Een Kamado kiezen? Waar je moet op letten!

Een Kamado kiezen? Waar je moet op letten!

Je zal maar gebeten worden door die BBQ-microbe! Voor je het weet sta je te kijken om je zuurverdiende centjes te investeren in een nieuw/extra toestel. Die standaard Vlaamse grill mag opgeborgen worden in de schuur naast het denken in termen van “BBQ-seizoenen”! Vanaf nu wil je namelijk het hele jaar door van je hobby genieten. Je hebt je oog laten vallen op een kamado. Misschien wel het meest flexibele en stabiele toestel op de markt. De keramische schil van het alom geprezen eitje is namelijk een ideale thermische beschermlaag om je toestel stabiel te houden in wisselende weersomstandigheden en ook het verbruik van kolen te beperken. Maar dan word je geconfronteerd met een aardig probleem. De juiste kamado kiezen… Hoe begin je eraan en wat zijn de verschillen tussen de talrijke producenten op de markt? Is duurder ook beter? In deze post overloop ik enkele overwegingen bij het maken van je keuze! Want – zoals je zal merken – in deze post hangt de keuze van kamado voornamelijk af van jouw eigen verwachtingen en budget. Benieuwd? Lees snel verder en kom alles te weten over de verschillende modellen op de Belgische en Nederlandse markt.

Disclaimer: post in betaalde samenwerking met kamadoexpress.nl. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Een kamado kiezen is nog niet zo eenvoudig. Al snel zal je merken dat ze bestaan in verschillende maten en gewichten. Dan laten we nog de materialen buiten beschouwing. Tegenwoordig worden namelijk ook “Kamado style” BBQ’s gemaakt in metaal (denk hierbij aan de Weber Summit, Kettle Joe en Blaze kamado). We laten deze in dit overzicht buiten beschouwing gezien de kamado traditioneel uit keramiek wordt gemaakt. Wat je vooral zal merken is ook een brede waaier aan prijzen die je voor een eitje kan betalen. Gaande van een spotgoedkope kamado van 69 euro tot peperdure modellen van enkele duizenden euro’s. Wat opzoekwerk bezorgt je wellicht nog meer koppijn want iedere bezitter zweert bij het model dat hij of zij heeft gekocht. Of dat nu het kleine eitje van de supermarkt is, de traditionele groene, vernieuwende rode of “lokale” zwarte… Ver zal je hiermee dus niet geraken. Als eerste tip, wil ik je dan ook al meegeven op basis van deze post een selectie te maken. Zorg er nadien voor dat je in een winkel of bij een BBQ-liefhebber eens langs kan gaan om het toestel van dichtbij te zien en enkele handelingen uit te voeren. Op deze manier ontdek je namelijk het best welk toestel jou het best ligt.

kamado kiezen

The Big 4

Vraag je rond bij BBQ-liefhebbers in België en Nederland, dan zal je snel ontdekken dat “The Big 4” zich duidelijk onderscheiden in hoeveelheid aanhangers. Bij deze big 4 spreken we dan over de “Big Green Egg”, “Kamado Joe”, “Primo” en “The Bastard” (Voorheen “The Black Bastard“). Op wereldschaal zal je merken dat deze laatste er tussenuit valt. The Bastard richt zich namelijk hoofdzakelijk op de Europese markt. Je zal ongetwijfeld merken dat deze kamado toestellen een stuk duurder geprijsd zijn dan de overige modellen. Elk van deze modellen heeft wel zijn eigen reden om bij “The Big 4” te behoren. Zo was Big Green Egg de eerste producent die het type kamado BBQ op de markt bracht, wordt Primo geprezen om zijn ovalen vorm, kan Kamado Joe uitpakken met vernieuwende tools en mikt The Bastard op het lokale community gevoel. Moet je daarom deze kamado kiezen? Dat hangt sterk af van het budget dat je voor handen hebt. Wil je wat kookoppervlak dan zal je voor een deftig formaat van deze topmerken al snel boven de duizend euro mogen neertellen. Maar wat onderscheidt deze merken dan van de goedkopere modellen en hoe verhouden ze zich tegenover elkaar? Vooraleer we overgaan tot het verschil in prijs, sta ik graag even stil bij volgende overwegingen die je kan meenemen in je beslissing.

