Smoky Kaasdip met bier – de perfecte party snack

Smoky Kaasdip met bier – de perfecte party snack

De lente heeft zijn intrede gedaan en de corona maatregelen versoepelen. Als nu nog het weer wat wil meewerken kunnen we weer volop genieten van wat gezelschap buiten met een smaakvolle BBQ. Een lekker drankje daarbij en om te starten wat aperitief hapjes. Deze smoky kaasdip bier bijvoorbeeld om een stevige basis te leggen voor wat volgt. Dit hapje valt het best te vergelijken met de zonnige variant van de kaasfondue. Maar met een stukje stokbrood maak je van de smoky kaasdip met bier even goed een heerlijke lunch om je op te warmen op deze stormachtige dagen. Welk biertje zou jij erbij serveren? Ik koos voor een heerlijke cross continent road trip Geuze. Een collab tussen de Heulse brouwerij de Feniks en het Deense Mikkeler.

Disclaimer: Recept in samenwerking met Lidl Belgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht. Deze post kan affiliate links bevatten.

Maar laat me even eerlijk zijn. De zomerse sferen zijn hier momenteel wat ver te zoeken. Deze Smoky kaasdip met bier is een comfort food hapje met als doel wat positieve vibes te brengen in een mindere periode. De laatste weken kom ik er nauwelijks toe om echt te BBQ’en. “Kleine kindjes kleine zorgen, grote kindjes grote zorgen… “. Een gezegde waar ik altijd mijn vragen bij had maar waarvan we nu helaas ondervinden dat er toch een grond van waarheid in zit. Desondanks proberen we toch tijd te blijven maken om af en toe wat te genieten met een aperitiefje. Vorig weekend besloot ik dan ook deze smoky kaasdip met bier te maken als snel hapje voor bij de aperitief. Voor het recept baseerde ik mij op de “Beer cheese dip” van Spend with pennies”. Al was er wat sleutelwerk nodig aan het recept voor het naar onze smaak goed genoeg was om te delen.

De eerste versie van deze Smoky Kaasdip met bier bleek namelijk niet zo gebalanceerd te zijn. De bittere smaken van het bier kregen de bovenhand waardoor wat zout en limoensap nodig was om het geheel in balans te brengen. De afgelopen week moesten we noodgedwongen dan ook wat experimenteren met deze aperitief (tedju toch). Na drie pogingen bleek vooral het verminderen van de hoeveelheid bier toch de sleutel om wat meer balans in het gerecht te brengen. Het bier moet subtiel aanwezig zijn als extra smaakmaker zonder het geheel te overheersen. Wil je toch graag wat meer bittere toetsen, gebruik dan een bruin biertje in plaats van een blonde trippel. Zelf ben ik ook wel benieuwd wat het zou geven met een geuze in deze kaasdip. Bij een volgende versie probeer ik het eens uit zodat de zure toetsen van de geuze het limoensap misschien kunnen vervangen.

smoky kaasdip met bier

Uitgebreid aperitieven?

Misschien kunnen deze hapjes nog wat aanvulling bieden

Of misschien kan jij het wel eens testen? Als je zelf de Smoky kaasdip met geuze maakt laat dan zeker eens weten wat je ervan vond! Of misschien heb je wel een ander biertje waarmee je het recept kan maken? Het kan handig zijn om het bier geleidelijk aan in stappen toe te voegen zodat je kan proeven of deze niet gaat overheersen. Geniet in elk geval van de momenten samen. Of het nu als positief tegenwicht is in moeilijkere tijden of in de ideale omstandigheden om de sfeer verder te versterken met een heerlijk hapje. Smakelijk!

Smoky Kaasdip met bier – #partytime
Prep Time
10 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
30 mins
 

De zomerse aperitieven komen eraan! Een lekker biertje onder de zomerse zon en daarbij een stevig hapje om niet te bezwijken. Deze Smoky Kaasdip met bier is misschien wel de zomerse variant van de kaasfondue en wie kan dat weerstaan?

Course: Aperitiefhapje, lunch
Cuisine: Amerikaans, Frans
Keyword: belgisch, belgisch bier, Cheddar kaas, dip, dipsaus, gerookte, Gietijzer, hartig, kaas, lidl belgium, roux, skillet, Smoky
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 50 gram boter
 • 35 gram bloem
 • 250 ml melk
 • 50 ml bier Ik gebruikte een blonde Brugse zot
 • 2 tl BBQ rub naar keuze (zelf maken? Lees de post gelinkt in de instructies)
 • 100 gr vers geraspte cheddar kaas
 • 100 gr oud Brugge kaas
 • 2 tl mosterd
 • limoensap naar smaak
 • peper en zout naar smaak
Instructions
 1. Maak en roux door de boter te smelten in een skillet of diepe vuurvaste sauspan en hierin de bloem te bakken gedurende één minuut. Giet voorzichtig de melk erbij al roerend zodat de klontjes bloem oplossen in de melk.

 2. Voeg het bier toe en laat inkoken op een middelhoog vuur tot de roux mooi indikt.

 3. Plaats een heat deflector in de BBQ en voeg vervolgens de vers geraspte kaas toe. Laat zachtjes smelten met het deksel van de BBQ dicht gedurende een drietal minuten. Indien te lang verhit kan de kaas beginnen korrelen.

 4. Breng op smaak met de mosterd, limoensap, bbq rub (zelf je rub maken? Lees hier hoe je eraan begint) , peper en/of zout naar smaak. Proeven is the key!

 5. Werk het geheel af met verse koriander en stukjes chilipeper.

Dien de smoky kaasdip met bier op met nacho's of een stukje brood en een fris biertje. De zure smaken van een Geuze doen het goed tegenover de royale kaas dip.


1 thought on “Smoky Kaasdip met bier – de perfecte party snack”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.