15 BBQ Cadeau tips voor de echte liefhebbers

15 BBQ Cadeau tips voor de echte liefhebbers

De feestdagen staan voor de deur. Of misschien wel vader-/moederdag als je deze post wat later in het jaar leest. Dat je op deze link hebt geklikt betekent dat je op zoek bent naar een leuk cadeau voor die BBQ liefhebber in jou familie of vriendenkring. Het gegeven dat je op zoek gaat naar een geschikt BBQ cadeau zal hij/zij alvast waarderen. Maar waar maak je die BBQ liefhebber nu mee tevreden. Met het hand op het hart kan ik wel zeggen dat ik een aantal leuke cadeau tips kan delen. Simpelweg omdat ik mij kan baseren op mijn verlanglijstjes van de afgelopen jaren en op de tools die ik zelf heel graag gebruik. Wellicht zal iets in deze lijst wel aansluiten bij je budget. Sommige van de suggesties zijn erg betaalbaar en ideaal voor een vriend of vriendin. Anderen zijn dan weer wat aan de prijzigere kant en misschien eerder weg gelegd voor je geliefde. Of je legt misschien samen met een aantal genodigden om samen één mooi groot cadeau te geven. In dit overzicht heb ik getracht de geschenken te ordenen volgens prijsklasse, startend bij de goedkoopste cadeaus voor het kerstfeestje met een budget van 10 euro.

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

BBQ cadeau tips voor een beperkt budget (5 tot 25 euro)

Soms is het budget voor een cadeau erg beperkt. Dat maakt het kiezen van een leuk BBQ cadeau er vaak niet eenvoudiger op. Al snel lopen de prijzen voor BBQ gerelateerde producten op. Toch zijn er ook voor een beperkt budget wel wat leuke cadeaus te vinden. Zeker wanneer iemand net begint met BBQ’en zijn er nog veel leuke tools/producten waar je de BBQ liefhebber in jou vriendenkring. Sommige zijn specifieke BBQ producten, maar dankzij de creativiteit in de BBQ scene kan je bijvoorbeeld met het dekselhouder uit Ikea ook een leuk cadeau voorzien (niet gesponsord, gewoon erg handig).

1. Ikea BBQ hack: Rib/taco rekje <5 euro

Je vriend(in) zal wellicht wat raar opkijken als je hem/haar een roestvrij stalen dekselhouder cadeau doet voor kerst. Tot je hen vertelt hoe handig dit rekje wel niet is. Dit goedkope rekje doet uitstekend dienst als ribbenhouder. Verwijder de antislip rubbertjes en plaats de ribben rechtopstaand tussen de spillen. Zo creëer je extra ruimte in je BBQ om nog meer ribben perfect te kunnen garen. Veel goedkoper dan de ribrekjes van bekende BBQ merken maar bovendien nog flexibel ook. En dat is nog niet alles. Doordat het rekje op maat kan worden verschoven kan het ook uitstekend dienst doen als Taco houder. Een ideetje dat ik enkele maanden terug voor het eerst probeerde toen ik deze pulled beef tacos maakte en sindsdien vaak met succes heb herhaald.

2. De Fantast Thermometer <10 euro

Terwijl je dan toch in Ikea bent kan je net zo goed dit prachtige goedkope thermometertje meenemen. Met een prijs van iets minder dan tien euro koop je een leuk BBQ cadeau voor de beginnende BBQ lover. Meten is weten en dat is bij BBQ zeker niet minder. Voor het traag garen van een varkensschouder zodat je deze kan omtoveren tot een heerlijke portie Pulled Pork is het namelijk erg handig om te weten hoe de temperatuur in het stuk vlees varieert, maar ook bij het reverse searen van een mooie Côte a l’os is deze tool onontbeerlijk. Zoals je verder in deze post kan lezen zijn op vlak van thermometers nog andere (duurdere) opties met extra functies. Maar deze Fantast doet exact het minimum wat je nodig hebt voor de low en slow projecten waarbij je netjes de temperatuur kan opvolgen. Deze thermometer heb ik jarenlang zelf gebruikt en durft soms nog wel eens uit de kast te komen.

