Dry Ribs maken – The Curry Guy BBQ boek review

Dry Ribs maken – The Curry Guy BBQ boek review

Deze blog bevat ondertussen al 12 recepten voor heerlijke ribbetjes. Toch staat hier nog geen enkel recept voor het maken van “Dry Ribs”. Vreemd… Het is namelijk zeker niet de eerste maal dat ik Dry Rubs klaarmaak. Er is zelfs een tijd geweest dat ik saus op ribbetjes beu was geworden en ze enkel nog op deze manier klaarmaakte. Het boek “The curry guy- BBQ” van “Dan Toombs” zorgt voor verandering. Hoewel boek bomvol heerlijke gerechten staat, was het net dat “nostalgische” verlangen die mij het meest prikkelde om de zoete, pittige Baby Back Ribs te maken. Om jullie een voorsmaakje te geven, deel ik hier alvast het recept. Dit alles aangevuld met mijn bevindingen rond het boek. Benieuwd of je “The Curry Guy BBQ” aan je verlanglijstje moet toevoegen? Lees dan snel onderstaande post.

Disclaimer: Het boek werd gegeven door @goodcook.nl. Ik ontvang geen geldelijke vergoeding voor het schrijven van de review. Deze post kan wel affiliate links bevatten. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Wie is Dan Toombs?

Nog nooit van gehoord? Wel laten we eerlijk zijn… Ik ook niet! Niet zo geheel onlogisch ook. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is Dan Toombs geen Vlaamse Chef. Meer nog! Hij is net als ik zelfs helemaal geen chef. Deze Britse liefhebber van het lekkere leven besloot in 2010 een blog te starten en kon zijn vrouw en kinderen overtuigen om een jaar lang enkel Indisch voedsel te eten. Hoewel mijn kroost tamelijk ruimdenkend is, zou ik het hier niet moeten proberen. “The Daily Mail” pikte het verhaal op waardoor Dan Toombs al snel gekend werd onder de naam “The Curry Guy”. Waar hij aanvankelijk zelf alles moest uitzoeken om heerlijke authentieke Brits-Indiase recepten te kunnen delen, staan de chefs nu in rijen om met Dan hun geheimen te delen. The Curry Guy bundelt deze op zijn beurt weer in prachtig vormgegeven boeken. Het zijn er ondertussen al 7! Naast dit “BBQ” boek kan je eveneens volgende een Self-titled boek vinden samen met “Light”, “Easy“, “Veggie“, “Bible“, “Compleet” en “Thai“. Mooie verzameling niet? Of ze de moeite zijn? Geen idee! Al kan ik wel wat meer vertellen over het boek “The Curry Guy BBQ“.

Source: https://greatcurryrecipes.net/

The Curry Guy BBQ

Opzet

Met het boek “The Curry Guy BBQ” wil Dan Toombs aantonen hoe eenvoudig heerlijk het kan zijn om Indiase gerechten te bereiden op de BBQ. Hij wil mensen inspireren om meer uit hun BBQ te halen en toont dit door het creëren van verschillende Indiase gerechten. Alles in het boek kan je perfect thuis ook zelf maken op je BBQ! Al kan een deksel in sommige situaties wel handig zijn. Een visie die erg dicht aansluit bij die van mij! Toeval of niet, de gerechten worden overigens gemaakt op verschillende toestellen waarbij hoofdzakelijk de Kamado Joe als een vuurschaal vaak worden gebruikt. Maar ook een Traeger Pelletgrill kon blijkbaar in zijn verzameling niet ontbreken. Naast de recepten vind je in dit boek tal van tips en tricks om het voor jou nog wat makkelijker te maken deze recepten te reproduceren. “Hoe steek je de BBQ aan”, “Welke brandstof gebruik je en hoeveel?”, “Direct vs. indirect BBQ’en” … Met andere woorden: “de obligate onderdelen van een BBQ boek”. Heb je al wat ervaring met de BBQ en/of grillen? Dan kan je met een gerust hart verder bladeren naar pagina 12 van het boek waar afgetrapt wordt met een hoofdstuk rond “Hapjes en voorgerechten”.