Big gr
Foto gemaakt door Josje Haagsma van de blog Meat Josja

Kamado oorsprong en productie

Een belangrijk element om mee te nemen in je keuze: Waar wordt de kamado geproduceerd? Veel (voornamelijk goedkopere) merken doen erg geheimzinnig over de oorsprong van hun toestel. De reden hiervoor is erg simpel. Is het je al opgevallen dat de goedkope toestellen vaak erg weinig van elkaar verschillen? Niet moeilijk als je weet dat het grootste deel van de kamado’s op de markt uit dezelfde massaproductie komen van een Chinese fabrikant. Ander kleurtje erover, hier en daar wat kleine details veranderen en je eigen naam erop. Zo snel gaat het om je eigen kamado te produceren. Wanneer je ziet dat supermarkten de kleinste modellen aan 69 euro verkopen, terwijl “merken” hetzelfde toestel voor 300 euro slijten, dan ben je best kritisch waar de verschillen liggen. Hierin onderscheiden 3 van de 4 kamado toestellen van The Big 4 zich van de rest. Zowel Big Green Egg, Primo als Kamado Joe worden geproduceerd in een eigen fabriek. Big Green Egg en Primo in Amerika en Kamado Joe in een Chinese fabriek waarbij de volledige productie in eigen handen ligt. The Bastard daarentegen lijkt een middenklasse te zijn geworden. In de beginjaren kwamen ze met het simpelste Auplex modelletje op de markt. Ondertussen lijkt men bij The Bastard echter wel een kwalitatieve evolutie te hebben doorgemaakt waardoor ze zich toch van de overige toestellen kunnen onderscheiden (Een middenklasse waar ook Yakiniku en Berghoff zich lijken in te bevinden).

EDIT (16/03/22): Ondertussen bracht The Bastard een nieuw model op de markt. Na deze aan een grondige inspectiebeurt te hebben onderworpen (zonder erop te koken), moet ik vaststellen dat de kloof met de topmodellen erg klein geworden is. Zowel de sluitingen als scharnieren zijn sterk verbeterd ten opzichte van vorige modellen waardoor enkel details nog het verschil maken in prijs. Het is aan jou om te kiezen of deze details voor jou belangrijk zijn. Zo stelde ik vast dat hoewel de scharnieren van The Bastard mee kunnen met de top, al blijft het scharnier element er naar mijn gevoel bij KJ bovenuit steken doordat het deksel niet dicht kan vallen en ook met de clip kan worden vastgedrukt. De aslade die ik bij mijn Kamado Joe’s heb, zou ik bovendien ook missen bij de modellen van The Bastard. Of deze 2 elementen de 70 euro extra waard zijn die je bij een Kamado Joe Classic 2 meer betaald ten opzichte van de nieuwe modellen van The Bastard is natuurlijk aan jou om te bepalen.

kamado auplex
In deze foto zie je aan de speling tussen het deksel en het onderstel waar het verschil ligt in kwaliteitscontrole.

Voordeel van een eigen fabriek

Maakt het wat uit of je toestel werd geproduceerd in een fabriek in handen van de merkeigenaren? Jazeker. Op deze manier heb je als producent meer controle over de kwaliteitseisen en afwerking. Dat laat zich ook merken aan de feedback die je over diverse toestellen leest. Het verschil in prijs geeft je meer garanties op een kwalitatief perfect afgewerkt model. Moet je dan niet voor een goedkopere kamado kiezen? Dat nu ook weer niet! Zolang je je bewust bent dat bij deze goedkopere modellen ook toestellen kunnen zitten die net wat minder goed zijn afgewerkt dan je zou willen. Zo staan hier 2 goedkopere Chinese modellen thuis waarvan één perfect afgewerkt op vlak van keramiek (maar ontbreekt een handvat) en een tweede waarbij de keramiek schots en scheef is. Dat zal je bij Big Green Egg, Kamado Joe en Primo niet zo snel tegenkomen. Beide toestellen doen wat ze moeten doen overigens, maar dan moet je erbij nemen dat het wat tijd kan vragen voor je de extra onderdelen in handen hebt of je door middel van garantie het toestel kan ruilen. Als dat al lukt want op dienst na verkoop zijn ook niet alle producenten even snel of nauwkeurig. Een goede betrouwbare leverancier is in dit geval erg belangrijk.