3. Rookhout +- 15 euro tot 20 euro

Het klinkt misschien vreemd om een zakje hout cadeau te geven. Maar geloof mij! Je kan er een BBQ liefhebber echt plezier mee doen. Zeker wie deze hobby nog maar recent begint te verkennen zal met deze blokken rookhout een nieuwe wereld aan smaken kunnen open trekken. Heeft de persoon in kwestie nog geen ervaring met het roken van voeding. Begin dan met stukken hout van Kers, appel of andere fruitsoorten. Deze blokken geven een mildere rooksmaak af zodat je BBQ lover rustig kan leren genieten van de smaak van rook. Voor wie al wat meer ervaring heeft kan het leuk zijn om op zoek te gaan naar wat exclusievere soorten. Zo bestaat er rookhout van whisky vaten, calvados, rode wijn, … Het kan een leuke aanvulling vormen op de collectie aan smaken.

koud roken

4. Koude rook generator

Hoewel het technisch gezien geen BBQ is zal je met deze koude rook generator ongetwijfeld de BBQ liefhebber in je midden erg tevreden maken. In de herfst en winter kan je namelijk erg leuke gerookte gerechten maken met deze Koude rook generator. In deze post die ik onlangs postte deel ik enkele tips over hoe je deze koude rook generator kan gebruiken. Let op: “Het is belangrijk dat je een deksel hebt op je BBQ of op zijn minst het vlees kan afdekken”. Heeft je gastheer dit niet? Geef hem of haar dan misschien de tip mee om het koud roken te testen in een kartonnen doos. Er zijn erg veel leuke dingen te maken op deze manier. Denk aan het zelf maken van charcuterie zoals het gerookt spek, eendenborst prosciutto of deze lomo. Maar ook het roken van kaas, boter, chocolade, eieren, … kan tot erg creatieve resultaten leiden.

5. BBQ boeken

Inspiratie opdoen kan je niet alleen online (al kan ik ten sterkste aanraden op zijn minst ook mijn blog door te geven aan je vriend(in) bij het geven van hun BBQ cadeau). Er zijn tal van leuke boeken. Het voordeel van deze boeken is dat deze wat tastbaarder zijn als cadeau dan een blog. Elke BBQ liefhebber geniet van het opdoen van inspiratie en kennis in een leuk boek. Bovendien zijn deze vaak nog relatief budgetvriendelijk als geschenk. Een tijdje terug postte ik deze lijst met 12 BBQ boeken die perfect als inspiratie kunnen dienen voor je volgend cadeau. Een boek dat er niet bij staat maar die ondertussen ook hoog op mijn eigen verlanglijst staat is het boek “Over charcuterie” van Meneer Wateetons. Een ideaal boek lijkt mij in combinatie met de koude rook generator waar ik hierboven over sprak.

12 BBQ boeken

6. BBQ toolset

Voor dit geschenk idee is het interessant om even na te gaan wat je vriend(in) al in huis heeft. Is het iemand die begint met BBQ’en dan is de kans reëel dat een BBQ toolset als deze nog een aantal leuke tools omvat. Een goed paar BBQ handschoenen bijvoorbeeld is nog net iets handiger dan de traditionele ovenwanten. Een goede tang, een kwast om saus te lakken, … Het zijn van die kleine dingen waar je nog net dat tikkeltje efficiënter mee werkt. Is het iemand die al wat langer aan de BBQ staat, dan kan het misschien beter zijn om na te gaan welke elementen hij ontbreekt en deze individueel aankopen. Maar dan is de verrassing er misschien toch wel wat vanaf?