The Curry Guy BBQ

Inhoud

Met meer dan 100 recepten kan je niet enkel teren op “Hapjes en voorgerechten” natuurlijk. Verder in het boek vind je een basis-indeling volgens de Indiase kooktechnieken. Denk aan “Spiesjes, gegrilde en geroosterde hoofdgerechten”, “Hoofdgerechten uit een pan”, “Klassieke Curry’s, “Bijgerechten” en “Sauzen, marinades en specerijenmengels”. Goed voor ruim 150 pagina’s aan BBQ plezier. Bij elk van de gerechten kan je symbolen terug vinden die aanduiden welke techniek wordt gebruikt (direct vs. indirect), of het recept glutenvrij en/of vegetarisch is. Handig voor wie het nodig heeft. Voor mezelf maakt het echter niet zoveel uit! Zolang het gerecht maar smaakt. Om dit te testen ging ik aan de slag met de Dry Ribs in het boek. Later in deze post lees je meer hierover. Staan er geen recepten in het boek dan die wat origineler zijn? Zeker! Om dit boek in een mooi daglicht te plaatsen, is dit recept misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Maar ik had er zin in en bovendien is de kans erg groot dat deze post vaker bekeken wordt dan pakweg de “Gegrilde Ananas Tandoori”.

Puur Indisch?

Waarin onderscheid dit boek zich van andere BBQ boeken hoor ik je misschien al vragen! Op zich niet zo heel veel… Net als in andere BBQ boeken zal bevat ook dit boek de “verplichte nummers” als Brisket, burgers, ribbetjes, gegrilde kip, … Maar ook hier wordt het thema perfect doorgetrokken. Denk hierbij aan gerookte brisket massala, pittige hele kip aan een spies mooi geroosterd boven open vuur of wat dacht je van de Chapli kebab smash burger? Naast de traditionals vind je in dit boek ook recepten terug als gegrild konijn, geroosterde eendenborst met pompoen, diverse kebab spiesjes, … Daarnaast biedt het boek ook een mooi overzicht aan recepten voor kebab broodjes, naan, sausjes, curry’s, … Het meest verrassende binnen dit gamma zijn de Kulcha’s met truffel en pecorino. Kulcha’s kun je vergelijken met een niet gerezen versie van Naan broodjes die gebakken worden op de BBQ. Dit recept zal ongetwijfeld binnenkort eens getest worden. Op zoek naar een leuk dessert? Dan kan je dit boek best skippen. Op een Tandoori koffie en Tandoori Chai thee na, kom je in dit boek van een kale reis terug. Al vind ik deze koffiebereiding als fervent koffie drinker erg bijzonder! Benieuwd hoe het zal smaken!

Vormgeving

Naast BBQ liefhebber ben ik natuurlijk ook bijzonder geïnteresseerd in fotografie en alles wat te maken heeft met vormgeving. Op dit vlak scoort “The Curry Guy BBQ” op alle fronten! In tegenstelling tot veel kookboeken zal je op de hoes geen afgewerkt gerecht te zien krijgen, noch een afbeelding van de auteur. Zoals je op de foto kan zien krijg je een schitterend ogend blauw boek in handen met rode “vlammen” en een gouden BBQ opdruk! Het oogt royaal en veelbelovend als je het mij vraagt! Binnen in het boek vind je mooi overzichtelijke recepturen, voorafgegaan door een korte omschrijving. De focus ligt duidelijk op het delen van recepten en technieken. Dit alles geïllustreerd met prachtige foto’s van Kris Kirkham. Doorgaans krijg je smakelijke food fotografie met de focus op het product. Hier en daar wordt in het boek gebruik gemaakt van sfeerbeelden waardoor het boek nog wat meer tot leven komt. Geef toe! Een mooie lamsbout naast een smeulend vuurtje of een skillet in de gloeiende kolen blijft toch altijd overtuigen niet?

Dry Ribs – Zoet pittige Baby Backs

Droge ribben? Nee hoor! Dry Ribs zijn alles behalve droge ribbetjes. De reden dat ze “Dry Ribs” heten verwijst eerder naar de bereidingsmethode. In tegenstelling tot vele andere recepten voor ribbetjes op de BBQ wordt bij de Dry Ribs geen gebruik gemaakt van een sticky BBQ saus. Bij Dry Ribs worden de ribbetjes ingewreven met een rub naar keuze (deze uit het boek is alvast een aanrader), om vervolgens te bereiden volgens een variant van de “Easterwood Method“. Huh? Geen 3-2-1? En wat is dat dan die methode? Geen onnodige complexiteit. Deze bereidingsvorm geniet mijn absolute voorkeur voor de perfecte textuur en smaak in de ribbetjes. Bij deze methode laat je de Dry Ribs rustig garen op een temperatuur tussen 100 en 150°C. Bij de klassieke Easterwood methode moeten de ribbetjes klaar zijn in 2uur. Dit is hier niet het geval. We gaan iets lager in temperatuur waardoor het iets langer duurt. Door regelmatig een spray te spuiten op de ribbetjes kan de korst mooi uitdrogen terwijl het vlees sappig en mals blijft. #winwin. Het gedoe met inpakken is naar mijn gevoel dan ook compleet overbodig en enkel zinvol wanneer je overgare ribbetjes wil bekomen (Fall of the bone zoals ze dat mooi heten).

