Innocent red cheeks – Gerookte varkenswangetjes

Innocent red cheeks – Gerookte varkenswangetjes

Tijdens de wintermaanden zijn de varkenswangetjes goed in trek. Dankzij Jeroen Meus wordt amper nog stoofvlees gemaakt zonder deze delicatesse van het varken. Ook ik gebruik ze graag bij het maken van de Vlaamse Klassieker. Maar nog liever geef ik ze een plaatsje op mijn BBQ. De varkenswangetjes lenen zich namelijk perfect voor een low and slow sessie. Deze goed werkende spier is namelijk een taai maar bijzonder smaakvol stukje vlees. Bovendien waren gerookte varkenswangetjes het eerste recept op deze blog die volledig van eigen hand kwam. Tot op heden gebruik ik nog steeds dezelfde techniek, al heb ik het mij voor deze Innocent Red Cheeks wat gemakkelijk gemaakt door gebruik te maken van een commerciële rub en saus. Benieuwd? Lees dan snel verder of klik onmiddellijk door naar het recept als je wat minder tijd hebt.

Disclaimer: deze post bevat mogelijks affiliate links. De saus en rub werden geschonken door Norubbish.nl. Ik krijg geen financiële vergoeding voor het vermelden van deze producten. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Voor de eerste aanzet tot deze Innocent Red Cheeks gaan we een eind terug in de tijd. In de beginjaren van deze blog deelde ik het recept voor de Whisky braised pork cheeks. Niet alleen het eerste gerecht volledig van mijn hand, maar tevens ook het eerste dat echt aansloeg en waarbij ik ook het gevoel had dat ik de fotografie wat onder de knie begon te krijgen. Het idee ontstond toen ik wou testen of het lukt om de varkenswangetjes zacht te krijgen volgens de 321-methode, maar dan in een lichtjes aangepaste verse (lees: 231 methode). En hoewel het stukje vlees bij varkenswangetjes beduidend kleiner is dan bij een mooie lat ribben blijken ze wel degelijk hun tijd nodig te hebben om mooi zacht te worden. De techniek voor het maken van deze Innocent Red Cheeks is dus niet verschillend met deze die ik oorspronkelijk heb toegepast. Alleen maak ik het mij voor dit recept wat gemakkelijker. Geen eigen rub of saus maar een commerciële versie zodat ik nog wat tijd over hou om de zaken hier in huis wat op orde te brengen.

Voor het maken van de Innocent Red Cheeks beginnen we met met het opstarten van de BBQ tegen lage temperatuur. Door de stugge textuur van het vlees is het essentieel om het taaie bindweefsel traag af te breken. Bij hoge temperaturen krimpt het bindweefsel dat als eigenschap heeft het vocht in het vlees te houden snel in als een spons en duwt al het sap naar buiten. Niet wat je wil om een sappige varkenswang over te houden. Hoe langer je de temperatuur van je vlees tussen de 65 en 75°c kan houden hoe trager het bindweefsel afbreekt en hoe beter het sap zich in het vlees kan verspreiden. Ik stel mijn Traeger Ironwood dus in op een temperatuur van 75°C met supersmoke functie om de varkenswangetjes eerst een tweetal uur te roken op deze lage temperatuur. De Innocent red cheeks breng je op smaak met een kruidenrub naar keuze. In dit geval de No Rubbish rub “The taste” een basisrub bestaande uit “Rietsuiker, paprika zout, peper, chili, knoflook en rookaroma”.

Na twee uur roken is het tijd om de varkenswangetjes in te pakken in butcher paper. Als je dit niet voor handen hebt kun je de varkenswangen ook inpakken in aluminiumfolie. Plaats de varkenswangen op het butcher paper en plaats wat klontjes boter bovenop de varkenswangen. Giet vervolgens een scheutje BBQ saus over de gerookte varkenswangen en vouw vervolgens het butcher paper dicht. Plaats het pakket terug op de smoker en laat rustig verder garen op lage temperatuur gedurende 3uur. In deze fase heb ik de temperatuur verhoogd tot 95°C. Na deze 3u pak je de varkenswangen terug uit en gaart nog ze nog een klein uurtje verder tot de saus mooi aan de varkenswangen kleeft en deze goed zacht zijn geworden (zonder uit elkaar te vallen). Als saus maakte ik gebruik van de “Innocent Blood” BBQ saus. Een BBQ saus op smaak gebracht met sinaasappel en koriander.

Innocent red cheeks

Eenmaal de Innocent red cheeks klaar zijn werk je deze af met een vleugje grof zout. Zowel de rub als saus zijn laag in zout gehalte. Op deze manier kan je zelf bijkruiden naar eigen smaak. Het geheel was voor mijn persoonlijke smaak net iets te zoet dus sprenkelde ik nog een vleugje limoensap over het geheel en werkte af met zeste van limoen en verse koriander. Daarbij een heerlijke koolsalade op smaak gebracht met mosterd en citrusvruchten om de sinaasappelsmaak uit de saus te ondersteunen. Dit alles samen in een wrap en je hebt jezelf een heerlijke hap gemaakt. Veel BBQ plezier!

Innocent red Cheeks
Prep Time
5 mins
Cook Time
6 hrs
Total Time
6 hrs 5 mins
 

Op lage temperatuur gerookte varkenswangetjes volgens de 321 methode. Je zou spontaan beginnen blozen van deze Innocent red cheeks. Voor deze post werd gebruik gemaakt van een commerciële rub en saus maar met dezelfde techniek geef je de varkenswangen je eigen favoriete smaak mee.

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Amerikaans, Nederlands, Vlaams
Keyword: BBQ rub, bbq saus, gerookt, ironwood, low and slow, norubbish, pelletsmoker, pork cheeks, recept, Traag gegaard, Traeger, varkenswangen
Servings: 6 personen
Ingredients
 • 1,5 kg varkenswangen
 • 50 gr BBQ rub The taste van No Rubbish in dit geval
 • 100 ml bbq saus Innocent blood BBQ saus
 • enkele klontjes boter
 • limoensap naar smaak Ik gebruikte het sap van 1 kleine limoen
 • limoen zeste naar smaak
 • koriander naar smaak
Instructions
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie tegen lage temperatuur (75 – 100°C).

 2. Breng de varkenswangen een half uur tot een uurtje op voorhand op smaak met de BBQ rub.

 3. Rook de varkenswangen met een blend van hickory en kers gedurende 2 uur.

 4. Plaats de varkenswangen op het butcher paper en leg op elke laag varkenswangen enkele klontjes boter. Overgiet met de BBQ saus en vouw het pakket dicht.

 5. Verhoog de temperatuur tot 95°C en laat de varkenswangen gedurende 3 uur zachtjes verder garen.

 6. Pak de varkenswangen uit en rook onafgedekt verder gedurende het laatste uurtje zodat de saus mooi rond de varkenswangen kan kleven.

 7. Je kan de varkenswangen op zijn geheel serveren of in sneetjes verwerken in een wrap. Breng de varkenswangen op smaak met wat grof zout, vers limoensap, zeste van limoen en koriander naar smaak.

Serveer met een heerlijke frisse koolsalade of andere sidedish naar keuze. Smakelijk.


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.