7. Een pizzasteen

De BBQ liefhebber houdt simpelweg van koken met vuur. Naast het traditioneel BBQ’en is het bakken van pizza’s volop aan een opmars bezig! Hoewel je hiervoor leuke pizza oventjes kan kopen is het voor kleine hoeveelheden ook perfect haalbaar om in een BBQ een heerlijke pizza te bakken. Tenminste als je een Pizzasteen ter beschikking hebt. Eerder schreef ik er deze post over. Een eerste post over hoe je het deeg kan maken en een tweede over de techniek van het bakken van een pizza op de BBQ. Welke steen je hiervoor best kan gebruiken, … Wedden dat je met dit BBQ cadeau ook zal scoren?

BBQ cadeau tips voor een gemiddeld budget (25 euro – 50 euro)

Is je budget net dat tikkeltje ruimer of wil je echt indruk maken op je gastheer/gastvrouw? Dan mag het misschien ook een centje meer kosten zonder dat je ervoor moet laten van eten. Binnen deze prijsklasse zijn trouwens enkele ontzettend leuke producten te vinden waar je een BBQ liefhebber ongetwijfeld mee kan verrassen. Een Skillet, dutch oven of Flambadou bijvoorbeeld open een hele reeks aan mogelijkheden waarmee een hele nieuwe reeks aan mogelijkheden zich opent.

8. Een gietijzeren Skillet of Dutch oven

Een leuk en vooral erg handig BBQ cadeau is de gietijzeren Skillet of een Dutch Oven. Koken op vuur vraagt namelijk om aangepaste materialen. Niet elke pot of pan is namelijk geschikt om mee te koken op hoge hitte. Gietijzer daarentegen is onverwoestbaar en met de nodige zorgen heb je een gietijzeren pot of pan voor het leven. De skillets zijn bijzonder leuk om groenten in te bereiden, producten met veel vloeistoffen of om een steak te schroeien (hier alvast wat inspiratie). Dutch ovens daarentegen zijn bijzonder leuke en handige kommen waarin je de heerlijkste stoofpotjes kan maken. Of waarom niet een heerlijke soep van de BBQ. Je hebt deze Skillets en Dutch ovens in verschillende maten en vormen. Maar eveneens in verschillende prijs klasse. De prijs is vaak afhankelijk van de dikte van het gietijzer en of deze al dan niet geëmailleerd zijn. Zelf heb ik al het meest plezier gehad aan de goedkoopste potjes en pannen in mijn collectie. Dus zit er niet mee in als je voor een goedkopere optie als cadeau kiest.

9. Een looft lighter

Nog zo’n handig BBQ cadeau is de Looft lighter. Wie het toestel niet kent, een looft lighter is een toestel waarmee je de kolen van je BBQ in no-time kan aanvuren. Beschouw het als een combinatie van een hittebron met een haardroger waarbij gloeiend hete lucht door de kolen wordt geblazen. Door het zuurstof in de hete kolen te blazen heb je binnen de minuut een vlam in je kolen. Gedaan met die vieze aanmaakvloeistoffen, het gepruts met papier die ontzettend gaat roken. De looft lighter bestaat ondertussen ook in een draadloze versie al kost deze voorlopig nog een stuk meer centen. Hoe leuk het ook is om zelf een vuurtje te starten met takjes, sommige momenten wil je echt de efficiëntie en op dat moment is een looft lighter echt een enorm gemak.

looft lighter

10. Een mooi BBQ schort

Zelf draag ik ze zelden die schorten. Deels omdat ik mij er niet zo comfortabel in voel, deels omdat ik er zelf nog geen mooie heb. Handig zijn ze wel. Mijn vrouw zou alvast erg blij zijn moest ik een mooi lederen schort cadeau krijgen voor kerst. Het zou haar een hoop vuile was besparen (en dan zwijgen we nog van die vetvlekken die er soms ook niet meer uitgaan). Ook hier kan je erg prijzig gaan. Afhankelijk van je budget kan je kijken naar modellen van echt leer. Maar ook onder de 50 euro is al een mooie stevige lederen BBQ schort te vinden.

