Italian Meatball Sandwich – Smoky Pizza Baguette 2.0

Italian Meatball Sandwich – Smoky Pizza Baguette 2.0

Never waste a good crisis… We hebben het de laatste maanden wel al vaker gehoord. In momenten van crisis word je uitgedaagd anders te gaan denken. Oplossingen te zoeken om toch resultaat/voldoening te halen. Wie mij volgt op Instagram zal wel gemerkt hebben dat ik de laatste weken niet steeds goed in mijn vel zit. Confrontaties en tegenslagen lijken elkaar op te volgen waardoor de moraal het soms laat afweten. Crisis met andere woorden… Een crisis die zijn impact heeft op mijn organisatorisch vermogen, maar tegelijk ertoe geleid heeft dat ik na maanden misschien wel het meest eenvoudige gerecht van mijn food bucketlist kon schrappen. De Italian Meatball Sandwich. Een pizza baguette 2.0 met gerookte gehaktballen afgebakken in de Pelletsmoker.

Disclaimer: Post in samenwerking met Lidl. Deze post kan affiliate links bevatten. Een aankoop via deze links kost je niets extra maar zorgt voor een kleine bijdrage om deze blog te kunnen onderhouden. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Doorgaans ben ik al niet zo de man van de organisatie. Ribben heb ik ondertussen al vaak genoeg gemaakt om het met de ogen toe te kunnen. Vreemd genoeg lijken deze langere projecten waar een (nochtans minimale) planning voor vereist is op deze dagen soms een onoverzichtelijke taak waar ik geen begin noch eind aan zie. Het plan om maandag op mijn vrije middag een mooie lat Beher Ribbetjes te bereiden viel hierdoor al snel in duigen. Het voordeel is dan weer dat ik er mij dit weekend mee kan amuseren nu het hoofd terug wat rust heeft gevonden. Maar soms is zo’n moment van crisis nodig om tot inspiratie of projecten te komen die al lang op de denkplank zijn blijven liggen. De Italian Meatball sandwich bijvoorbeeld. Vanzelfsprekend met huisgemaakte gerookte gehaktballen!

Het idee ligt al zo lang te rijpen dat ik mij amper kan herinneren waar ik het heb opgeraapt. Doorgaans noteer ik de bron van inspiratie in mijn notitieboekje, maar erg nauwkeurig (of leesbaar) is het helaas niet. Bijgevolg moet ik beroep doen op mijn geheugen waarin ik mij meen te herinneren de Italian Meatball Sandwich te hebben gezien in een aflevering van de Netflix reeks “The chef show” waar een zuurdesem bakker (meen ik me te herinneren) een meatball sandwich bereidde in de houtoven. Zo simpel dat het mij ongelofelijk lekker leek. Wat opzoekwerk heeft me geleerd dat de chef in kwestie Daniele Uditi is van het restaurant “Pizzana“. Het nut van dergelijke bucketlist gaat vaak verloren door nieuwe ideeën die ontstaan nog voor ik naar het boekje kan teruggrijpen. Maar op momenten waar de creativiteit bedolven ligt onder een hoopje zorgstof komt het bijzonder goed van pas. Als daarbij nog komt dat je in het weekend als in een onverwachte vlaag van voorzienigheid extra gehaktballen hebt gerookt met het idee “er wel nog iets van te maken”, vallen de puzzelstukjes al snel samen.

Mezelf kennende weet ik ondertussen dat het beginnen aan een project, waar mijn hoofd geen ruimte voor heeft, gedoemd is om tot ontgoocheling te leiden. Ik besluit mezelf de rust te gunnen en mij wat te focussen op een aantal foto’s die ik nog wou maken en vervolgens af te ronden met dit heerlijke eenvoudige BBQ broodje: “De Italian Meatball Sandwich”. Het gegeven dat ik tijdens het maken van de foto’s tot drie maal toe een biertje heb omgegooid, illustreert perfect waarom ik de juiste keuze maakte om niet aan de ribben te beginnen. Het oorspronkelijke idee om deze gehaktballen in een aparte post te delen viel dus niet in het water maar in het bier. Te snel besloot ik tevreden te zijn met de foto waardoor ik hem nu niet wil gebruiken. Gelukkig bleek het succesvol afbakken van de Italian Meatball sandwich de nodige rust te brengen. Een rust die de creativiteit en doeltreffendheid ten goede kwam. Van bij de eerste foto’s was ik al tevreden over het resultaat waardoor slechts enkele kleine aanpassingen nodig waren om de dag met voldoening af te kunnen ronden. Elk nadeel heeft zijn voordeel en zo krijgen jullie nu meteen het recept voor de gehaktballen en deze Pizza baguette 2.0 gewoon in één post. Gewoon zomaar, gratis en voor niks!

