Skillet Pizza op de BBQ – Chicago style

Skillet Pizza op de BBQ – Chicago style

Het succes van Pizza bij BBQ liefhebbers zal je wellicht niet verbazen? Een goede authentieke pizza schreeuwt om vlammen. En als er iets is waar wij dol op zijn is het vuur en alles die er maar een beetje aan doet denken. Wie probeerde een pizza te maken op zijn BBQ zal ongetwijfeld ook weten dat de gemiddelde Barbecue niet gemaakt is om pizza te bakken volgens de Italiaanse tradities. Je hoort mij hier dus niet zeggen dat je geen lekkere pizza kan maken op de BBQ, maar het verschil zit hem in de details. In deze post wil ik graag even stil staan bij waar het verschil hem nu net zit en in welke mate deze Skillet Pizza misschien wel een leuk alternatief zou kunnen vormen om mee aan de slag te gaan. Al moet ik eerlijk bekennen dat de Chicago style pizza naar mijn gevoel de grenzen opzoekt van wat men als pizza kan bestempelen. Gelukkig doet deze “discussie” niets af van de heerlijke smaak!

Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. De Vonken oven heb ik gekregen in bruikleen. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Je zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat de “pizza ovens” aan een serieuze opmars bezig zijn binnen de BBQ wereld. Denk hierbij aan de kleinere betaalbaardere modellen zoals de Ooni die aan populariteit winnen of de robuustere klassiekere modellen zoals Vonken waar ik zelf mee mag werken. Wie graag met vuur werkt, bakt doorgaans ook graag pizza. Hoewel je op je BBQ ongetwijfeld wel een lekkere pizza kan bakken zal je ongetwijfeld vroeg of laat op de limieten botsen. Voor een heerlijke traditionele Italiaanse Pizza heb je namelijk een goede balans nodig tussen hitte boven en onder de pizza. De hitte van onderuit wordt gegenereerd door de voorverwarmde pizzasteen die zorgt voor een knapperige korst. De hitte van bovenaf wordt traditioneel bekomen door likkende vlammen die boven de pizza een directe stralingshitte creëren. Laat nu net daar het punt zitten waar het schoentje wringt bij de klassieke BBQ waarbij de hitte doorgaans van onder de pizzasteen uit komt waardoor deze balans moeilijk te vinden is. In deze post geef ik enkele tips om het effect te evenaren. Desondanks merk ik dat zelfs bij een keramische BBQ de efficiëntie maximaal 3-4 pizza’s kan worden aangehouden.

Hoewel deze post niet “DE oplossing” vormt voor je probleem, kan de skillet pizza op de BBQ wel een waardig alternatief vormen waarbij de authenticiteit eerder in vraag zal worden gesteld omwille van zijn oorsprong dan de gebruikte techniek. Deze skillet pizza of “Chicago Style” pizza wijkt namelijk sterk af van de klassieke Napolitaanse of Romeinse Pizza zowel in manier van bereiding als in zijn vorm. Geen dunne luchtige korst met een minimum aan toppings, maar een royaal belegde bodem met een luchtige dikkere krokante bodem. Denk aan een 2.0 versie van de goedkoopste Aldi Pizza. Hoewel dit misschien wat minachtend klinkt ben ik er zeker van dat de meerderheid onder jullie deze pizza net als ik op het “Guilty pleasure” lijstje hebben staan! Dus waarom niet zelf eens aan de slag gaan met de skillet pizza?

In tegenstelling tot een gewone pizza wordt de skillet pizza niet op een pizzasteen gebakken. Je kan de skillet of gietijzeren pan gewoon op het rooster plaatsen. Door deze skillet in te wrijven met olie bekom je een “gefrituurd” krokant deeg met extra karakteristieke zachte smaak (mede door de ingrediënten in het deeg). Dit proces duurt echter wat langer waardoor de toppings doorgaans in omgekeerde volgorde op de pizza worden geplaatst zodat de kaas niet kan verbranden in een pizza oven. Iets waar je bij een gewone pizza dus minder snel last van zal hebben. Hoewel ik er zelf voor koos om de skillet pizza in mijn pizza oven te bakken (gewoon omdat ik zin had om met vuur te spelen), koos ik er toch voor om de ingrediënten in een eerder klassieke volgorde op mijn pizza toe te voegen. Het krokante kaas korstje is wat mij betreft namelijk één van de essentiële onderdelen van een pizza. Logischerwijs was de bodem nog niet krokant toen de kaas al goed gesmolten was. Dit los ik op door de skillet nog kort even rechtstreeks op de kolen te plaatsen zodat deze op hoge temperatuur wordt gebakken. Wees wel alert! Op deze manier kan het plots snel gaan, maar het is naar mijn gevoel een leuke speelsere manier om de skillet pizza te bereiden.