11. Flaming Flambadou

Wil je echt verrassend uit de hoek komen? Dan is deze Flambadou zeker een BBQ cadeau waar je mee kan uitpakken. Er zijn slechts weinig BBQ liefhebbers die dit unieke product in handen hebben. Sinds ik het boek “Koken met Vuur” van Niklas Ekstedt heb liggen en zijn werk wat volg ben ik volledig in de ban van dit toestel. Helaas heb ik het zelf nog niet kunnen uitproberen. De Flambadou is een gietijzeren trechter die je tussen de kolen gloeiend heet laat worden. Vervolgens voeg je dierlijk vet eraan toe zodat het smelt en gloeiend heet wordt in enkele seconden tijd. Bedruip je vlees met dit vet en je bekomt een fantastische smaak sensatie (bovendien oogt het ook erg stoer). Wil je een leuk pakket samenstellen dan is het boek van Ekstedt, een gietijzeren pan en deze Flambadou echt wel een voltreffer als je het mij vraagt!

bbq cadeau tips

BBQ cadeau tips uit de hogere prijsklassen (+50 euro)

Er zijn natuurlijk ook mensen die wat extra verdienen en het budget er nog weinig toe doet. Of je legt met enkele vrienden samen om tot een indrukwekkend cadeau te komen. In deze prijsklasse zijn eveneens heel wat leuke producten te vinden. De meer vanzelfsprekende zoals een BBQ toestel laat ik hier even buiten beschouwing. Soms droom/spaar je als BBQ liefhebber wel een eind om een product te kunnen kopen waar je niet onmiddellijk geld zou in investeren maar die het leven als BBQ fanaat net dat tikkeltje gemakkelijker maken. Denk hierbij aan een mooi stevig mes of een thermometer met net wat meer opties of controle. Maar ook een cadeaubon voor een workshop of een etentje in een BBQ restaurant behoort zeker tot de leukere opties.

12. Een cadeaubon voor de echte BBQ fanaat

Hoewel ik zelf geen groot voorstander ben van het geven van een cadeau bon, zijn er toch wel enkele bonnen waar je mij erg veel plezier mee kan doen. Zeker wie graag zijn ervaring wil uitbreiden en extra kennis wil opdoen steelt graag met zijn ogen. Als je het vraagt kan je wellicht wel een bon bekomen voor een leuke BBQ workshop. Als ik hierin een suggestie mag doen, vraag dan eens na bij Birger Allary van Grill Academy Ruislé. Heb je het liever aan huis op het toestel van de begunstigde van de bon zelf? Dan is Lucifer BBQ een ideale keuze! Wim en Birger maken vast met plezier een bon voor je klaar. Of je kiest voor een inspirerend menu in BBQ restaurants als het Gentse RØK, het in Hasselt gelegen Rauw of het Antwerpse Black Smoke. Het voordeel van een bon is dat je kan kiezen welk budget je besteedt aan het cadeau. Al is het natuurlijk wel leuk als je een bon kan geven die de volledige kosten van een etentje of workshop dekt.

BBQ cadeau tips

13. Vacuüm toestel

Een cadeau waar je misschien niet zo snel aan zou denken is het Vacuum Toestel. Al prijkt dit hoog op velen hun verlanglijst. Voor wie niet vaak aan de BBQ staat zal het misschien wat een onnozel geschenk lijken. Toch zijn deze toestellen bijzonder handig voor wie frequent het vuur beheerst. Een leuke manier om je vlees of groenten nog wat extra smaak mee te geven is door het gebruik van een natte of droge pekel. Bij deze recepten is het erg handig als je het vlees in een vacuüm zak kan pekelen. Dit bespaart niet alleen plaats in de koelkast maar zorgt ook dat je minder pekel moet gebruiken. Voor het evenwichtig pekelen zoals bij dit recept voor de Prosciutto van eend is het vacuüm trekken van het voedsel zelfs een vereiste. Maar ook achteraf is dit toestel bijzonder handig. Heb je een overschot aan vlees? Dan trek je deze vacuüm en kan je ze nog een ruime tijd bewaren. Als ik Pulled Pork of Pulled Chicken maak kan ik net zo goed mijn BBQ vol leggen. De overschot verdwijnt dan in de vriezer voor een moment waarop de tijd wat beperkter is. Twijfel je nog of dit een ideaal BBQ cadeau is?

