Sloppy Vegan – Klaar voor de veganistische Sloppy Joe?

Sloppy Vegan – Klaar voor de veganistische Sloppy Joe?

Een tijdje terug schreef ik deze post: “Invite a Vegan” met als doel de muren wat te breken tussen ons vleesliefhebbers en de veganistische medemens. Het polariseren van indrukken zorgt naar mijn gevoel voor een verarming van onze cultuur en levens. Waarom ons niet gewoon wat meer open stellen en van elkaar leren zonder oordelen maar met een frisse blik. Na enkele maanden voegde ik de daad bij het woord. Samen met Laurence Uvin van Planttribe gingen ik aan de slag voor een Vegan BBQ in samenwerking met Tendens TV. In deze post deel ik het recept van de overheerlijke “Sloppy Vegan” die je in het filmpje voorbij ziet komen. Benieuwd?

Disclaimer: Post in samenwerking met Tendens.tv

Toegegeven het vergde wel wat inspanning om de violen gelijk te stemmen. Als BBQ- en vleesliefhebber zit ik namelijk niet te wachten op vlees vervangende producten, die doorgaans ontgoochelend zijn in vergelijking tot “the real deal”. Dan kies ik liever voor een bereiding puur op basis van groenten. Na de sloppy chicka leek de Sloppy Joe mij een uitstekende kandidaat om te veganizen, al leek Laurence hier aanvankelijk niet echt naar uit te kijken. Met wat overtuigingskracht er tegenover te plaatsen besloot ze toch het idee een kans te geven en de eerste versie van de “Sloppy Vegan” uit te testen. Het recept bleek danig in de smaak te vallen dat het gerechtje uiteindelijk de menu haalde! Gelukkig maar, want met onderstaand recept kunnen we beiden aantonen dat met wat creativiteit en een open mind een leuk resultaat te beleven valt. In de Sloppy Vegan die we presenteren zit je helemaal niet te zoeken naar dat smaakvolle stukje vlees. Integendeel… De smaken vliegen je om de oren.

Sloppy Vegan

Beeld je daarbij nog in dat je in een mooie stal tussen de pasgeboren lammeren de BBQ mag opstarten om op een rustige vrijdag middag enkele leuke gerechtjes te gaan bereiden. In deze sfeer werkten we beiden samen verder het recept uit. De basis stond er, enkele kleine aanvullingen zoals de Veganistische kaas van Cashew van Pa’lais in plaats van de traditionele cheddar cheese en wat verfrissing door limoen zeste en sap en een ferme lading koriander en gepekelde uitjes maken het geheel gewoon af. Deze sloppy vegan wijkt misschien in eenvoud wel wat af van het oorspronkelijke concept maar in smaak zal je het jezelf niet beklagen.

Hoeve

Het lijkt me duidelijk dat het uitnodigen van een vegan nog helemaal geen zo’n slecht idee is! Voor herhaling vatbaar zou ik zelfs durven zeggen. Hoe leuk het ook is om zonder al te veel na te denken aan de BBQ te staan, het is evenzeer een leuke uitdaging en vorm van inspiratie om op een andere manier over eten na te denken. Zal ik zelf toegewijd vegan worden? Ik denk het niet. Misschien doe ik dan nog eerder een lesje yoga. Desondanks eet ik wel regelmatiger vegetarisch en kan het misschien in de toekomst wel vaker voorkomen dat ik met een vegetarisch BBQ gerechtje kom opdraven. Veganistisch daarentegen lijkt mij een stap te ver om nog tot comfortabel en complexloos koken te leiden momenteel al zal de sloppy vegan zeker wel nog eens uit mijn BBQ rollen.

Sloppy Vegan

Ik ben benieuwd hoe jullie tegenover de aflevering en ontmoeting staan. Geven jullie deze Sloppy Vegan een eerlijke kans of moet je toch bekennen dat het idee van veganistisch koken je al wat afschrikt en zit je stilletjes al te denken om er toch wat vlees onder te mengen? Geen nood ik zou het goed begrijpen want zelf deed ik lang hetzelfde. Maar hier kan ik eerlijk bekennen dat het helemaal niet altijd hoeft! Wat je ook doet, zorg vooral dat je geniet! Smakelijk

Sloppy Vegan – veganistische Sloppy Joe
Prep Time
10 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
40 mins
 

Een leuk hapje op de BBQ maar dan zonder vlees. Voor die veganistische vrienden die op bezoek komen en daarna misschien ook gewoon voor jou! Wat zeg ik? Daarna voor jou! Na het proeven van de Sloppy Vegan eet je volgende keer gewoon mee!.

Course: Broodje, burger, Hoofdgerecht, Snack
Cuisine: Amerikaans, vegan
Keyword: bbq, cashewnoten, gerookt, groenten, kaas, ranger, recept, Sloppy joe, Traeger, Veganistisch, Vegetarisch
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 2 EL Zonnebloem olie
 • 1 grote ui in blokjes gesneden
 • 2 knoflookteentjes gehakt
 • 1 rode paprika
 • 450 g champignons in fijne blokjes gesneden
 • 1 aubergine in schijven gesneden
 • 2 el tomatenpasata
 • 30 g tomatensaus OF chunky tomatensalsa (Rascal Tastebuddies)
 • 1 el Chili poeder
 • 1 theelepel tl komijn
 • 1 tl gerookte paprika
 • Zout en peper naar smaak
 • 2 tl agavesiroop
 • 1 handvol koriander
 • 1 limoen voor de zeste en de helft van het sap
Voor het serveren
 • 2 volkoren broodjes
 • Smoky chili saus Rascal Tastebuddies
 • gepekelde rode ui
 • Vegan kaas van Pa'lais Mango en chili
Instructions
 1. Bereid je BBQ voor op een sessie op middelhoge temperatuur (+-200°C). Plaats de skillet op het vuur en laat deze wat voor verwarmen terwijl je de groenten voorbereid.

 2. Plaats de puntpaprika op het vuur tot deze zwartgeblakerd is en verwijder vervolgens de zwart gebrande schil. Snij de aubergine in schijven en kruidt met zout plaats opzij tot de aubergines beginnen te parelen.

 3. Bestrijk de aubergines met zonnebloemolie en grill goudbruin. Snij ondertussen de ui in ringen en de champignon in vier.

 4. Doe wat zonnebloem olie in de skillet en fruit de ui, voeg vergolgens de knoflook toe en vak 1 minuut mee. Snij de paprika en aubergine in blokjes en voeg deze samen met de champignons toe aan de ui. Bak 10-12 minuten, of tot de groenten gekarameliseerd zijn. Breng op smaak met zout en peper.

 5. Voeg de tomatenpuree, chilipoeder, komijn en gerookte paprika toe en roer. Kook 1 minuut. Voeg de agavesiroop en ‘chunky tomatensalsa’ toe. Roer en breng het aan de kook.
 6. Laat het geheel een 30 tal minuten rustig roken en indikken op de BBQ.

 7. Werk de saus af met limoensap naar smaak, een handvol koriander en de zeste van limoen.

 8. Grill de broodjes kort goudbruin. Wrijf het broodje in met de cashew mango en chili kaas en plaats hierop de sloppy vegan saus. Werk af met een takje verse koriander en gepekelde rode ui.

Smakelijk eten!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.