Hoe plan je een BBQ menu voor een fantastische avond?

Hoe plan je een BBQ menu voor een fantastische avond?

Je bent een BBQ liefhebber in hart en nieren en wil je skills natuurlijk ook wel eens showen aan je vrienden. We kennen het allemaal… Er zijn zoveel leuke dingen om te maken dat je nauwelijks kan kiezen wat eerst te maken. Een volledig menu dan maar! “Maar hoe plan je een volledig BBQ menu?” Wellicht de vraag die met de grootste regelmaat in mijn mailbox verschijnt. Zoals je wellicht kan vermoeden is het antwoord op deze vraag niet meteen in enkele zinnen samen te vatten. Een combinatie van een aantal tips en tricks zal nodig zijn om in alle rust je avond voor te bereiden zodat je nog rustig de tijd hebt om met je gasten door te brengen zodat iedereen een fantastische avond kan beleven. In deze post neem ik dan ook graag de tijd om enkele inzichten en ervaringen met jullie te delen. Wellicht zijn er nog meer leuke tips en technieken die in deze post niet aan bod komen. Heb je zelf nog een leuke tip? Laat het dan zeker even weten in de comments (hier of op de sociale media platformen).

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht. Deze post wordt niet gesponsord. De verwijzing naar de samenwerking met BRU is geen onderdeel van het contract.

Het maken van een volledig BBQ menu omvat verschillende aandachtspunten. Het zal je vast niet verwonderen dat een goede voorbereiding essentieel is om de avond tot een goed einde te brengen. Laat die planningsvaardigheden nu net mijn sterkste kant zijn… Niet dus… Maar dat is goed nieuws! Als ik het kan, dan kunnen jullie het zeker ook. Met deze post heb ik niet als doel verder stil te staan bij tips en technieken. Daar kan je op andere plaatsen op deze blog wel meer informatie vinden. Of als je 10 tips gebundeld wil lezen, dan kan je even deze post raadplegen op de website van BRU, waar ik mijn tips mocht delen. De foto’s in deze post werden gemaakt voor die samenwerking, maar bieden leuk beeldmateriaal om deze post mee vorm te geven niet? Laten we beginnen bij het begin!

BBQ menu samenstellen: “Goed begonnen is half gewonnen”

Clichés ontstaan niet zomaar… Ook in dit geval is een goede voorbereiding en planning al de helft van het werk. Maar waar moet je allemaal op denken als je een BBQ menu gaat samenstellen voor een feest? In deze post staan we stil bij volgende thema’s:

BBQ menu plannen

Hou rekening met je BBQ (‘s)

Niet iedereen heeft de luxe om op meerdere toestellen tegelijk te kunnen werken. Dat hoeft ook niet, al helpt het natuurlijk wel om efficiënter te kunnen werken en verlaagt het de complexiteit van je voorbereiding. Sommige gerechten vragen namelijk een indirecte benadering (lees hier meer over deze techniek) voor een low and slow bereiding, andere gerechten vragen een korte periode van direct grillen (info) en nog andere een combinatie van beiden. Maak vooraf een planning met welk gerecht je op welk toestel zal bereiden en hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt. Wanneer moet het klaar zijn? Wat maak je ervoor? Wat erna? Welke sides? …

Beschik je over 1 toestel?

Heb je slechts één toestel, dan kan het handig zijn het low and slow gebeuren vooraf uit te voeren. Traag gegaarde producten kunnen meer verdragen waardoor je ze langer warm kan houden in vergelijking tot producten die slechts gegrild hoeven te worden. Bovendien is de kerntemperatuur bij traag gegaarde producten veel hoger waardoor je ze in een thermobox ingepakt in dekens wel nog een aantal uren kan laten rusten. Doorgaren zullen ze nauwelijks doen en bovendien krijgt het vlees de tijd om zich te settelen zodat de sappen zich weer mooi door het product verdelen. Een belangrijkste voordeel is echter het gemak in planning die het met zich meebrengt. Wil je een traag gegaard product (zoals bvb. Pulled Pork) af hebben tijdens de avond dan kan het wel al eens een uurtje (of twee als je pech hebt) later klaar zijn dan je had gepland. Producten zoals een steak of scampi daarentegen zijn in enkele minuten klaar waardoor de marge naar inschatting bijgevolg ook veel kleiner zal zijn.

Tip: Heb je naast je BBQ ook een Vuurschaal? Lees dan zeker ook het volgend deeltje eens door! Je kan namelijk heel wat onderdelen bereiden rechtstreeks tussen het vuur of met een eenvoudig rooster boven de smeulende houtblokken.

Beschik je over2 of meer toestellen?