14. Een kwalitatieve thermometer

We hadden het bij de beperkte budgetten reeds over de Fantast thermometer van Ikea. Deze thermometers zijn ideaal voor wie begint met BBQ’en en het low en slow gebeuren onder de knie wil krijgen. Het is echter ook beperkt in functies in vergelijking tot de duurdere toestellen zoals de Meater of de Grill Eye Max. Waar de fantast beperkt bruikbaar is tot een temperatuur van 130°C, kan je met de Meater tot 275°C. De Grilleye Max doet nog beter met een mogelijkheid tot het meten van temperaturen tot 400°C. Bovendien komen beide toestellen met een app waardoor je nauwkeurig en vanop afstand zowel de temperatuur van je vlees als de temperatuur in je BBQ kan opvolgen. Waar de Meater het voordeel heeft van draadloos te zijn, is de probe dan weer dikker wat voor dikkere gaten in je vlees zorgt. Bij de Grilleye Max daarentegen zijn de probes fijner, maar heb je de draden waardoor deze bij het gebruik van een spit onmogelijk te gebruiken zijn. Je kan echter wel meerdere probes tegelijk aansluiten (tot 6) waardoor je meerdere stukken vlees tegelijk kan opmeten. Bovendien meet het toestel razendsnel de temperatuur (2 seconden) wat erg handig is als je na het grillen nog snel even de temperatuur in verschillende stukken vlees wil controleren.

BBQ cadeau grilleye

15. Een mooi mes

Heb je een vleesliefhebber/hobbykok in je omgeving, dan zal hij/zij ongetwijfeld een even groot fan zijn van messen. Aan messen kan je nooit genoeg hebben. Bovendien zijn het leuke objecten om een collectie van aan te leggen. Zeker als je een wat exclusiever mes op de kop kan tikken. Kwalitatieve messen heb je in verschillende prijsklassen. Een leuke betaalbare optie zijn de prachtige messen van Forged. Artisanaal ontworpen maar vervolgens in een fabriek vervaardigd. De Forged Brute reeks is erg prachtig maar ergonomisch iets minder efficiënt voor de grotere werken. De Olive reeks daarentegen ligt een stuk beter in de hand. Mag het toch al wat meer kosten dan is het Moustache mes van de Belgische smid M knives een leuke aanrader. Een bijzonder scherp en goed in de hand liggend mes met inbegrepen in de koopprijs drie gratis slijpbeurten. En als het budget al helemaal geen rol speelt kan je altijd een kijkje nemen bij mijn maat Clem Vanhee van Atelier 185. Zijn unieke Damast stalen messen zijn exclusieve handgemaakte stuks die ook door kunst- en design liefhebbers worden geprezen. Puur vakwerk!

Zoals je uit deze lijst kan afleiden zijn er heel wat leuke opties om een mooi BBQ cadeau te selecteren. Deze lijst is overigens verre van volledig. Zo hebben we het nog niet gehad over toestellen die vaak wat duurder in prijs zijn en waarbij een BBQ liefhebber wellicht graag zelf ook wat inspraak heeft in de keuze van het toestel. Maar ook in de lagere prijsklassen kan je zeker nog eens kijken ook in een ruim gamma aan BBQ rubs en sauzen moest je in deze voorstellen je gading nog niet hebben gevonden. Misschien heb jij zelf nog een leuke suggestie of vraag? Aarzel niet deze met ons te delen! Geniet van de feesten en laat eens weten hoe je cadeau werd onthaald 😉Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.