Gerookte Nacho Cheese Sticks

Gerookte Nacho Cheese Sticks

Soms heb je van die leuke ideetjes waarvan je denkt origineel te kunnen zijn. Heel vaak blijkt dat fout… Alles is ondertussen wel al eens gemaakt (of toch bijna). Zo ook deze Nacho cheese sticks. Maar dat maakt het daarom geen minder leuk hapje. In combinatie met een fris biertje zoals de Brugse Zot vormen deze Gerookte Nacho Cheese sticks een leuk hapje voor bij het aperitief of een avondje voetbal kijken. Zeker voor de Nederlanders onder de lezers kunnen deze Oranje hapjes een leuke aanvulling zijn wanneer de oranjegekte nog eens toe slaat. Voor de Belgen zal de combinatie met het bier wellicht meer aanslaan. Voor elk wat wils dus. Ben je benieuwd hoe je deze gerookte Nacho Cheese sticks kan maken? Lees dan snel verder. Het vraagt wat planning maar is verder bijzonder eenvoudig te maken.

Disclaimer: Post in betaalde samenwerking met Brugse Zot. Deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Voor de maandelijkse samenwerking met Brugse Zot ga ik graag op zoek naar leuke hapjes die zich perfect lenen voor een gezellig avondje met vrienden. Het hoeft allemaal niet zo complex te zijn zolang het maar smaakt. Af en toe krijg ik ook de vraag om iets rond een thema te ontwikkelen. Deze maand bijvoorbeeld had men graag een hapje gehad met wat oranje toetsen om de herfst in te luiden. Niet meteen een idee waar ik veel inspiratie uit haalde. Anderzijds realiseerde ik me tegelijk dat deze post de start kon vormen voor mijn favoriete BBQ seizoen. De temperaturen zakken naar het punt waarop koud roken weer op een veilige manier kan. Het was al een eind geleden dat ik nog kaas had gerookt en vanuit deze insteek was het niet zover meer zoeken om uit te komen bij de Gerookte Nacho Cheese sticks. Enkele weken terug maakte ik namelijk de Krokante Kip Sandwich van The Messy Chef waarbij in plaats van paneermeel of panko cornflakes worden gebruikt. Dit deed er mij aan herinneren dat ik al wel vaker chicken wings in Doritos had zien passeren en dacht dat het wel leuk zou zijn om deze techniek ook eens toe te passen op de gerookte cheese sticks.

Uit nieuwsgierigheid kijk ik graag nog eens of dit al eerder werd gedaan. Dan kom je vaak tot de vaststelling dat een spontaan gerijpt idee vaak niet zo uniek is als je wellicht zou verwachten. Gelukkig hoeft dit ook niet om te smaken. De gerookte gouda sticks zag ik zo een aantal maal verschijnen op Nederlandse BBQ fora. Maar tijd dus voor een eigen versie van de Gerookte Nacho Cheese sticks. Het koud roken van kaas is erg eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een koude rook generator, geschikte rookmot en geduld. Veel geduld! Want naast het koud roken zelf, is het belangrijk om de gerookte kaas nog een aantal dagen te laten rusten voor je deze omvormt tot Gerookte Nacho cheese sticks. Door het rusten van de gerookte kaas kan de smaak zich mooier verdelen wat leidt tot een subtielere smaakbeleving. Je wil namelijk niet het gevoel hebben dat je kaas uit de asbak aan het verorberen bent. Ook het krokante jasje van doritos chips is overigens niet zo moeilijk te maken. Hiervoor hoef je enkel de chips te malen tot een grove panko achtige textuur en vervolgens verloopt het paneren net zoals je anders zou doen. Op deze manier kan je een heerlijke klassieker omtoveren in een leuk aperitiefhapje.

 Gerookte Nacho Cheese sticks

Gedaan met die weke nachos onder de kaassaus. Met dit hapje eet je heerlijke krokante gerookte Nacho cheese sticks bij je biertje. De gerookte kaas gaat goed samen met het biertje en de nacho chips maken het geheel nog net dat tikkeltje extra uitdagend. Voor deze versie koos ik een mild pikante versie van de nacho chips, maar hierin kan je gerust variëren naar eigen smaakvoorkeur. Je kan het hapje perfect bakken in de BBQ zoals ik deed met de Krokante Kip Sandwich. Voor het gemak en het besparen van wat tijd besloot ik echter deze keer om de Sticks af te bakken in de air fryer. De smaak zit tenslotte toch al verwerkt in de kaas. Hopelijk geniet jij net zo van het maken van dit hapje als hier. Laat zeker ook eens weten wat je ervan vond. Smakelijk!

Gerookte Nacho Cheese Sticks
Prep Time
20 mins
Cook Time
3 hrs
Rusttijd
3 d
 

Op zoek naar een eenvoudig smoky hapje voor een gezellige bijeenkomst met familie en vrienden? Deze gerookte Nacho Cheese Sticks passen perfect binnen deze categorie. Doordat je de kaas enkele dagen voordien koud moet roken, hoef je de avond zelf enkel de sticks nog af te bakken en serveren met een heerlijk fris biertje. Smakelijk!

Course: Aperitiefhapje
Cuisine: Vlaams
Keyword: 3 cheese, Bier pairing, blond bier, Brugse zot, Cheddar kaas, cheese sticks, gefrituurd, gerookt, kaas, kaas sticks, Kaaskroket, koud gerookt, mozzarella, Smoky, tripel
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 500 gram kaas cheddar, mozzarella, jonge kaas of geitenkaas afhankelijk van jou smaakvoorkeur
 • 3 eieren
 • 100 gram nacho chips
 • zonnebloem olie
Instructions
 1. Vul je koude rook generator met beuken mot. Druk deze niet aan en zorg ervoor dat er geen overlap is tussen de onderlinge gleuven.

 2. Steek met een toortsje het uiteinde van de rookmot in brand en blaas de vlam uit.

 3. Snij de kaas in staven van 1 a 2 cm dikte. Rook de kaas gedurende minimum 3 uur (of langer naar eigen smaak). Zorg ervoor dat de kerntemperatuur in je BBQ niet hoger wordt dan 20°C anders gaat de kaas zweten.

 4. Pak de gerookte kaas luchtdicht in en laat minimum 3 dagen rusten zodat de smaak zich kan settelen in de kaas.

Na 3 dagen rusten
 1. Maal de nacho chips tot een grove panko achtige textuur en plaats in een diep bord. Klop de eieren los in een diep bord.

 2. Dip de kaas staven in het geklopte ei en vervolgens in de gemalen nachos. Herhaal deze stap. Zorg ervoor dat de kaas volledig bedekt is en plaats voor een uurtje in de koelkast zodat de korst kan opstijven.

 3. Verwarm de air fryer voor op 200 graden celsius en spray wat zonnebloem olie op de kaassticks. Frituur de gerookte nacho cheese sticks tot de korst krokant is en de kaas gesmolten (afhankelijk van de kaas 1 a 5 minuten)

Serveer de gerookte nacho cheese sticks met een fris biertje. Smakelijk!


2 thoughts on “Gerookte Nacho Cheese Sticks”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.