Traditie en ervaring

Hoe meer ervaring een producent heeft met het maken van zijn toestel hoe kwalitatiever het resultaat. Klinkt logisch toch? In zekere zin kan je dat wel stellen. Al is de kwaliteit van uitvoering net zo belangrijk. In dit opzicht kan Big Green Egg teren op jarenlange ervaring. Als eerste bracht Ed Fisher in 1974 een kamado BBQ op de markt. Pas vele jaren later toen Big Green Egg de wereld veroverde sprongen andere producenten op de kar. Dit verklaart meteen waarom Big Green Egg een pak duurder is dan de overige modellen. Waar het groene ei financieel een serieuze duit in het zakje moest doen om de markt te openen met een heuse investering in advertenties en demonstraties, konden de andere producenten simpelweg mee genieten van deze inzet. De kamado had namelijk al zijn waarde bewezen. Het ontstaan van de andere modellen valt moeilijker te traceren. Het grootste deel van de toestellen zal niet voor het jaar 2000 op de markt zijn gebracht. In tegenstelling tot concurrent Kamado Joe (ontstaan in 2007) en Primo doet Big Green Egg dan ook voornamelijk op deze jarenlange ervaring beroep om zijn toestel te promoten. Met bijna 50 jaar ervaring en lovende reacties zien ze dan ook geen reden tot verandering (#neverchangeawinningteam?).

Kamado Joe classic 3

Kamado accessoires en extra’s

Kamado Joe kan dan misschien wel geen beroep doen op de jaren van geschiedenis, dat maakt hen niet ondergeschikt aan de concurrenten. Waar Big Green Egg al zijn centen moest aanwenden om de markt open te breken, kan Kamado Joe deze investeren in research en vernieuwing. Ben je de man/vrouw van de snufjes dan zal je wellicht voor een rode kamado kiezen. In eerste instantie vertrok Kamado Joe van een kopie van de “Big Green Egg” en bood deze aan als een volledig pakket met accessoires tegen een scherpere prijs. Gaandeweg besloot men zich door vernieuwing meer te gaan onderscheiden. Vertrekkend vanuit de ervaringen van de bestaande kamado gebruikers zocht men naar een manier om de werkpunten te verbeteren. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een in stukken verdeelde keramische kolen mand om te voorkomen dat deze gaat barsten. De top vent die bij Green Egg wel eens durfde verschuiven bij het openen van het ei, werd vervangen door een roestvrij stalen en fijn af te regelen vent die niet meer verschuift bij het openen.

hinge lift Rood ei KJ
Hinge lift vs goedkoop scharnier

Als eerste komt Kamado Joe op de markt met het divide-and-conquer-systeem. Een systeem waarbij de plate setter voor het indirect koken in 2 stukken wordt gemaakt zodat je eenvoudig rookhout kan toevoegen. Meer nog, door dit systeem kan je zowel direct als indirect grillen in één sessie. In de laatste modellen wordt deze zelfs aangevuld met de “SlōRoller”, een vernieuwing in de wereld van de hitteschilden, met als doel de warmte in je kamado nog egaler te verdelen. Geen hot spots meer en bovendien een betere verdeling van de rook doorheen je dome. Het vilt werd door de jaren vervangen door een “Fiberglass vilt” dat langer intact blijft. Daarnaast ontwikkelde men het gepattenteerde “Hinge lift systeem” dat 96% van het gewicht opvangt van het deksel. Dat spaart je niet alleen wat kracht uit, maar biedt vooral een extra veiligheid die voorkomt dat je deksel ongewenst hard toevalt. Een extra bescherming tegen breuken is in dit geval geen overbodige luxe. Belangrijk om weten: “Deze accessoires zijn standaard inbegrepen bij aankoop van de Kamado Joe”. Bij andere modellen dien je vaak nog de platesetter en andere accessoires aan te kopen waardoor de prijs van een Big Green Egg bijvoorbeeld uiteindelijk hoger oploopt.