Dry Ribs

Smaakt deze blogpost naar meer? Dan zijn er verschillende opties! Eerst en vooral zou ik aan de slag gaan met het recept. Op een volle maag met enkele heerlijke ribbetjes achter de kiezen zal je vast al een stuk efficiënter werken! Vervolgens kan je rustig deze blog verder uitpluizen op zoek naar meer leuke gerechten. Veel Indisch eten staat er echter niet op deze blog! Is dit waar je naar zoekt? Dan kan ik je ten zeerste het boek van “The Curry Guy” aanraden. Je zal ongetwijfeld tal van leuke nieuwe recepten terugvinden in het boek! Laat alvast ook eens weten wat je van deze “Dry Ribs” vond. Moesten er nog vragen zijn over het boek, dan beantwoord ik deze graag op de sociale media kanalen. Veel BBQ plezier!

Zoete, pittige Baby Back Dry Ribs
Prep Time
10 mins
Cook Time
4 hrs
Total Time
4 hrs 10 mins
 

Dry Ribs zijn heerlijke traag gegaarde ribbetjes van de BBQ. Geen sticky sauzen die bij overvloed de smaak van het varken kunnen overheersen. 321 nee hoor! Gewoon volgens de Easterwood Method. Kruiden op de ribbetjes, roken en sprayen maar!

Recept van Dan Toombs uit The Curry Guy BBQ.

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Amerikaans, Indisch
Keyword: 321 methode, babyback ribs, bbq, boek review, Coldsmoked, Dan Toombs, Dry, easterwood, gerookte, kookboek, ribbetjes, spray, techniek
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 4 Racks dik bevleesde ribben Dikke Baby Backs of spareribs
Voor de rub
 • 2 El knoflookpoeder
 • 2 El uienpoeder
 • 2 El versgemalen zwarte peper
 • 2 El zout
 • 100 gr. lichte bastardsuiker
 • 1-2 El Kashmirichili poeder (evt. vervangen door chili poeder)
 • 4 El paprikapoeder
 • 1 El komijnpoeder
 • 1 El korianderpoeder
Voor de Azijnspray
 • 250 ml appelciderazijn
 • 1 El worcestersaus
 • 2 limoenen
 • 2 scheutjes tabasco (meer of minder naar smaak)
 • zout en peper naar smaak
Instructions
 1. Meng alle ingrediënten voor de rub en breek eventuele klontjes op met de hand.

 2. Verwijder het vlies van de ribbetjes. Dit kan je doen door midden in de rib met een bot steeltje van een koffielepel onder het vlies langs het been te schrapen en dit voorzichtig omhoog te trekken. Stop je vinger in de gemaakte holte en trek voorzichtig het vlies omhoog terwijl je met de andere hand de ribben tegenhoudt.

 3. Dep de ribbetjes droog met een keukenhanddoek en verspreid een dunne laag rub over de ribbetjes. Laat het geheel vervolgens een half uurtje rusten in de koelkast zodat de kruiden in de oppervlakte van het vlees kunnen trekken.

 4. Start ondertussen de BBQ op voor een indirecte sessie op lage temperatuur (100-125°C). Zorg voor voldoende brandstof in je BBQ. Maak je gebruik van een kettle BBQ dan gebruik je het best briketten. Bij een kamado gooi je deze vol met houtskool. Werp in beide gevallen 2-3 chunks hout tussen de kolen en wacht tot deze een lichtblauwe rook produceren.

 5. Plaats de ribbetjes op het rooster en sluit het deksel. Laat de ribbetjes 2 uur roken. Ondertussen kan je de spray maken.

 6. Meng alle ingrediënten goed door en giet deze in een propere plantenspuit.

 7. Open na 2u het deksel van je BBQ en spray de ribs met de mengeling als de ribbetjes droog beginnen ogen. Herhaal dit om de 30 minuten. Tot de ribbetjes gaar zijn (+-1 a 2 u afhankelijk van de dikte van de ribbetjes).

 8. De ribbetjes zijn klaar als het vlees wat teruggetrokken is van de botjes en deze mooi buigen wanneer je ze in het midden op heft. De ribbetjes moeten eenvoudig los te trekken zijn zonder dat het vlees van het been valt.

Serveer deze dry rubs met potato wedges, gebakken aardappelen of frietjes. Je kan je favoriete BBQ saus erbij serveren, maar dit is zeker geen vereiste. Smakelijk!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.