Chicago style skillet pizza

Of je de skillet pizza nu echt onder de categorie pizza kan schuiven… Ik weet het niet goed. Pizza brood of pizza taart zou misschien een meer geschikte benaming zijn. In elk geval vormt het een leuke variatie waarvan ik dacht dat de kinderen er helemaal weg van zouden zijn. Maar als je ze te goed opvoedt merken ze evenzeer op dat dit geen “echte pizza” is. Met andere woorden: “Mijn gasten stonden er niet echt voor open om deze skillet pizza een kans te geven en vroegen meteen naar de klassieke pizza”. Zowel mijn vrouw en ik aten met genot al hadden we beiden wel het gevoel dat het leuk is om zo af en toe eens zo’n stevige pizza te maken. Tegelijkertijd waren we beiden overtuigd dat de traditionele pizza nog steeds de voorkeur draagt. Maar smaak en beleving zijn persoonlijk! Ik ben dan ook zeer benieuwd naar jullie mening! Is dit een volwaardige pizza? Een leuk alternatief? Of hou je het toch liever bij de klassieke Italiaanse versie? Laat het mij zeker eens weten in onderstaande reacties of op de social media platformen.

Op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Volg mijn experimenten en BBQ avonturen op Facebook of Instagram (@the_bbq_bastard) zodat je niets hoeft te missen!
Skillet pizza op de BBQ
Prep Time
20 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
2 hrs 20 mins
 

Een pizza bakken op de BBQ is niet zo eenvoudig als het lijkt. Deze Skillet pizza kan een leuk alternatief zijn en is misschien wel iets eenvoudiger te maken. Traditioneel Italiaans is hij niet. Lekker daarentegen.

Course: Hoofdgerecht, Snack
Cuisine: Amerikaans
Keyword: aldi pizza recept, american style, barbecue, bbq, but better, cheesy, deep dish, Gietijzer, houtoven, kamado, kazig, pan pizza, pellet bbq, pizza, skillet
Servings: 2 pizzas
Ingredients
Voor het deeg
 • 450 gr bloem
 • 200 gr melk
 • 80 gr water
 • 13 gr zout
 • 5 gr droge gist
 • 20 gr boter
Voor de saus
 • 1 sjalot
 • 2 tl italiaanse kruiden (gedroogde tijm, salie, rozemarijn)
 • 1 blik (400 gr) Gehakte tomaten blokjes
 • 1 scheutje rode wijn
 • 1 handvol basilicum
 • 100 gr hesp blokjes of salami
 • Mozzarella kaas (uitgelikt) naar smaak
 • Geraspte Cheddar kaas naar smaak
 • Peccorino naar smaak
 • zeste van 1 citroen
 • 1 handvol peterselie
Instructions
Voor het deeg
 1. Verwarm het water tot het lauwwarm aanvoelt (+- 30°C) en voeg hieraan de droge gist toe. Roer het geheel om en laat de gist activeren (+-15 minuten)

 2. Plaats de bloem en het zout in een mengkom en meng het geheel goed door. Voeg de melk toe en meng voorzichtig met de hand de melk door de bloem tot de melk is opgenomen. Plaats onder een vochtige doek gedurende 15 minuten.

 3. Voeg het water met de gist toe aan je voordeeg en meng het geheel goed door. Kneed vervolgens tot je een soepel zacht deeg bekomt dat niet meer kleeft.

 4. Laat het deeg gedurende anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur onder een vochtige doek tot het in formaat is verdubbeld.

 5. Vorm twee bollen van het deeg en laat op je werkbank nog een half uur rusten onder een vochtig doek.

Voor de saus
 1. Stoof de sjalot glazig en breng op smaak met de Italiaanse kruiden. Voeg de stukjes hesp of blokjes salami toe en bak nog even aan. Blus vervolgens met een scheutje rode wijn en voeg vervolgens de tomatenblokjes toe.

 2. Laat even sudderen tot het meeste vocht is uitgekookt. Proef en breng op smaak met peper, zout en basilicum naar smaak. Hou nog wat basilicum achter de hand voor de afwerking.

Skillet pizza
 1. Bereid je BBQ voor op een sessie aan middelhoge temperatuur (+-200°C) en wrijf je skillet grondig in met olijfolie.

 2. Plaats de deegbol in de skillet en vorm het deeg in de skillet. Dit doe je door in het midden van je deegbol te beginnen en het deeg voorzichtig naar buiten te rekken zodat de lucht in je deeg blijft. Zorg ervoor dat de randen van je skillet bedekt zijn met het deeg.

 3. Voeg de helft van de saus toe aan één pizza en de andere helft aan de andere. Werk af met de kazen en enkele blaadjes basilicum. Dit mag royaal!

 4. Bak de pizza in je BBQ tot de kazen smelten en lichtjes kleuren. Check of je bodem ondertussen goudbruin en krokant is geworden (+-20 a 30 min.). Zo ja: laat de skillet nog staan tot je saus mooi karameliseert tegen de rand van je skillet en de kaas een mooie gouden korst vormt. Indien de bodem nog niet voldoende gebakken is plaats je de skillet even rechtstreeks op de kolen tot je een mooie korst bekomt (opgelet dit kan plots snel gaan).

 5. Snij de zeste van 1 citroen fijn samen met verse peterselie. Meng het geheel goed door en werk de pizza hiermee af naar smaak.

Snij de skillet pizza aan en werk af met enkele verse blaadjes basilicum en het mengsel van citroenzeste en peterselie.
Recipe Notes

Tip: wil je meer pizza’s maken, langere reistijden, meer vochtigheid, … ? De Pizzapp is een zeer handige tool om de juiste verhoudingen voor je pizza te berekenen. Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.