden zijn maar een fijne selectie aan kwaliteitsvlees uit niet gestandaardiseerde omgevingen. Tijdens de versnijding zoekt de slager naar de juiste cut voor het gepresenteerde vlees zodat elk stuk optimaal bij de klant terecht komt.

The Butchery

The Butchery is een webshop met een zeer breed gamma aan producten tegen mooie prijzen. Hoewel niet veel informatie te vinden is over het bedrijf zelf, lees ik regelmatig positieve ervaringen. Vooral de levering tussen 17u en 22u wordt wel eens geprezen. Tijdens deze uren ben je doorgaans vaker thuis waardoor je niet ongerust moet zijn dat je pakket met heerlijk vlees in de zon ranzig staat te worden.Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.