Top! Dan kan je met een relatief gemak al een mooi menu voor een aantal gasten op tafel toveren met aardig wat variatie! Je denkt echter best even na welk toestel je voor welke bereiding zal gebruiken. Ideaal gezien beschikt je grootste toestel over een deksel en de mogelijkheid om op indirecte hitte te werken. Op deze manier kan je dit toestel gebruiken voor de Low and Slow bereidingen. Waarom je grootste toestel? Eenvoudig: Deze bereidingen duren erg lang en nemen vaak ook veel plaats in. Low and slow gerechten zijn ideaal om voor een grote groep mensen te koken zonder de avond zelf voortdurend heen en weer te moeten lopen en je zorgen te moeten maken over gaartijden tijdens het aperitief. Bij het direct grillen daarentegen is de bereidingstijd veel korter waardoor je gemakkelijker kan roteren en bijvoorbeeld verschillende steaks na elkaar kan afbakken. Zelf plaats ik doorgaans eerst mijn steak in de smoker tot een kerntemperatuur van 45-48°C vooraleer deze af te grillen (reverse sear). Bovendien kan je doorheen de middag dit toestel ook gebruiken om wat side dishes voor te bereiden zodat je daar reeds een voorsprong kan nemen. Veel groenten kan je trouwens tussen de kolen garen. De pel zal zwart blakeren, maar éénmaal je die eraf hebt geschraapt blijft een pure delicatesse over!

BBQ sides menu

Ga op zoek naar leuke sides

Je zal het als BBQ- en bijgevolg notoir vleesliefhebber wellicht moeilijk kunnen geloven, maar een BBQ staat of valt met de side dishes. Ok toegegeven op zo’n avond met maten waarbij de pinten belangrijker zijn dan het eten zal niemand echt veel interesse hebben in de bijgerechten. Maar wil je een lekkere BBQ Menu samenstellen dan is dit het onderdeel waarop je jezelf kan onderscheiden! Wie een beetje overweg kan met de BBQ zal wel een lekker stukje vlees kunnen bereiden (al is het dan ieder feestje opnieuw de legendarische Tomahawk steak van Nonkel Filip). Maar daar houden veel mensen het helaas ook bij. Niemand staat nog te springen van een schijfje komkommer, tomaat in olie en azijn of geraspte wortelen. Ga eens op zoek naar enkele leuke bijgerechten die je BBQ menu naar een hoger niveau kunnen tillen. Het hoeft zo moeilijk overigens niet te zijn. Wat gegrilde asperges met kruiden olie kan je bijvoorbeeld zowel bij zalm, lam, rund als vis serveren. Het vraagt nauwelijks tijd om ze te maken en als het al niet perfect loopt zal iedereen ongetwijfeld nog met meer smaak eten dan anders. Alles is tenslotte beter dan een schijfje komkommer niet? Geen inspiratie? Denk dan aan volgende tips:

  • Ga eens op zoek welke bijgerechten doorgaans worden geserveerd bij het stuk vlees of vis dat je in gedachten hebt.
  • Maak de gekende groenten eens net iets anders. In plaats van je komkommer gewoon in schijfjes te snijden kan een eenvoudige pekel al wonderen doen. Met deze geplette komkommer salade bijvoorbeeld scoor je nagenoeg altijd!
  • Denk aan de algemene balans in je menu. Veel Amerikaanse klassiekers bevatten aardig wat vet en suikers. Ga op zoek naar een side dish met wat meer zuren om deze te balanceren bijvoorbeeld.
  • KISS-principe. Nee niet de Rockband maar “Keep it simple Stupid”. Ik betrap mezelf er wel vaker op dat ik het te complex wil maken. Toch is eenvoudig vaak veel beter. Gooi eens een paprika in de kolen. Verwijder de zwart geblakerde pel. Strooi er wat feta en goede olie over en wat geroosterde pijnboompitjes. Eenvoudiger kan bijna niet en toch blijft het één van mijn favoriete bijgerechten. Om nog maar te zwijgen van kerstomaatjes die kort op de grill worden gepoft (niemand vertellen dat het zo eenvoudig kan zijn he 😉 ). Wil je toch wat specialer? Verwerk ze dan verder in een salade zoals deze.
  • Denk aan texturen. Traag gegaarde gerechten zijn vaak zo gaar dat ze nauwelijks textuur bevatten. Een krokante toets kan aangenaam zijn om het mondgevoel wat extra prikkels te geven. Ook hier kan een simpel gegrild stokbroodje al een wereld van verschil maken.
BBQ menu sides

Bestel tijdig je producten!

Dat je de uitnodiging voor je familie of vrienden niet vergeet gaan we maar voor het gemak even van uit! Maar pols al zeker eens op voorhand wie ook effectief zal komen. Je vlees tijdig bestellen is namelijk aangewezen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je zal maar een heel menu in gedachten hebben om vervolgens de dag van je feest tot de vaststelling te komen dat de ribbetjes overal zijn uitverkocht… (Been there, done that!). Dan mag je voorbereiding nog zo goed zijn, de tijd die je verliest om op zoek te gaan naar een andere slager en/of het bedenken van een alternatief, kom je al snel tekort op het einde.

