Moutige Fondant aardappelen op de BBQ

Moutige Fondant aardappelen op de BBQ

Er wordt wel eens gezegd dat heel wat heerlijke klassiekers per ongeluk zijn ontstaan. Spontaan denk ik hierbij aan een heerlijke Tarte Tatin met een bolletje ijs. Wel met dit heerlijke gerechtje is het eigenlijk niet anders. Toen ik deze Fondant aardappelen maakte in de achtertuin van Willem Hiele was het helemaal niet de bedoeling om er wat kriek aan toe te voegen. Maar zoals dat gaat bij opnames kan het wel even duren voor je een gerecht mooi in beeld kan plaatsen. Toen de fondant aardappelen klaar waren moest ik ze nog even aan de kant zetten om vervolgens weer op te warmen. Aangezien de bouillon reeds op was besloot ik er een restje kriek bij te gieten. Het beste wat ik op dat moment voor handen had en ik was wel benieuwd wat het voor effect zou geven. Het resultaat was simpelweg verrassend. De zure krieksmaak maakte plaats voor een heerlijke mout toets in de aardappelen. Erg verfijnd en dat kon de (ondertussen sterren)chef wel waarderen. Vreemd genoeg ben ik er nog niet toe gekomen dit recept met jullie te delen. Tijd voor verandering dus!

Disclaimer: Deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Waarom heeft het dan zo lang geduurd om dit recept te delen? Geen idee… Sinds de eerste keer toen ik ze maakte voor Tendens (Focus WTV) in de aflevering met Birger Allary maak ik deze moutige fondant aardappelen wel vaker op de BBQ. Ze vormen een heerlijke side dish bij tal van gerechten. Denk hierbij aan een lekker stukje op lage temperatuur gerookte zalm of een portie ribbetjes. De foto’s voor deze moutige fondant aardappelen zijn bovendien al enkele maanden oud. Samen met “Santa’s party ribs” waren ze echter onterecht in een vergeethoekje beland. Spijtig want zowel de ribbetjes als de aardappelen vielen hier erg goed in de smaak. Hoewel het eigenlijk niet de bedoeling is gebeurt het wel eens dat ik de aardappelen op voorhand maak en deze nadien frituur in de airfryer om ze terug op te warmen. Op deze manier krijgen ze een subliem korstje waardoor de kinderen (en grote kinderen) ze zelfs nog liever lusten.

Ik ben benieuwd of jullie de aflevering al zagen hebben gezien? In de zomer van 2020 kwam deze 3 maanden lang verschillende malen per week op de lokale televisie. Het was erg leuk te horen en lezen hoeveel mensen de aflevering hadden bekeken en genoten van de inhoud. De Fondant Aardappelen zijn toen niet echt aan bod gekomen, maar ik kan je garanderen dat er nog veel andere lekkere gerechten worden bereid in combinatie met een gepassioneerd gesprek over onze favoriete hobby! Laat zeker eens weten wanneer je deze heerlijke aardappelen hebt bereid! Door middel van een tag op de sociale media kanalen kan ik zien wat je hebt bereid en neem ik even de tijd om een reactie te plaatsen! Smakelijk.

Moutige fondant aardappelen op de BBQ
Prep Time
10 mins
Cook Time
50 mins
Total Time
1 hr
 

Op zoek naar een leuke royale side? Top! Je hebt er één gevonden! Hoezo royale aardappelen? Ja hoor door deze techniek til je de aardappel naar ongekende hoogten. Heerlijk smeuïg met een subtiele moutsmaak. Puur genieten!

Course: Bijgerecht, Side Dish
Cuisine: Frans, Vlaams
Keyword: aardappelen, barbecue, bbq, bijgerecht, Bouillon, gebakken, gegrild, Kamado Joe, pellet smoker, skillet
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 100 gr boter
 • 10 takjes rozemarijn
 • 8 stevige aardappelen (medium groot)
 • 350 ml kippenbouillon
 • 250 ml runder bouillon
 • 100 ml zure kriek De Ranke
 • zout en peper
 • 1 scheutje zure kriek
Instructions
 1. Bereid je BBQ voor op een directe sessie aan middelhoge temperatuur (+-200 – 220°C)

 2. Schil de aardappelen en snij langs de boven en onderkant een vlakke zijde af. De aardappelen hebben best ongeveer eenzelfde formaat. Spoel de aardappelen af in koud water.

 3. Verhit de boter in een gietijzeren skillet. Plaats de aardappelen in de pan en plaats de rozemarijn ertussen. Bak de aardappelen even kort aan langs de vlakke zijde zodat deze mooi kleuren (als je wil kan je dit herhalen langs alle zijden).

 4. Heb je een mooie korst op je aardappelen? Voeg dan de kippen- en rundsbouillon toe samen met het kriekbier en breng het geheel aan de kook.

 5. Sluit het deksel van je BBQ en kook de aardappelen ongeveer 30 minuten. Je zal merken dat ze een deel van de bouillon hebben opgezogen en zacht zijn geworden langs binnen.

 6. Giet de bouillon af en blus het geheel kort met een klein scheutje zuur kriekbier. Dit zorgt voor een heerlijke extra moutige smaak.

 7. Werk af met een snuifje grof zout en eventueel wat vers gemalen peper naar smaak.

Serveer de moutige fondant aardappelen onmiddellijk bij een portie ribbetjes of een ander heerlijk stukje vlees. Of laat ze afkoelen en frituur ze daarna kort om terug op te warmen en de aardappelen van een mooie korst te voorzien! Smakelijk.


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.