Speksteen kamado joe

Extra accessoires

Naast de standaard verbeteringen, tracht men bij Kamado Joe ook echt aan vernieuwing te denken. Zo komt het kamado merk als eerste op de markt met een spit en pizza insert. Leuke extra opties die nadien ook door onafhankelijke merken werden overgenomen. Zo zijn ondertussen ook voor de Big Green Egg en andere merken compatibele spitten te verkrijgen. Heel wat van de accessoires zijn echt leuk en een uitbreiding van de mogelijkheden. Anderen daarentegen zijn goed bedoeld maar lijken vaak aan meerwaarde te ontbreken. De iKamand is hier een perfect voorbeeld van. Deze pit controller heeft als doel de temperatuur in je kamado perfect stabiel te houden. Ideaal zou je denken? Toch niet, want met wat oefening kan je de Kamado Joe perfect 20 uren stabiel houden zonder pit controller. Meer informatie hierover lees je in deze iKamand review. Laat je dus bij het zoeken naar extra accessoires niet al te snel verleiden, maar sta kritisch stil bij de meerwaarde en kijk ook even na voor de aankoop van je kamado of deze voor het toestel dat je voor ogen hebt, ook effectief beschikbaar zijn. En alsof de keuze nog niet moeilijk genoeg was, zijn ze bij Kamado Joe nog ruimer gaan denken. Zo komt men dit jaar op de markt met een Kettle Joe en Kamado Joe Pellet BBQ. Gezien dit ons te ver zou leiden van de opzet van deze post en er nog maar weinig reviews beschikbaar zijn, laten we deze modellen verder even buiten beschouwing.

Primo grill
Ovalen Kamado van Primo Grills met extra kookoppervlak

Kookoppervlak

BBQ is een sociale aangelegenheid. Ben je van plan veel volk uit te nodigen, dan is het kookoppervlak van je BBQ zeker niet onbelangrijk! De meeste kamadotoestellen worden aangeboden in dezelfde maten. Slechts één kamado onderscheidt zich van de rest door zijn vorm: “De Primo Kamado”. Hoewel de Primo Kamado ook in de standaard vorm ter beschikking is, is dit merk vooral befaamd voor zijn ovalen variant. De Primo Oval 400 heeft door zijn ovalen vorm een grilloppervlak van 47cm op 64cm. waardoor het kookoppervlak beduidend groter is dan bij de overige toestellen. Bovendien heeft ook deze kamado, net zoals Kamado Joe, een gescheiden plate setter en rooster, waardoor je ook hier eenvoudig het direct en indirect grillen kan combineren. Deze kamado kiezen? Hou er dan rekening mee dat de ovalen vorm zorgt voor een beperkte mogelijkheid tot gebruik van extra accessoires.

Afhankelijk van de grootte van het toestel zal je bijgevolg ook meer betalen. Doorgaans kan je met een gemiddelde kamado met roosteroppervlak van ongeveer 46 cm, gerechten maken voor 5 tot 15 personen (afhankelijk van wat je gaat maken). Je kan ervoor opteren om een grotere kamado aan te schaffen. Hou er echter rekening mee dat hoe groter het oppervlak, hoe meer kans er is dat je kamado hot spots zal hebben. Dit zijn plaatsen waar de kolen branden, en de temperatuur hoger is dan op plaatsen waar de kolen nog niet zijn gaan ontbranden. Daartegenover staat dat de kleinste modellen vaak moeilijk om te bouwen zijn voor het indirect BBQ’en en de ruimte voor een mooi stukje vlees erg beperkt is. Bovendien zijn ook hier de meeste accessoires enkel beschikbaar voor de standaard maten.

Mini egg lidl bbq

Verschil met de goedkopere kamado modellen?