Controleer je materiaal vooraf

Over tijdswinst gesproken…. Het kan aan mij liggen en mijn gebrekkig organisatie vermogen. Maar het meeste tijd kan ik winnen met dit onderdeel. Je zou de eerste niet zijn die op de avond van het feest tot de vaststelling komt dat de voorraad kolen (of pellets) op is. Of die de helft van de voorbereidingstijd verliest met het zoeken naar die ene gietijzeren Skillet die in de garage op het verkeerde rek is beland. Bij het opstellen van je BBQ menu denk je best al even na welk materiaal je zal gebruiken. Controleer of die drie skillets die je in gedachten hebt ook effectief op je toestel passen. Is je aspot leeg, roosters proper, materiaal voor handen, staat het bier koud, is de koelkast ook aangesloten …? Je zal ongetwijfeld wel je plan trekken… Maar of je er ook een rustige avond aan zal overhouden is iets anders. Het zijn allemaal van die kleine dingen die zich snel opstapelen en de rust van het feest (vooral voor jezelf) kunnen verstoren!

Mise en Place like a Boss

Is het ondertussen al duidelijk dat een goede planning en structuur een wereld van verschil maakt? Maak zoveel als mogelijk vooraf klaar. Nee je hoeft die steak nog niet te grillen. Zover hoeft het niet te gaan. Dat zou namelijk het resultaat niet ten goede komen. Probeer echter alles wat zonder nadelige gevolgen vooraf kan worden gedaan ook effectief vooraf te doen. Schil je groenten, gaar ze eventueel al voor, maak je salades, doe je saus al in potjes, zet je borden klaar, … Pro tip: Plaats indien mogelijk je ingrediënten gegroepeerd volgens gerecht. Hoewel het op het eerste zicht zal lijken dat je hierdoor een berg extra afwas en zorgen nadien creëert, is het tegendeel waar. Je zal wel hier en daar een potje extra vuil maken, dat klopt. Maar algemeen zal de structuur de orde in je keuken en de rust van werken verbeteren. Bijgevolg zal je netter en zorgelozer werken, kan je systematischer je gerechten afwerken zonder op zoek te moeten naar allerlei ingrediënten (oeps ondertussen die olie omgestoten), … Nog voor je avond om is zit de helft van je potjes al in de vaatwas (en in het beste geval dacht je partner al aan om deze ook effectief eens te laten draaien). Zorg trouwens dat je voor deze fase voldoende tijd hebt. Zelf reken ik graag een uur reserve in. Er komt altijd wel iets onverwachts tussen… Is dit niet het geval des te beter!

BBQ feest

Laatste check en tijd om te genieten!

Het volledige uur reserve tijd zal je wellicht niet meer over hebben. Zet je rustig neer met een eerste aperitiefje om op adem te komen en overloop je nog eens je voorbereidingen. Op deze manier kan je nog de laatste puntjes op de I zetten indien nodig maar vooral het overzicht bewaren. Vanaf nu kan je rustig achterover leunen en de BBQ zijn werk laten doen. Je vrienden zullen je al te graag vergezellen in de afwerking en met een goede planning zal je bovendien tijd genoeg hebben om bij je gasten aan te schuiven aan tafel. Geen zin om telkens naar de koelkast te lopen? Zet een grote drank emmer met ijswater in de tuin en plaats hierin de nodige drank. Zo kan iedereen zich naar believen bevoorraden en hoef je je enkel op het afwerken van je gerechten en de gespreken te focussen.

bbq MENU Feest

Terwijl ik nadenk over een afronding voor dit bericht, ontpopt zich de vraag of dit voldoende duidelijk is. Ik realiseer me dat deze algemene tips nog heel wat denkwerk vergen voor wie minder ervaring heeft met het inschatten van tijden en bereidingen. Anderzijds zullen concrete voorbeelden misschien net het kritisch denken in de voorbereiding ondermijnen? Net als heel wat zaken is het plannen van een BBQ menu ook een vaardigheid waarbij oefenen zal leiden tot een beter resultaat. Kortom: “Nodig je vrienden net zo vaak uit tot je het volledig onder de knie hebt en nodig ze dan opnieuw uit om er in alle rust van te genieten.” Moesten jullie toch graag één (of meerdere) voorbeelden zien? Laat het mij dan zeker weten! Wie weet kan ik er misschien een leuke extra post rond bedenken met enkele voorbeelden van een geteste BBQ menu! Mocht je deze tips interessant vinden, zou het leuk zijn moest je deze even kunnen delen of een boodschap nalaten op de sociale media kanalen. Hiermee kan ook jij je steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze blog ;). Alvast bedankt en Cheers!2 thoughts on “Hoe plan je een BBQ menu voor een fantastische avond?”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.