Helaas zijn mijn kwaliteiten in het bakken nog niet voldoende ontwikkeld om dit recept met een heerlijk zuurdesem broodje te maken. Al heb ik het gevoel dat de eenvoud en het gemak in dit recept ook siert! Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken zodat je een snelle hap op tafel kan toveren, dan kan je zeker ook werken met de gehaktballen van Lidl die ik in dit “Not a Moinkball” recept gebruikte. In een 10 tal minuten maak je zo op de Traeger of je eigen BBQ een heerlijke snack bomvol smaak! Het mag dan geen traditioneel BBQ Bastard recept zijn waarin ik probeer zoveel mogelijk “From scratch” te maken, deze Italian Meatball sandwich was een sublieme snack. Persoonlijk vond ik het prefab broodje zelfs bijdragen tot het Pizza Baguette gevoel waardoor het mij helemaal niet stoorde! Veel plezier met dit recept. Wat ik eruit heb geleerd: “Hoezeer het ook mag tegenzitten in het leven, niet opgeven en het beste maken van je dag kan een boost geven om toch verder te zetten en de energie terug te winnen!”.

Meer Meatball Madness

Klik Hier
Italian Meatball Sandwich
Prep Time
5 mins
Cook Time
10 mins
Homemade meatballs
1 hr 30 mins
Total Time
15 mins
 

Zin in een heerlijke snack maar geen tijd om uren aan de BBQ te staan? Of gewoon nog wat leftover meatballs waar je een heerlijke oplossing voor zoekt? Deze Italian Meatball sandwich is exact wat je zoekt! Heerlijk eenvoudig en met als resultaat een Pizza Baguette 2.0! Waar wacht je nog op?

Course: Snack
Cuisine: Italiaans
Keyword: afbakken, broodje, gehaktballen, gerookt, hot and fast, italiaans, italian, lidl belgium, meatballs, mozzarella, recept, sandwich, Smoky, Traeger
Servings: 4 personen
Ingredients
Voor de Italian Meatball sandwich
 • 4 afbakbroodjes
 • 12 Gerookte gehaktballetjes
 • 6 El tomatensaus
 • 1 bol buffel mozzarella
 • basilicum naar smaak
 • Italiaanse kruiden naar smaak
Voor de gehaktballen
 • 600 gr gemengd gehakt
 • 100 gr vers geraspte cheddar kaas
 • 1 chili peper
 • 1 tl garam massala kruiden fijn gemalen
 • zeste van 1 limoen
 • peper en zout naar smaak⅛
Instructions
Chili cheddar meatballs
 1. Rasp de kaas en verwijder de zeste van 1 limoen en snij de chili peper in kleine blokjes.

 2. Voeg de zeste, chili en geraspte cheddar toe aan het gehakt samen met de garam massala kruiden, peper en zout naar smaak.

 3. Meng het geheel goed door met de hand en vorm balletjes van ongeveer 20 gram voor een aperitiefhapje en 40 gram wanneer je ze serveert bij een maaltijd.

 4. Bereid de BBQ (in dit geval de Kamado Joe) voor op een sessie op lage temperatuur (75-100°C) en voeg 2 chunks rookhout toe tussen de kolen.

 5. Rook de gehaktballetjes tot een kerntemperatuur van 70°C.

Serveer de gehaktballetjes met fijngesneden koriander en je favoriet sausje om de balletjes in te dippen. Of maak er deze heerlijke Italian Meatball sandwich van:
 1. Snij uit de bovenkant van de afbakbroodjes een driehoek waar de gehaktballetjes in passen. Ben je nogal groot geschapen? Overweeg dan om je balletjes doormidden te snijden zodat deze in het broodje passen.

 2. Smeer aan de binnenzijde van het broodje ongeveer anderhalve lepel tomaten passata met basilicum en italiaanse kruiden.

 3. Plaats de gehaktballetjes in het broodje en vul de ruimte tussen de balletjes met de buffel mozzarella en basilicum.

 4. Plaats de broodjes op een vuurvaste ovenplaat en bak de broodjes af gedurende een tiental minuten op 220°C. Voor het afbakken maakte ik gebruik van de Traeger Ironwood. Wil je graag wat meer lezen over het verschil tussen een pellet BBQ en een kamado? Dan is deze post misschien wel interessant voor jou.

Werk vlak voor het serveren af met enkele blaadjes verse basilicum! Smakelijk


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.