“De prijzen van “The Big 4″ lopen snel op, kan ik beter een goedkopere kamado kiezen?” Dat kan zeker! Zolang je goed weet waar je voor betaalt. Hoewel het op het eerste zicht misschien niet zo lijkt, valt de meerprijs voor een duurdere kamado wel degelijk te verklaren. Vaak wordt de aankoop van een kamado vergeleken met de aankoop van een auto. Met een goedkope auto kan je net zo goed rijden als met de dure modellen. Het comfort onderweg zal in een dure Porsche echter beduidend beter zijn dan in een Lada. Maar ook de dienst na verkoop durft al wel eens verschillen. Dit is net zo goed het geval bij de kamado. Tijd om ook hier even verder bij stil te staan.

Kwaliteit en afwerking

Zoals eerder aangegeven onderscheiden de meeste dure modellen zich van de rest doordat de productie in eigen handen ligt. Zo kiest men bij Green Egg, Kamado Joe, Primo, … heel bewust voor kwalitatieve materialen. Een belangrijk verschil zit hem bijvoorbeeld in de keramiek. Bij de goedkopere modellen wordt bespaard op de productie van het ei zelf. Men maakt gebruik van goedkope klei, bakken het ei maar éénmaal af (in plaats van 2 a 3 keer) en/of beschikken over dunnere wanden. Een ideale manier om de prijs te drukken, helaas zorgt dit voor een fragielere BBQ. Wetende dat bij het installeren van deze keramische BBQ’s de dichtingsringen worden opgeschroefd wanneer de BBQ is afgekoeld, kan dit weleens problemen geven bij het opstoken. Keramiek “leeft” en zet uit bij warmte. Wanneer je de BBQ te snel gaat opwarmen bij het eerste gebruik, kunnen deze te hard gaan klemmen waardoor barsten ontstaan. Het perfecte aanknooppunt voor de producent om de garantievoorwaarden op te schorten. Koop je een goedkoper model? Wees dan extra voorzichtig bij het opstoken.

De samenstelling van het keramiek valt vaak moeilijker te achterhalen. De kwaliteit van de afwerking zal je sneller opmerken wanneer je de BBQ eens grondig gaat inspecteren. Naast besparingen op het keramiek worden vaak ook minderwaardige bouten, metalen ringen, scharnieren, … gebruikt. Koop een goedkoper model dan ook nooit zonder dat je deze even van dichtbij hebt kunnen bekijken en bij voorkeur onder handen hebt kunnen nemen. Waar kan je op letten?

  • Het scharnier: hef het deksel op van verschillende modellen. Hoe beter de veer, hoe lichter het deksel weegt en hoe meer deze beschermd is als je het per ongeluk uit je handen laat glippen.
  • Beweeg ook het deksel even zijdelings. Bij de duurdere modellen zal je merken dat hierop nauwelijks speling zit. Goedkopere merken zullen vaak meer speling hebben waardoor de afsluiting van het deksel moeilijker is en je toestel valse lucht dreigt te zuigen. Op zich zal je dit tijdens de sessie met wat behendigheid niet echt merken. Wanneer je hem wil doven zal dit echter niet of moeilijk lukken waardoor je volledige voorraad kolen opbrandt. Zonde, want met een goed sluitende kamado bespaar je heel wat geld uit door het zuinige verbruik aan kolen. Sluit je na de sessie je BBQ af, dan doven de kolen uit en kan je de volgende sessie rustig verder BBQ’en.
  • De vents: kijk even goed na hoeveel speling er zit op de vents. Ook deze zijn gevoelig voor het aanzuigen van valse lucht. Hoe meer speling je merkt, hoe moeilijker de BBQ luchtdicht te krijgen is.
  • Het onderstel en de zijtafels: uit welk materiaal zijn deze gemaakt? Voelt het stevig aan? Bij de goedkopere merken zal je zien dat het onderstel vaak eerder wankel op de wieltjes staat en/of oogt het onderstel eerder fragiel. De zijtafels zijn vaak gemaakt van hout. Hoewel dit mooi oogt bij aankoop, zal je al snel merken dat het hout gaat bleken of er mossen op gaan groeien.
  • Bouten, moeren, … uit welk materiaal zijn deze gemaakt? Bij goedkopere merken zijn deze bouten vaak niet gemaakt van roestvrij staal, waardoor ze kwetsbaar zijn voor roest, sneller loskomen, … Koop je een goedkopere kamado? Check deze dan regelmatig en draai ze opnieuw aan indien nodig.

Garantievoorwaarden

Eindigen doen we met misschien wel het belangrijkste aspect om in rekening te brengen. Een kamado kiezen is sowieso een kostelijke aangelegenheid voor een “fragiel” product. Keramiek is namelijk een brozer materiaal dan metaal. De poreus gebakken klei zal sneller uitzetten en krimpen, waardoor het gevoeliger is voor barsten, scheuren en eventueel zelfs breuken. Daar zijn producenten zich wel degelijk van bewust. Om die reden gaan duurdere merken meer tijd en energie steken in het afwerken van hun product en durven ze het aan om de garantie op de keramische onderdelen beduidend langer te laten gelden dan de goedkopere merken. Zo pakken Primo, Green Egg en Kamado Joe uit met een levenslange garantie op de keramische onderdelen. Bij “The Bastard” is deze beperkt tot 20 jaar (wat nog steeds aanvaardbaar is), maar je zal zien dat bij de goedkopere merken de garantie beperkt is tot 10, 5 of zelfs slechts 2 jaar. EDIT(16/03/2022): The Bastard geeft op zijn nieuwere modellen ontwikkeld na 2020 ondertussen ook een levenslange garantie op de keramiek. Daarnaast zal je ook een evenredige garantie zien binnen de metalen onderdelen, waarbij de grote merken een garantie van 5 jaar geven, tegenover het wettelijk minimum van 2 jaar bij de goedkopere merken. Garantie blijft echter een delicaat gegeven. In dit opzicht is het belangrijk om zowel bij de aankoop van een goedkopere of duurdere kamado op zoek te gaan naar een betrouwbare dealer. Deze dealer kan een extra buffer vormen bij het opkomen voor je garantievoorwaarden. Rechtstreeks contact opnemen met een producent verloopt vaak moeilijk. In dat opzicht is ook de reputatie van een dealer belangrijk. Om deze reputatie te behouden zal een goede betrouwbare dealer al het mogelijke doen om je zo goed mogelijk verder te helpen.

Bij een post met als thema “Een kamado kiezen?”, merk ik dat al snel naar adviezen wordt gezocht. Zoals eerder gesteld, hangt je keuze voornamelijk af van de factoren die voor jou belangrijk zijn. Zelf heb ik hierin ook een voorkeur op basis van de aspecten die voor mij een rol spelen. Wie de blog volgt zal dan ook gemerkt hebben dat ik met een Kamado Joe Classic II en III werk. Een bewuste keuze (losstaand van mijn blognaam) op basis van de hoge kwaliteit en vernieuwing die Kamado Joe hoog in het vaandel draagt. De prijs is echter niet mals en zonder samenwerkingen zou ik nooit de mogelijkheid hebben met beide toestellen te werken. In dat geval zou een budgetvriendelijkere optie noodzakelijk zijn. Dat niet iedereen het budget heeft voor deze toestellen, weet men bij Kamado Joe net zo goed. Daarom brachten ze vorig jaar de Masterbuilt Kamado op de markt (Edit: Deze werd ondertussen terug van de markt gehaald uit concurrentie met de eigen Kamado Joe Classic I in dezelfde prijsklasse met dezelfde opties). Een budgetvriendelijke toestel uit dezelfde fabriek als Kamado Joe maar zonder alle extra’s. Zelf zou ik opteren voor deze Kamado Joe Classic I en geleidelijk, naar gelang het budget het toelaat, de verbeterde onderdelen bestellen zodat je geleidelijk aan het comfort van je Kamado kan verbeteren volgens wat je budget op dat moment toelaat. Bovendien heb je met dit toestel dezelfde garantievoorwaarden als bij de duurste toestellen op de markt. Maar zoals eerder gesteld, hoeft mijn persoonlijke voorkeur niet die van jou te zijn. Met deze post hoop ik je in elk geval wat meer inzicht te hebben kunnen geven over de verschillende aandachtspunten. En nu snel die kamado kiezen en bbq’en maar! Veel plezier. Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.